EK nedos atļaujas audzēt ĢM kultūras (20)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) otrdien paziņoja, ka ir nolēmusi līdz sava pilnvaru termiņa beigām nākamā gada rudenī iesaldēt atļauju došanas procesu ģenētiski modificētu lauksaimniecības kultūru audzēšanai Eiropas Savienībā (ES).

«Komisija, ja tā vēlētos, varētu sākt procedūru, lai atļautu vienas ģenētiski modificētas sojas un sešu kukurūzas šķirņu audzēšanu.., bet tā šādu procedūru nesāks,» sacīja ES veselības un patērētāju politikas komisāra Tonio Borga preses sekretārs Frederiks Vinsents.

«Atļauju došana [ģenētiski modificētu kultūru] audzēšanai ir iesaldēta,»

viņš uzsvēra.

Vinsents teica, ka Borgs, kurš veselības un patērētāju politikas komisāra amatā stājās novembra beigās, par prioritāti uzskata atsākt diskusijas ar dalībvalstīm šajā jautājumā.

Astoņas ES dalībvalstis - Austrija, Bulgārija, Francija, Grieķija, Luksemburga, Polija, Ungārija un Vācija - savos likumos ir ietvērušas normas, kas ļauj tām bloķēt ģenētiski modificēto lauksaimniecības kultūru audzēšanu savā teritorijā.

14 gadu laikā ES ir atļauts audzēt tikai divas izmantošanai cilvēku pārtikā paredzētas lauksaimniecības kultūras

- ģenētiski modificētus kartupeļus «Amflora», kurus radījis Vācijas ķīmiskās rūpniecības koncerns BASF, un ASV koncerna «Monsanto» radīto kukurūzu «MON810». «Amflora» piedzīvoja komerciālu neveiksmi, savukārt «MON810», kuru audzēt ES tika atļauts 1998.gadā, kopš 2007.gada šī atļauja nav atjaunota, un atļaut tās kultivēšanu ir dalībvalstu kompetencē.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu