Ministrijā paraksta memorandu par "Brīvs no ĢMO" popularizēšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā tika parakstīts sadarbības memorands par turpmāku „Brīvs no ĢMO” attīstīšanu un popularizēšanu.

Paraksta memorandu

Sadarbības memorandam pievienojusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija un biedrība Zemes draugi.

Iniciatīva „Brīvs no ĢMO” un tās piederības zīme tika aizsākta 2010. gadā, ņemot vērā Latvijas sabiedrības lielākās daļas noraidījumu ģenētiski modificēto (ĢM) kultūraugu audzēšanai un izmantošanai pārtikā.

Tās mērķis ir atvieglot patērētāju izvēli, nodrošināt papildu atpazīstamību tiem uzņēmējiem, kuri neizmanto ĢMO, kā arī veicināt diskusijas par stingrāku ĢMO apriti regulējošu likumdošanas normu izveidi.

Šādas iniciatīvas jau darbojas virknē Eiropas un pasaules valstu un ir iekarojušas popularitāti patērētāju vidū.

Var kļūt ikviens

Par „Brīvs no ĢMO” dalībnieku var kļūt ikviens uzņēmējs, kas gatavs saviem klientiem garantēt esošās likumdošanas ietvaros marķēto ĢMO produktu neizmantošanu (tirdzniecības vietas, ēdināšanas uzņēmumi). Tāpat arī kustība ir atvērta institūcijām, kurās netiek lietoti un iepirkumos izvēlēti ĢM marķēti produkti (organizācijas, skolas, uzņēmumi, institūcijas). Pašreiz dalībnieku skaits jau pārsniedz 40 un starp tiem ir gan ražotāji, gan sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, gan publiskās institūcijas.

Ministrs gandarīts

Ministrs Raimonds Vējonis atzinīgi novērtēja šodien noslēgto sadarbības memorandu un norādīja, ka tas stiprinās kopējo sadarbību nākotnē, lai attīstītu Latviju par no ĢMO brīvu teritoriju.

Viņš uzsvēra: „Latvija ir skaista, zaļa zeme ar unikālu, jūtīgu ekosistēmu un ĢM kultūraugu audzēšana var radīt neprognozējamu ietekmi.

Tāpēc varam arī turpmāk atbalstīt Zemes draugu īstenotās aktivitātes, lai informētu Latvijas sabiedrību un popularizētu kustību „Brīvs no ĢMO””.

Patērētāji pievērš uzmanību

 „Patērētāji arvien lielāku uzmanību pievērš vides kvalitātes jautājumiem. Arī sertifikācijas sistēmām un informatīvajām kampaņām ir pieaugoša un nozīmīga loma tūrisma galamērķu izvēlē. „Brīvs no ĢMO” sniedz iespēju arī tūrisma sektorā uzsvērt gan to, ka mēs joprojām varam piedāvāt mūsu viesiem kvalitatīvu un drošu produkciju, gan arī uzsvērt Latviju kā vienu no videi draudzīgākajiem ceļojuma galamērķiem,” savukārt atzīst Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste.

 „Mēs esam pievienojušies un aktīvi līdzdarbojamies kustībā "Brīvs no ĢMO", jo saskatām Latvijas lauksaimniecības nākotni kvalitatīvas produkcijas ražošanā, kur ņemti vērā arī vides aizsardzības un bioloģiskās daudzveidības jautājumi. Tā kā nav iespējama ĢMO un bioloģiskās lauksaimniecības līdzāspastāvēšana, šis ir arī jautājums par izvēli, kādiem produktiem un ražošanas praksei mēs sniedzam priekšroku," atzīst Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas izpilddirektore Mairita Blūma.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu