Lietuvā par vjetnamiešu imigrantu pārvadāšanu aizturēts Latvijas pilsonis

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas robežsargi aizvadītajā nedēļas nogalē netālu no Polijas robežas uz autoceļa Marijampole-Suvalki aizturējuši Latvijas pilsoni un četrus nelegālos imigrantus no Vjetnamas, ko viņš vedis savā automašīnā, paziņojis Lietuvas Valsts robežapsardzības dienests.

Veicot izlases veida pārbaudes, robežsargi sestdien nolēma apturēt uz Polijas pusi braucošu automobili «Saab 9-5» ar Latvijas numura zīmēm, bet Latvijas pilsonis izlikās nemanām ceļmalā pie dienesta apvidus automašīnas stāvošos robežsargus formastērpos un viņu doto nepārprotamo norādi apstāties. Nepalielinot ātrumu, autovadītājs pabrauca viņiem garām, bet robežsargu automašīna aptuveni pēc 300 metriem viņu panāca un aizšķērsoja viņam ceļu.

Noskaidrojās, ka pie automobiļa stūres sēž 24 gadus vecs Latvijas pilsonis, bet kopā ar viņu mašīnā atrodas četri vīrieši ar pasēm, kas izsniegtas 17, 23, 27 un 31 gadu veciem Vjetnamas pilsoņiem. Dokumentos nebija ne Šengenas vīzu, ne zīmogu, kas apliecinātu, ka viņi šķērsojuši robežu likumīgā ceļā.

Latvijas pilsonis aizturēts, pret viņu sākta pirmstiesas izmeklēšana par cilvēku nelikumīgu vešanu pāri valsts robežai, par ko var draudēt brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem. Viņam draud arī administratīvā atbildība par nepakļaušanos formastērpos ģērbta Lietuvas Valsts robežapsardzības dienesta darbinieka likumīgai un skaidri paustai prasībai apturēt transportlīdzekli, par ko var tikt piespriests naudassods 850 līdz 1200 eiro apmērā.

Lietuvas robežsargi aizturējuši arī trīs pieaugušos vjetnamiešus, bet viņu nepilngadīgais tautietis izmitināts Ruklas bēgļu uzņemšanas centrā.

Lietuvas Valsts robežapsardzības dienests 2014.gadā aizturēja 301 Vjetnamas pilsoni, kas mēģināja nelikumīgi iekļūt Lietuvā, 2015.gadā - 382, 2016.gadā - 226, 2017.gadā - 87, bet šogad kopš gada sākuma - 62.

Vjetnamas pilsoņi, kas pēdējā laikā aizturēti Lietuvā, tur nonākuši pa diviem maršrutiem. Pirmais no tiem pēdējā laikā kļuvis mazāk populārs - vjetnamieši no savas valsts ar lidmašīnu ierodas Maskavā, no turienes automobiļos tiek vesti uz Baltkrieviju, un no turienes mēģina nelikumīgi pāriet Lietuvas robežu, lai tad automobiļos kopā ar saviem transportētājiem dotos uz Rietumeiropu. Otrs maršruts no Maskavas ved līdz Latvijas robežai, kur migranti tiek ievesti Latvijas teritorijā un tālāk tranzītā caur Lietuvu dodas uz Rietumeiropu. Starp šogad aizturētajiem vjetnamiešiem lielākā daļa Lietuvu centušies sasniegt pa otro maršrutu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu