Lielbritānijā piespriež mūža ieslodzījumu atentāta plānotājam pret princi Džordžu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ELIZABETH COOK / TT NYHETSBYRÅN

Lielbritānijā piektdien tika piespriests mūža ieslodzījums džihādistu grupējuma «Islāma valsts» atbalstītājam, kurš atzinies atentāta plānošanā pret princi Džordžu – prinča Viljama un viņa sievas Keitas vecāko dēlu.

Notiesātais 32 gadus vecais Husnains Rašids ir Lielbritānijas pilsonis no Lankašīras grāfistes Nelsonas pilsētas. Piespriestais mūža ieslodzījums nozīmē, ka viņam būs jāpavada aiz restēm vismaz 25 gadi.

Rašids prāvas gaitā mainīja savas liecības un atzinās vairākos terorisma noziegumos, kas saistīti ar plānu uzbrukt četrus gadus vecajam troņmantniekam.

Zvērinātie Vulidžas kroņa tiesā Londonā uzzināja, ka Rašids oktobrī izmantojis tērzētavu ziņapmaiņas lietotnē «Telegram», lai aicinātu atbalstītājus uzbrukt princim Džordžam.

Princis mēnesi pirms tam sāka mācīties skolā Londonas dienvidrietumos.

Rašids publicēja fotomontāžu, kur prinča fotogrāfija skolā bija papildināta ar divu maskētu džihādistu siluetiem.

«Pat karaliskā ģimene netiks likta mierā,» viņš rakstīja foto pievienotajos paziņojumos, piebilstot, ka «skola sākas agri».

Tiesnesis Endrū Līss, pasludinot spriedumu, sacīja: «Vēsts bija skaidra – jūs sniedzāt prinča Džordža skolas nosaukumu un adresi, prinča Džordža skolas attēlu un instrukciju vai draudus, ka princis Džordžs un citi karaliskās ģimenes locekļi ir uzskatāmi par potenciāliem mērķiem.»

«Jūs sniedzāt to, ko uzskatījāt par iedvesmu piemērotiem mērķiem individuālu teroristu uzbrukumiem,» piebilda tiesnesis.

Rašids atzinās trīs apsūdzības punktos par iesaistīšanos teroraktu gatavošanā, par katru no tiem saņemot mūža ieslodzījumu, un vienā apsūdzības punktā par terorisma veicināšanu.

Prokurori prāvas laikā izteica pieņēmumu, ka Rašids plānojis aizbēgt uz Sīriju, lai cīnītos «Islāma valsts» pusē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu