TOP 12 ieteikumi dzīvei bez atkritumiem. Tas ir iespējams!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zero Waste ir filozofija, kas cenšas attēlot dabas ciklus, ka nekas neiet zudumā un ka nerodas milzīgas atkritumu kaudzes. Lai panāktu pēc iespējas mazāku atkritumu daudzumu, jāsāk ar mazumiņu – katram no mums vairāk jāpiedomā pie tā, ko un kā iegādājamies. Zero Waste Latvija kustības līdzveidotāja Zane Skuja sniedz praktiskus ieteikumus, lai mūsu katra dzīvesveids būtu videi draudzīgāks.

Iepirkšanās laikā svarīgi neņemt lielos plastmasas maisiņus, tā vietā somā nēsāt līdzi auduma maisiņus, kas neaizņem daudz vietas un videi draudzīgāki. Arī mazo maisiņu vietā izvēlēties auduma, tajos liekot dārzeņus un augļus.

Mūsdienās daudzi izvēlas iegādāties pusdienas kafejnīcās un ēst tās birojos, un ēdināšanas iestādēs maltīte visbiežāk tiek pasniegta putuplasta kārbās. Tā vietā katrs pats var ņemt līdzi speciālo trauku pusdienām vai stikla burciņu, kur pildīt ēdienu. Bieži vien, ēdot ārpus mājas, dzērienā tiek ielikts salmiņš, taču oficiantam jāpalūdz, lai pasniedz kokteili vai sulu bez salmiņa, kas ir videi draudzīgāk. Gan no rīta, gan dažādos izbraucienos cilvēki bieži iegādājas kafiju līdzņemšanai, taču ikviens var paņemt līdzi savu kafijas krūzi, kurā pildīt dzērienu.

Zane Skuja rekomendē aizdomāties arī par to, kā tīrām savu mājokli. Ķīmisko tīrīšanas līdzekļu vietā labāk izvēlēties dabīgos, un tos aizstāt ar sodu, etiķi un citronu. Iegādājoties, piemēram, šampūnu vai kādu citu higiēnas līdzekli, dabai draudzīgāk būtu izvēlēties lielākus iepakojumus. Zero Waste Latvija aktīviste iesaka arī pašam pagatavot dezodorantu, izmantojot sodu, kartupeļu cieti, kokosa eļļu un ēteriskās eļļas.

Zero Waste dzīvesstilā nozīmīga loma ir atkritumu šķirošanai, tādējādi lietām un mantām tiek dota otra dzīve. Ne mazāk svarīgi iegādāties preces tādos iepakojumos, ko iespējams pārstrādāt. Ja tas ir stikls, metāls un papīrs, tad ir zināms, ka tos varēs nodot šķiroto atkritumu konteineros.

Vēl viens ieteikums ir iegādāties lietotus apģērbus un mēbeles, jo bieži vien veikalos atrodamās jaunās preces nav ļoti labas kvalitātes,

taču lietoto preču veikalos – daudz labāka, turklāt arī cena ir ievērojami zemāka.

Ja runā par ūdeni, tad tā vietā, lai iegādātos to plastmasas pudelē, labāk ņemt līdzi savējo. Labākā esot no metāla, kas paredzēta pārgājieniem, jo tajā var liet gan auksto, gan karsto ūdeni. Zane Skuja iesaka liet ūdeni no krāna, jo tā kvalitāte Rīgā esot pietiekami laba, turklāt tā ir iespēja ne tikai ietaupīt savus līdzekļus un neradīt liekus atkritumus, bet arī labs pamudinājums padzerties biežāk, ja ūdens visu laiku būs līdzi somā. Dodoties piknikos vai pārgājienos, labāk izvēlēties tādus plastmasas vai plastikāta piederumus un traukus, kurus iespējams lietot vairākkārt.

Zero Waste filozofija aicina padomāt, pirms pērkam kārtējo preci.

Būtiski izvēlēties lietas, kas ir pārstrādājamas, dabai draudzīgas, vēlams, lai tās būtu ražotas pēc iespējas tuvāk mūsu katra dzīvesvietai, nevis ceļojušas pāri pasaulei. Zane Skuja iesaka lietot mantas atbildīgi un jēgpilni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu