Pārdrošs solis: Toksiskā ģenētiski modificētā kukurūza var nonākt pie mums (205)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Neraugoties uz daudzu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iebildumiem, Eiropas Komisija tomēr, visticamāk, spers pārdrošu soli un dos atļauju ģenētiski modificētas kukurūzas Pioneer 1507 audzēšanai. Zemes Draugu padomes vadītājs Jānis Ulme portālam TVNET akcentēja, ka šī kukurūza ir 350 reizes toksiskāka nekā iepriekšējā, kuras atļauja jau ir beigusies.

Viņš norādīja, ka Eiropas Komisija, tās darbības termiņam ar katru dienu nenovēršami tuvojoties izskaņai, vēl pēdējiem izmisīgiem spēkiem mēģina pieņemt ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) lobijam labvēlīgus lēmumus, soli pa solim tuvojoties ļoti pārdrošam solim – atļaut ES audzēt Pioneer Hi-Bred un Mycogen Seeds izstrādāto ĢM kukurūzu Pioneer 1507.

Demokrātija, tiesiskums, Eiropa?

«Pioneer 1507 lieta ir radījusi faktiski bezprecedenta situāciju. Tikko kā ES valstu ministru debates precīzi norādīja uz noskaņojumu Eiropā attiecībā uz ĢMO(1) – 19 no 28 bloka valstīm balsojot PRET tās atļaušanu un tikai 5 PAR. Pirms mēneša, faktiski visām Eiropas Parlamenta politiskajām grupām vienojoties, tika pieņemta EP rezolūcija(2), pieprasot nepieļaut šīs kukurūzas audzēšanu ES. Nekad iepriekš nav bijis tā, ka pēc šādām nostādnēm Eiropas Komisija riskētu darīt to, ko grasās darīt tagad – turpināt ignorēt realitāti. Bet, ja tā turpinās,

Barrozu komisija riskē kļūt par Eiropas vēsturē pirmo EK, kas ir atlaista,

jo Eiroparlamenta Zaļo grupa jau ir paziņojusi par nodomu iniciēt uzticības balsojumu,» Ulme klāstīja.

Viņš turpināja - lai gan Eiropas Komisija norāda, ka tai, it kā saskaņā ar kukurūzas izstrādātāju panākto ES Tiesas lēmumu par procedūras kavēšanas turpmāku nepieļaujamību, nav citas izvēles iespējas, kā atļaut audzēšanu, pretējās domās ir gan EP juridiskais dienests, gan dalībvalstis, kas norādījušas savus argumentus arī komisijai(3). Pirmo reizi ar lielu prieku starp tām Eiropas valstīm, kas aktīvi izsakās šajā jautājumā, redzams arī Latvijas vārds - ārlietu ministra Edgara Rinkēviča personā.

«Turklāt vēl pirms pāris mēnešiem Eiropas Komisija jau ir dabūjusi aukstu dušu - ES Tiesai atceļot kā nelikumīgi pieņemtu(4) iepriekšējo, ar skaļu blīkšķi izspiesto ĢM kultūrauga audzēšanas atļauju BASF Amflora kartupeļiem. Jāpiebilst, ka Amfloras autorizācijas lēmumu bīdījušais komisārs Dallī pēc tam pats tika aizkomisionēts par korupcijas afērām ar tabakas industriju, bet pašu kartupeli, kam tika solīta visgaišākā nākotne un apvērsuma izraisītāja loma Eiropas attieksmē pret ĢMO, neviens tā arī audzēt nesāka. Pat pašas kompānijas BASF sēklu pavairošanai domātajos laukos, izrādās, tika audzēta nevis Amflora šķirne, bet pilnīgi nelegāla modifikācija Fortuna,» Zemes Draugu padomes vadītājs vēstīja.

Trūkst zinātniskā pamatojuma

Ulme arī pauda viedokli par zinātnisko pamatojumu.

«Atmetot politiku pie malas un atgriežoties pie zinātnes, uz ko ļoti mīl atsaukties Eiropas Komisija, pamatojot savu gaidāmo lēmumu.

Ar zinātnisko pamatojumu šīs kukurūzas atļaušanai ir vēl švakāk

nekā ar EK sekmēm politiskajās cīņās, ja ne kvantitatīvā, tad vismaz kvalitatīvā ziņā.

Lai gan šo vairāk nekā desmit gadu laikā Pioneer 1507 ir veikta virkne, ja nemaldos, seši riska izvērtējumi Eiropas Pārtikas nekaitīguma institūcijā (EPNI), nevienā no riska izvērtējumiem nav izpildīts darba uzdevums – izvērtēt riskus. Tie vairāk ir bijuši kā papīru piedzīšana, gatavojot augsni pozitīvam lēmumam, līdzīgi kā daudzos citos ar ĢMO apriti saistītos EPNI pētījumos.

Attiecībā uz Pioneer 1507 EPNI nav izvērtējusi ietekmi uz toksīna nemērķa sugām, tai skaitā apputeksnētājiem, bet ne tikai – arī uz ūdens un augsnes organismiem. Pat savos izvērtējumos nonākot pie secinājumiem, ka ietekme uz vidi un bioloģisko daudzveidību ir negatīva, EPNI ir bez paskaidrojumiem un risinājumiem pieņēmusi, ka audzēšana ir atļaujama. Savā entuziasmā EPNI ir gājusi pat tiktāl, ka ir ignorējusi ES spēkā esošu likumdošanu(5) herbicīdu noturīgu ĢM kultūru izvērtēšanai. Kā? Vienkārši – neizvērtējot šo risku vispār nevienā no saviem izvērtējumiem.»

Krietns sējums absurdu

Viņš norādīja, ka līdzīgu piemēru un absurdu 13 gadus ilgajā procesā netrūkst un visu pieminēšanai vien sanāktu krietns sējums.

«Otrs ilustratīvākais piemērs līdzās herbicīdu noturības ietekmju neizvērtēšanai ir EPNI datu manipulācijas. Tā, piemēram, pat EPNI ir spiests atzīt, ka

Pioneer 1507 izstrādātais Cry1F toksīns neizbēgami un, iespējams, graujoši ietekmēs dzīvo dabu.

(6) Kā īsti - to EPNI nevar un necenšas noskaidrot, jo atļaujas pieprasītāji nav pārāk dāsni ar pašu pētījumu datiem par gaidāmajām ietekmēm.

Bet par to institūcija nesatraucas - tā vietā, lai noraidītu atļaujas pieprasījumu šo pašu datu iztrūkuma dēļ, EPNI laipni ierosina turpināt vērtēt negatīvās ietekmes pāris gadus pēc tam, kad audzēšana tiks sākta, - tā sakot, tad gan datu būs papilnam!

Lieki piebilst, ka šāda pieeja ir ne tikai pēc likuma gara, bet arī burta pilnīgā pretrunā tam, ko Eiropā saprot ar riska izvērtēšanu, turklāt

pilnībā ignorē ES Līgumu un ES vides politikas pīlāru – piesardzības principu.
Pioneer 1507 ir 350 reizes toksiskāka pēc savām īpašībām

nekā tās priekšgājēja Eiropā - Monsanto garabērns MON810, kā atļauja jau ir beigusies. Turklāt tā ne tikai pati izstrādā insekticīdu, bet tai ir izstrādāta noturība pret agroķimikālijām, kas, kā liecina gandrīz visu citu līdzīgu ĢM kultūru pieredze, noved tikai pie viena rezultāta – agroķīmijas izmantošanas intensitātes pieauguma lauksaimniecībā, dažreiz tuvu ģeometriskai progresijai.»

Ulme turpināja: «Ja esam precīzi, šī agroķīmija ir glifosāts – tā pati viela, par ko pēdējos gados nāk klajā arvien jauni pētījumi par tās negatīvo ietekmi uz cilvēka organismu, t.sk. pašu ES valstu institūciju pētījumi. Un jā, tā ir tā pati viela, ar ko tieši Latvijas iedzīvotāju organismi jau ir pārsātināti, ierindojoties pētījumā kā sestie ar glifosātu piesārņotākie eiropieši (7) bez visas ĢM kultūraugu audzēšanas.

Kad mēģinām bezkaislīgi vērtēt procesus, kas pašreiz norisinās ap atļaujas izsniegšanu šīs kukurūzas audzēšanai, protams, mums ir jāņem vērā divi pretrunīgi faktori. Viens ir tuvojošās Eiropas Parlamenta vēlēšanas un tas, ka, iespējams, ĢMO lobijs apzinās, ka tik labvēlīga augsne darbībām kā Barrozu ērā viņiem kādu laiku var arī nebūt, bet arī katram deputātam Eiropas Parlamentā, ja viņš grib tikt pārvēlēts, ir jābūt zaļākam par zaļu, kaut uz šo priekšvēlēšanu brīdi.

No otras puses, vērtējot izredzes jautājuma atrisināšanai sabiedrībai pieņemamā veidā, nedrīkst aizmirst, ka pašlaik norisinās arī ES un ASV sarunas par jauna Brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu un

Briselē šobrīd spieto ĢM lobisti ne tikai no ES valstīm, bet arī no aizokeāna.

Un ES-ASV Brīvās tirdzniecības līguma (TTIP) sarunās pārtika un pārtikas drošība ir viens no ļoti karstiem tematiem, kas var mums tā apstiprināšanas gadījumā atnest ne tikai jaunas ĢMO šķirnes, bet arī citus aizokeāna labumus, kā, piemēram, klonētus, hlorētus un ar hormoniem līdz maksimumam piebāztus gaļas produktus, kas pašreiz dažādu sabiedrības veselības apsvērumu dēļ Eiropā ir aizliegti.

Tāpat dienas kārtībā ir investorus jau tradicionāli traucējošo politiku un normu atcelšana gan vides, gan sabiedrības veselības, gan sabiedrības līdzdalības jomā.»

Viņš rezumēja - visvairāk šis Pioneer 1507 gadījums pierāda to, cik daudz var izdarīt sabiedrība, kas nav ļāvusi šā lēmuma pieņemšanai notikt aiz slēgtām kabinetu durvīm.

  1. http://video.consilium.europa.eu/webcast.aspx?ticket=775-979-13975

  2. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B7-2014-0007&language=EN

  3. http://static.euractiv.com/sites/all/euractiv/files/2379_001.pdf

  4. http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2013-12/cp130160en.pdf

  5. Direktīva 2001/18

  6. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2429.pdf

  7. https://www.foeeurope.org/weed-killer-glyphosate-found-human-urine-across-Europe-130613

Komentāri (205)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu