ZM: ASV neizdarīja spiedienu uz Latviju ĢMO jautājumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV diplomāti ir interesējušies par Latvijas nostāju ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) jautājumā, taču spiediens uz amatpersonām nav izdarīts, norādīja Zemkopības ministrijas pārstāve Dagnija Muceniece. Kā ziņots, ASV vēstniecība Rīgā aktīvi lobējusi ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) atļaušanu Eiropas tirgū, taču Latvijas valdība nav piekāpusies amerikāņu diplomātu spiedienam, liecina vietnē "WikiLeaks" publiskotā ASV diplomātiskā sarakste.

"ASV diplomāti, līdzīgi kā dažkārt arī dažādu citu valstu valstu vēstniecību pārstāvji, interesējas un lūdz informāciju par Latvijas viedokli un pozīciju dažādos jautājumos, tomēr spiediens uz valsts amatpersonām nav izdarīts," norādīja Muceniece, akcentējot, ka "arī nekādi draudi par to, ka tiktu atteikta palīdzību kādos citos jautājumos, nav saņemti".

ZM pārstāve vienlaikus atzina, ka ministrijas Starptautisko lietu un stratēģijas analīzes departamenta direktora vietnieks Jānis Briedis pēc ASV diplomāta lūguma ir sniedzis oficiālu informāciju par Latvijas pozīciju ĢMO jautājumā, proti, ka Latvija neatbalsta nevienu Eiropas Komisijas priekšlikumu, ar kuru tiktu atļauts laist tirgū ĢMO saturošus produktus.

ASV mudinājušas Latviju ES balsot par ĢMO

Kā liecina ASV diplomātiskās telegrammas, amerikāņu diplomāti 2009.gada vasarā un rudenī vairākkārt tikušies ar Latvijas Zemkopības ministrijas pārstāvjiem, mudinot Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības ministru sanāksmēs Latviju balsot par ĢMO atļaušanu ES tirgū.

Tomēr sarunu laikā 2009.gada augustā ZM Starptautisko lietu un stratēģijas analīzes departamenta direktora vietnieks Jānis Briedis norādījis, ka Latvijas parlamenta Eiropas lietu komiteja nolēmusi, ka Latvija balsos pret ĢMO atļaušanu ES tirgū.

Aptuveni desmit dienas vēlāk notikusi vēl viena amerikāņu diplomātu tikšanās ar Briedi un Ārlietu ministrijas Starptautiskās tirdzniecības un investīciju nodaļas vadītāju Inesi Birģeli.

Latvijas sabiedrība ir pret ĢMO

Briedis tikšanās laikā sacījis, ka "aizliegums kaitē Latvijas lauksaimniekiem un ka Zemkopības ministrija izvērtēs katru ĢMO atsevišķi, taču tai jāseko [Latvijas parlamenta Eiropas lietu] komisijas lēmumam. Birģele sacīja, ka Latvijas iedzīvotāji stingri iebilst ĢMO nonākšanai pārtikas ķēdē un daži cilvēki Latvijas valdībā vēlas Latviju pozicionēt kā organiskas pārtikas ražotāju bez biotehnoloģiju produktiem", teikts telegrammā.

Vietnē "WikiLeaks" publicētās ASV vēstniecību telegrammas liecina, ka ASV diplomātiskās misijas arī citās ES un arī pasaules valstīs aktīvi izvērsušas lobēšanas kampaņu ĢMO ielaišanai tirgū.

Spiediens izdarīts arī uz Franciju un Spāniju, kas ir ES vadošās ĢMO pretinieces, kā arī vairākās telegrammās aprakstīti biotehnoloģiju lobēšanas centieni Āfrikā, Āzijā un Dienvidamerikā.

Īpaši naidīga attieksme ir Francijā

Kā liecina amerikāņu diplomātu sarakste, īpaši neveiksmīgi bijuši lobēšanas centieni Francijā, kur diskusijas norisinājušās naidīgā gaisotnē, amerikāņiem pat draudot ar atriebību ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) starpniecību.

Pašlaik ES apstiprināšanas procesā ir priekšlikums, kas piešķir dalībvalstīm tiesības pašām lemt par ģenētiski modificēto (ĢM) kultūraugu audzēšanas ierobežojumu vai aizliegumu noteikšanu savā teritorijā.

Priekšlikumu jau atbalstījusi Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Parlaments, bet tas vēl jāapstiprina Eiropas Savienības (ES) valstu valdībām.

Jaunās rekomendācijas paredz lielākas pilnvaras dalībvalstīm, nosakot ģenētiski modificēto, konvencionālo un bioloģisko kultūraugu līdzāspastāvēšanas prasības savā teritorijā atkarībā no to reģionālajām un nacionālajām īpatnībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu