Valsts neattīrīs privātās zemes Olaines toksiskās izgāztuves tuvumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts neplāno attīrīt privātīpašnieku zemes Olainē, līdz kurām atplūduši toksiskie gruntsūdeņi no «Olainfarm» un «Biolar» padomju laika indes baseiniem, otrdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Toksisko atkritumu dīķi ar dzīvībai bīstamajām ķimikālijām Olaines mežā beidzot ir iztukšoti, bet vēl joprojām turpinās darbs, sūknējot ārā toksiskās vielas no astoņiem urbumiem kilometra dziļumā. Sanācijas veicēji konstatējuši, ka šajā vietā ir piesārņoti gruntsūdeņi, un to atsūknēšanai izveidota speciāla sistēma. Taču saindētais ūdens ir izplūdis arī ārpus izgāztuves teritorijas.

Līdzšinējās aplēses liecināja, ka toksiskais piesārņojums virzījies uz priekšu ar ātrumu 40-60 metri gadā,

un, pēc Vides aizsardzības kluba aplēsēm, piesārņojums nu jau varētu būt kilometra rādiusā.

«Tas piesārņojums var aiziet diezgan tālu. Bīstamais pašlaik varētu būt tie apkārt esošie pārtikas - labības, kartupeļu - vai citi lauki un akas, kur cilvēki ņem ūdeni. Nu tādi lielie lauki. Tas nav vienai ģimenei. Tātad tas nonāk tirgū, bet neviens nepārbauda augsnes kvalitāti. Varbūt tas jau ir Mārupes laukos. Ko mēs zinām?» vērtēja Vides aizsardzības kluba vadītājas vietniece Elita Kalniņa.

Kur tieši un cik lielā koncentrācijā piesārņojums nonācis, valsts nepētīs

un piesārņojumu, kas nonācis privātīpašnieku zemēs, neizvāks. «Tas būtu ārkārtīgi dārgi, ja mēs attīrītu visus, visus gruntsūdeņus, kas vien tur ir jebkurā veidā piesārņots,» norādīja Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova.

«Ja iedzīvotāji vēlas ierīkot spices un grodu akas ūdens ņemšanai, viņiem būtu jākonsultējas ar pašvaldību, pie noteiktiem dziļumiem jāsaskaņo ierīkošanas darbi ar Valsts vides dienestu,» piebilda dienesta pārstāve Jūlija Ņikitina.

Tas liek domāt, ka teritorijai ārpus Olaines indes dīķu epicentra zināmi riski tomēr pastāv.

To, ka indes kokteiļa šķidrums pazemē ir kaitīgs, pierāda baseinu tuvumā saindētās augsnes analīzes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu