Laikraksts: Britu izmeklētāji uzbrukumā Skripaļiem vaino Krievijas izlūkdienestu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Stringer . / REUTERS

Britu izmeklētāji uzskata, ka bijušo Krievijas dubultaģentu Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju 4.martā Anglijas pilsētā Solsberi ar nervu indi «Novičok» saindēja Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) bijušie vai esošie aģenti. Par to laikrakstam «The New York Times» pastāstījušas Lielbritānijas un ASV amatpersonas, kas lūdza palikt anonīmas.

Gaidāms, ka britu izmeklētāji drīzumā identificēs aizdomās turētos, laikrakstam norādīja bijusī ASV amatpersona, kas informēta par izmeklēšanas gaitu.

Piektdien ASV īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanas rezultātā tika izvirzītas apsūdzības 12 Krievijas pilsoņiem par Demokrātu Nacionālās komitejas, Hilarijas Klintones kampaņas štāba un citu organizāciju datoru uzlaušanu nolūkā ietekmēt 2016.gada prezidenta vēlēšanu iznākumu. Apsūdzētie ir Krievijas izlūkošanas virsnieki, kas strādāja GRU.

Kā norāda «The New York Times», GRU bija iesaistīta Krievijas hibrīdkarā pret Ukrainu un Krimas aneksijā 2014.gadā, kā arī karadarbībā Sīrijā. Izskanējušas apsūdzības, ka GRU vēl citās valstīs cenšas kultivēt politisko šķelšanos, piemēram, mobilizējot nacionālistus Montenegro un cenšoties likt šķēršļus Maķedonijas nosaukuma maiņai.

Skripaļs 15 gadus strādāja GRU, taču kā dubultaģents piegādāja informāciju arī britu izlūkdienestam MI6. Skripaļs GRU bija augstā administratīvajā amatā, tāpēc viņš daudz zināja par pārvaldes operācijām un aģentiem.

Lielbritānija un citas valstis Skripaļu saindēšanā vaino Krieviju, taču Kremlis to noliedz.

Pētniecības institūta «Institute of International Relations Prague» eksperts Marks Galeoti norāda, ka Skripaļu lietas izmeklēšana Lielbritānijā virzās uz priekšu. «Viņiem ir labs priekšstats par to, kad viņi ieradās valstī. Viņi pārbaudīs visu lidmašīnas pasažieru sejas, jo šī ir novērošanas kameru zeme,» norāda Galeoti.

Taču viņš uzskata, ka izmeklēšanas secinājumi uz GRU neatstās lielu iespaidu.

«No GRU skatupunkta, viņus interesē tikai viena cilvēka viedoklis,» norāda Galeoti. «Un viņš jau zina, ko [GRU] darīja vai nedarīja.»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu