Kurš saldējums ir vislabākais, bet kuru noteikti nepirkt?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ foto: Adrian Scottow

Vai kāds saldējums ir veselīgs? Un kurš? Uztura speciāliste Sintija Jākobsone intervijā portālam TVNET akcentē, ka veikalā ļoti reti var atrast pēc sastāva kvalitatīvus saldējumus. Viņa iesaka iespēju robežās izvairīties no saldējumiem, kam pievienots daudz E vielu, augu tauku un cukura.

Vai saldējums vispār ir veselīgs produkts?

Atbildot uz šo jautājumu, vai saldējums ir veselīgs produkts, es teiktu, ka vairāk nē nekā jā. Ja runājam par veikalā pirktiem saldējumiem, tad ļoti reti var atrast pēc sastāva kvalitatīvus saldējumus. Kā zināms, produktu sastāvu raksta, sākot ar to sastāvdaļu, ko produkts satur visvairāk.

Es teiktu, ka kaut cik veselīgi būtu tie saldējumi, kuri satur pienu, saldo krējumu, sviestu, bet pēc iespējas mazāk krāsvielu, bez vafeles (satur E vielas, augu taukus), bez šokolādes (satur augu taukus, kā arī E vielas), jo no piena produktiem mēs uzņemam labās vielas - kalciju, olbaltumvielas, vitamīnus.

Taču jāpatur prātā, ka saldējumam pievieno daudz E vielu, augu taukus, cukuru.

Vidēji plombīra saldējumiem novēroju pat +/-17 gramus cukura uz 100 gramiem saldējuma, kas ir apmēram 3 tējkarotes cukura. Bet saldējumiem ar dažādām citām eksotiskām garšām pat līdz 29 gramiem cukura uz 100 gramiem saldējuma. Tās ir 5 tējkarotes cukura. Grūti iedomāties ikdienā vienkārši tāpat apēst 5 karotes rafinētā cukura, bet ar saldējumu tas notiek dažu minūšu laikā.

Foto: flickr.com/ foto: Jen

Mums būtu jāpatur prātā, ka arī saldējums ir našķis, kas satur labākā gadījumā pienu, saldo krējumu, kuri ir dzīvnieku valsts piesātināto tauku avoti, bet, neskatoties uz to, saldējumā ir arī daudz tauku, kuri ir lētie augu tauki (palmu, kokosriekstu), kā arī cukura. Tāpēc saldējums nav ikdienas našķis un ar to nevajadzētu aizrauties.

Taču svētkos vai brīvdienās apēdot vienu saldējumu, domāju, ka tas nekādu ļaunumu figūrai nenodarīs!

Kādus saldējumus tu ieteiktu izvēlēties?

Orientēties plašajā saldējumu klāstā nav viegli, jo saldējumi pēc sastāva ir ļoti dažādi. Praktiski visiem saldējumiem novēroju emulgatora un/vai stabilizētāja pievienošanu.

Tomēr, skatoties saldējuma dabiskumu, dodu priekšroku vairākiem saldējumiem. Piemēram, Rūjienas krējuma saldējums Plombīrs Lukss, kura sastāvā ir piens 37%, saldais krējums 36%, cukurs, sausais vājpiena pulveris, emulgators - taukskābju monoglicerīdi-diglicerīdi, augu šķiedrvielas, vaniļas aromatizētājs, taču tas nesatur stabilizētājus!

Foto: flickr.com/ foto: Paul Wilkinson

Pēc sastāva kaut cik dabisks ir plombīrs Pols, bez šokolādes. Tā sastāvā ir piens, sviests, cukurs, ūdens, sausais vājpiens, saldais krējums, emulgators - taukskābju mono un diglicerīdi, stabilizatori - baltās akācijas, guāra sveķi, karagināns, dabīgs vaniļas aromatizētājs. Labs sastāvs ir arī Pola klasiskajam saldējumam, bet šokolādes glazūrai ir pievienota kokosriekstu eļļa, ko tomēr vajadzētu ņemt vērā, ēdot saldējumu. Iesaku šokolādes glazūru neēst vai arī izvēlēties citu saldējumu. Tas pats attiecas uz Pola gotiņu saldējumu.

Atradu saldējumu ar nosaukumu Zemnieku plombīra saldējums, kurš satur pienu, saldo krējumu 25%, cukuru, sviestu, kā arī emulgatoru E471 (taukskābju mono un diglicerīdi), stabilizētāju - guāra sveķus, aromatizētājs vanilīns.

Secinājums: ja saldējumam ir pievienotas dabiskas izejvielas bez pievienotām citām garšām, tajā būs mazāk E vielu un augu tauku.
Foto: flickr.com/ foto: Adrian Scottow

No kādiem saldējumiem vajadzētu izvairīties?

Ja vadāmies pēc pirktāko saldējuma saraksta vadošajos Latvijas lielveikalos, tad Maximas lielveikalā pirktākie saldējumu sarakstā ir Optima Līnija ar vaniļas un kakao garšu. Šos saldējumus neieteiktu, jo pamatā ir ūdens, kā arī augu tauki - palmu, rapšu eļļa. Es noteikti vairs nepirktu saldējumu Karlsons, kā arī jauno Karlsonu ar aveņu garšu, jo tā galvenā sastāvdaļa ir ūdens, daļēji hidrogenēti augu tauki - palmu, šī, kokosriekstu, rapšu sēklu, sojas, saulespuķu, palmu kodolu.

Arī Mājas konfekte gotiņa saldējuma karameļu pildījums satur augu eļļas - palmu, šī, kā arī daudz E vielu. Saldējums Super Viva karameļu satur arī augu taukus un daudz E vielu. Vadoties pēc pirktāko saldējumu topa, cilvēki aizvien mīl klasiskās plombīra garšas.

Vajadzētu izvairīties no tādiem saldējumiem, kuriem kā pirmā sastāvdaļa norādīta ūdens, kā arī augu tauki, it sevišķi, ja tie nav atšifrēti.

Tā ir ar, piemēram, Druva food ražotājiem plombīra, cigoriņu saldējumiem. Populārs saldējums ir Tio Vēsma, bet sastāvā pamatā ir ūdens, cukurs, kas neliecina par saldējuma dabiskumu.

Kuras parasti ir neveselīgākās saldējumu sastāvdaļas (piemēram, E vielas, palmu tauki, daudz cukura u.tml.)? Ko sliktu tās nodara veselībai?

Ja saldējuma sastāvā pirmā sastāvdaļa ir ūdens, tas nozīmē, ka to šis produkts satur visvairāk, tādēļ tas ir rādītājs, ka saldējuma sastāvā būs daudz nelabvēlīgo augu tauku, piemēram, palmu, kokosriekstu tauki.

Šos taukus mūsu organisms tik viegli nepazīst, tāpēc tie ļoti viegli uzkrājas organismā.

Ja salīdzinām palmu taukus ar olīveļļu un citām vērtīgām augu eļļām, kuras satur mūsu organismam viegli pārstrādājamas nepiesātinātas taukskābes, tad palmu (50% piesātinātu tauku), kokosriekstu (92% piesātinātu tauku) un citas mazvērtīgas eļļas ir lētākas un satur ļoti daudz piesātināto tauku.

Lai gan uzskata, ka augu eļļas ir veselīgākas par dzīvnieku taukiem, tomēr palmu eļļas ir izņēmums, jo palmu eļļā palmitīnskābes ir visvairāk, tā veicina holesterīna izgulsnēšanos asinsvados, kā rezultātā attīstās sirds un asinsvadu slimības.

Jāatceras, ka palmu eļļa ir sliktāka par sviestu!

Kā zināms, saldējums bez cukura (50% fruktoze un 50% glikoze) nav iedomājams, un bieži vien cukurs atrodas produkta sastāva apraksta pašā sākumā. Tātad tas nozīmē, ka produkts satur daudz cukura. Bieži ēdot cukuru saturošus našķus, tas palielina triglicerīdu daudzumu asins serumā.

Ja cilvēks ēd vairāk cukura, nekā organisms spēj sadedzināt, tad aknas lieko cukuru pārvērš taukos, kuri nokļūst asinīs un nogulsnējas uz asinsvadu sieniņām. Līdzīgi tas ir ar glikozes-fruktozes sīrupu, kuru pievieno daudziem saldējumiem. Uzņemot fruktozi, tā vienkārši 100% nonāk tiešā ceļā aknās, kur tā tiek metabolizēta, tāpēc tā rada lielu slogu aknām un ir hepatoksiska. Salīdzinot ar glikozi - tai nonākot asinīs, to izmanto orgāni un katra šūna, bet tikai neliela daļiņa aiziet uz aknām, kur metabolizējas un tiek uzkrāta. Tāpēc, uzņemot pārlieku daudzumu šāda uztura, kura sastāvā ir cukurs un glikozes-fruktozes sīrups, varam iedzīvoties liekajā svara, jo nespējam izmantot uzņemto enerģiju.

Ikdienā uzņemot pārtiku, kura satur daudz piesātinātu tauku un cukuru, kā arī E vielas, tās gadiem uzkrājas mūsu organismā un sāk parādīties dažādi iekaisumu procesi, kā arī bieži tiek novērots paaugstināts asinsspiediens, lipoģenēze (gremošanas traktā uzsūkušos tauku pārveidošanās rezerves taukos) un dislipidēmija (tauku vielmaiņas traucējumi), aptaukošanās, kā arī rodas insulīna rezistence.

Īpaša uzmanība būtu jāpievērš krāsvielām.

Zinot to, ka bērniem šis našķis ļoti garšo, it sevišķi saldējumi ar dažādām garšām, jāseko līdz saldējumu sastāvam, cik dabiski tie ir, jo, lai gan tie satur krējumu un pienu, tomēr ražotāji pievieno dažādas krāsvielas, kuras nelabvēlīgi ietekmē organismu. Novēroju saldējumiem krāsvielu E120 jeb karmīnskābi. Šī pārtikas krāsviela ir atļauta, bet jābūt piesardzīgiem, īpaši bērnu uzturā, jo tai piemīt kancerogēnas īpašības, iespējama astmas, nātrenes attīstība.

Novēroju, ka karameļu saldējumiem pievieno krāsvielu E150c jeb amonija karameli. Cilvēkiem ar astmu, lietojot šādus saldējumus, jābūt piesardzīgiem.

Ražotāji saldējuma sastāvam pievieno stabilizatorus. Visbiežāk baltās akācijas sveķus, guāra sveķus, karaginānu. Šis trijnieks atrodas ļoti daudzos saldējumos, taču pētījumi liecina, ka

guāra sveķiem ir blakusparādības un tie var radīt gāzu uzkrāšanos, izraisīt vēdera krampjus, nelabumu, gāzes, caureju,

tāpēc pacientiem ar jutīgu gremošanas sistēmu vai zarnu problēmām vajadzētu izvairīties no guāra sveķu saturošas pārtikas lietošanas uzturā.

Karagināns un baltās akācijas sveķi nav kaitīgi, bet jābūt uzmanīgiem, ja ir gremošanas trakta problēmas vai arī problēmas ar kuņģi. Īpaši piesardzīgiem jābūt bērniem, lietojot šādu E vielu savā uzturā.

Cik daudz saldējuma vienā reizē varētu apēst, lai to varētu uzskatīt par veselīgu daudzumu?

Es uzskatu, ka, divas reizes nedēļā apēdot saldējumu, nekādu ļaunumu veselībai tas nenodarīs. Vienā reizē vairāk par vienu saldējumu vai aptuveni 100 gramiem nevajadzētu uzņemt, ar piebildi, ja saldējumu veidos dabiskas sastāvdaļas.

Vislabāk būs, ja cilvēks saldējumu gatavos pats!

Mājās gatavota saldējuma priekšrocība ir tā, ka tad cilvēks zinās, ka visas pievienotās sastāvdaļas, piemēram, saldais krējums, piens, cukurs, (garšu dažādošanai var izmantot ogas, kafiju, kakao pulveri u.c. vielas), ir dabīgas un veselīgas.

Taču vēl aizvien saldējums paliek «grēcīgs» našķis, ar kuru nevajadzētu aizrauties ikdienā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu