EDSO Austrumukrainas misijas līdzstrādnieks nodevis Krievijai slepenus datus

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ukrainas austrumos izvietotās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Īpašās monitoringa misijas iekšējie dokumenti, pēc visa spriežot, nonākuši Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) rīcībā, otrdien ziņoja Vācijas telekanāls ARD, atsaucoties uz žurnālistu veikto izmeklēšanu.

Telekanāla rīcībā nonākusi digitālo datu nesēja kopija, kas pirms tam bijusi Krievijas specdienestu līdzstrādnieka rīcībā.

FDD bijusi iespēja piekļūt EDSO misijas iekšējām atskaitēm, misijas priekšsēdētāja vietnieka Aleksandra Huga korespondencei un EDSO iestāžu detalizētiem plāniem.

Dokumentu vidū, kas varēja nokļūt Krievijas izlūku rīcībā, bija arī dosjē par misijas līdzstrādniekiem. Tajos norādītas viņu atrašanās vietas, aprakstītas rakstura īpašības un paradumi, pat tas, kāda tipa sievietes viņiem patīk labāk, attiecības ar alkoholu un finanšu stāvoklis, vēsta ARD.

Dokumentus Krievijas aģentiem nodevis kāds no EDSO misijas līdzstrādniekiem.

Hugs telekanālam sacīja, ka misija centīsies tikt skaidrībā par iespējamo datu noplūdi.

«Mēs šo situāciju uztveram nopietni. Bet mums ir nepieciešamas detaļas, lai varētu veikt notikušā pārbaudi un nepieciešamības gadījumā spert atbilstošus soļus,» viņš skaidroja.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Pēdējos četrus gadus neapbruņoti EDSO novērotāji Austrumukrainā ir uzraudzījuši trauslo pamieru starp Ukrainas spēkiem un Maskavas atbalstītājiem kaujiniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu