ES dalībvalstis pašas varēs lemt par ĢMO audzēšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vakar Eiropas Parlaments (EP) nobalsoja par stingrāku ģenētiski modificēto organismu kultūraugu (ĢMO) regulējumu Eiropā, kas dos reālākas iespējas dalībvalstīm aizliegt ĢMO audzēšanu savā teritorijā, tā TVNET informēja ES Parlamenta Informācijas biroja Latvijā preses pārstāve Iveta Ķelpe.

Varēs pašas izlemt

Parlaments atbalstīja ierosinājumu ļaut dalībvalstīm pašām lemt par ĢMO audzēšanu savā teritorijā. Dalībvalstīm ir jābūt tiesībām patstāvīgi lemt ĢMO audzēšanas ierobežošanu vai aizliegšanu savā teritorijā, turklāt kā pamatojumu jāļauj tām izmantot atsauci par ietekmi uz vidi, šādu viedokli atbalstīja EP deputāti otrdienas balsojumā.

Grozījumu priekšlikumi esošajiem likumiem tika atbalstīti ar 548 balsīm "par", 84 "pret" un 31 "atturas".

“Šodien Eiropas Parlaments aizstāvēja Eiropas valstu tiesības noteikt ĢMO audzēšanas aizliegumus savā teritorijā.

Eiropas Parlaments pamatoti norādīja, ka efektīgāk jāaizsargā patērētāji, lauksaimnieki un vide no ĢMO un lēmumu pieņemšanā jāņem vērā visas ĢM audzēšanas ietekmes.

Šis ir skaidrs parlamentāriešu signāls, ka viņi aizstāv Eiropas vairākuma pilsoņu intereses, kuri noraida ĢM augus, - tagad ir Eiropas Komisijas un nacionālo valdību kārta nodrošināt atbilstīgas drošības normas," EP balsojumu komentēja "Zemes draugu" pārtikas kampaņas vadītāja Mūte Šimpfa.

Vēl jāskata Eiropas Padomei

Jautājumu, vai dalībvalstīm dodamas lielākas tiesības noteikt ĢMO aizliegumus, tagad izskatīs Eiropas Padome, kas līdz šim par to nav lēmusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu