Tikšanās Helsinkos - iespēja Putinam parādīt Krievijas neatsveramību globālo problēmu risināšanā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / TASS

Šodien notiekošā Trampa-Putina tikšanās Helsinkos ir iespēja Vladimiram Putinam parādīt Krievijas neatsveramību globālo problēmu risināšanā, uzskata Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Sarunā ar portālu Tvnet Hiršs pauda uzskatu, ka Vladimira Putina iespēja sēsties pie sarunu galda ar Trampu ir būtisks politisks ieguvums Krievijai, kura kopš Krimas aneksijas un tai piemērotajām sankcijām 2014. gadā saskaras ar starptautisku izolāciju.

Vienlaikus samitā nevar sagaidīt būtiskas vienošanās, kuras vērā ņemami izmainītu drošības situāciju Baltijas jūras reģionā un pasaulē.

Hiršs noraidīja iepriekš izskanējušās spekulācijas par militāru mācību pārtraukšanu Baltijas valstīs, norādot ka tas pagaidām nav esošās ASV administrācijas interesēs.

Pie tam, nedrīkst arī aizmirst, ka Baltijas valstu drošību veido ne tikai ASV, bet arī Kanāda un citas NATO valstis, kuras ir ieinterisētas saglabāt savu klātbūtni reģionā.

Tāpat Hiršs par mazticamu uzskatīja iespējamību Trampam un Putinam panākt vienošanos par noregulējumu Sīrijas konfliktā uz Ukrainas rēķina.

Lai gan nav izslēgts, ka Tramps varētu pasauli pārsteigt un vienoties ar Putinu par spiediena izdarīšanu uz Irānu par tās sabiedroto bruņoto grupējumu aiziešanu no Sīrijas teritorijas, apmaiņā pret Krimas aneksijas atzīšanu, indikācijas par šādas vienošanās iespējamību nav novērotas.

Austrumeiropas politikas pētījumu centra direktors Andis Kudors intervijā LNT arī ir uzsvēris, ka spekulācijas par Krimas aneksijas atzīšanu ir pārspīlētas un šāda soļa izdarīšana ir mazticama. Atbildot uz jautājumu par jaunas Helsinku deklarācijas pieņemšanu, kura līdzīgi kā Aukstajā karā veidotu pasaules politisko kārtību, Kudors norādīja, ka Trampam pašlaik nav pietiekams iekšpolitisks atbalsts ASV kongresā, lai pieņemtu pasaules politiku būtiski ietekmējošus lēmumus.

Izkļūšana no starptautiskās izolācijas Krievijai ir ļoti būtiska, jo tai «kož» Rietumu piemērotās sankcijas, norādīja Kudors.

Jau ziņots, ka 16. jūlijā Somijas galvaspilsētā Helsinkos tiekas ASV prezidents Donalds Tramps un Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Samitā ir paredzēts apspriest jautājumus par drošības situāciju Baltijas jūras reģionā, situāciju Ukrainā un Sīrijā, kā arī pret Krieviju izteiktās apsūdzības par iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu