Valsts simtgadei par godu izveidota Latvijas ūdens dižvietu karte (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Par godu valsts simtgadei izveidota Latvijas ūdens dižvietu karte, informēja dabīgā minerālūdens «Mangaļi» pārstāvji.

Karte veidota kā nelieli stāsti, kas raksturo vietu. Tā ir iespēja uzzināt vairāk par Latvijas daudzajām upēm un ezeriem, tās dzīvniekiem un augiem, atklāt senos ūdens tirdzniecības ceļus, dalīties ar labākajām ūdens sporta un makšķerēšanas vietām, kā arī atpazīt ūdens vietas no grāmatām un filmām, piemēram, filmas «Ezera sonāte», kas ir 1975.gada vasarā filmēta pie Zvirgzdu ezera.

Kartē ūdens vietas var iepazīt pēc vairākām kategorijām. Sadaļā «Ūdens ikonas» stāstīts par vietām, kas kļuvušas leģendāras, piemēram, no filmām un grāmatām. Kategorijā «Ūdens stāsti» vietu apraksti balstās uz to teiksmām un leģendām, «Senču takās» ir aprakstīta vietu vēsture, bet kategorijā «Piedzīvojumos» iekļautie apraksti ir domāti gan laivotājiem, gan citiem aktīvās atpūtas cienītājiem. Savukārt kategorija «Daba» ļauj labāk iepazīt ūdens dzīvniekus un augus, bet sadaļa «Aizej tur, nezin kur» veidota sadarbībā ar «geocaching», kas ļauj meklēt galamērķus pēc dotajām koordinātēm.

Karti veido kopā ar Latvijas iedzīvotājiem, ietverot stāstus par labākajām Latvijas ūdens dižvietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Vienlaikus karte būs arī palīgs Latvijas apceļošanai un iepazīšanai.

Pašlaik kartē ir pievienotas 62 ūdens dižvietas, tomēr ikviens iedzīvotājs ir aicināts turpināt pievienot, viņaprāt, labākās vietas, jo projekta mērķis ir Latvijas simtgadei izveidot dāvanu - karti ar 100 vietām, ar kurām valsts iedzīvotāji lepojas.

Latvijā ir 2256 ezeri, kas ir lielāki par vienu hektāru, un vismaz 12 500 upes, kuru kopējais garums ir tikpat liels, cik zemeslodes ekvators.

«Latvijas lepnums ir tās ūdeņi - ezeri, upes, strauti un avoti. Tāpēc radās ideja dāvanai Latvijai 100 gadu dzimšanas dienā - izveidot tūrisma karti jeb dižceļvedi ar vismaz 100 Latvijas ūdens vietām. Tās būtu vietas ar savu stāstu, ar kurām lepojamies un kas raksturo Latviju, tās dabu un cilvēkus. Tās ir vietas, kuras ir vērts mums vairāk iepazīt un apceļot,» sacīja Sakne.

Latvijas ūdens dižvietu karti iespējams apskatīt mājaslapā «mangalidizvietas.lv».

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu