Miris pēdējais ziemeļu baltā degunradža tēviņš; sugas turpināšana zinātnes rokās

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Miris pasaulē pēdējais ziemeļu baltā degunradža tēviņš. Sugas turpināšana nu palikusi atlikušo divu mātīšu ziņā, raksta raidorganizācija CNN.

45 gadus vecā degunradža Sudana veselības stāvoklis pēdējās dienās pasliktinājās. Vetārsti viņu ārstēja no vairākām infekcijām un vecuma radītām veselības problēmām. Kad Sudana veselība tomēr turpināja nopietni pasliktināties, ārsti nolēma pārtraukt dzīvnieka ciešanas.

Pirms nāves no Sudana tika iegūts ģenētiskais materiāls, lai vienai no mātītēm veiktu mākslīgo apaugļošanu un tādējādi pasargātu sugu no pilnīgas izmiršanas.

Sudans mitinājās Kenijas dabas rezervātā «Ol Pejeta».

«Viņš bija labsirdīgs milzis,» stāsta rezervāta pārstāve Elodija Sampere. «Viņam bija brīnišķīgs raksturs, taču lielā auguma dēļ daudzi no viņa baidījās. Bet viņā nebija ne druskas ļaunprātības.»

«Varam tikai cerēt, ka Sudana zaudējums pasaulei sniegs mācību un rosinās pieņemt visus iespējamos mērus, lai pieliktu punktu degunradžu ragu tirdzniecībai,» norāda dabas aizstāvju organizācijas «WildAid» vadītājs Pīters Naits. «Lai arī ragu cenas Ķīnā un Vjetnamā samazinās, malumedniecība joprojām ir drauds visām degunradžu sugām.»

Āzijā pastāv uzskats, ka degunradžu ragi var izārstēt dažādas kaites. Eksperti uzsver, ka malumedniecība, lai iegūtu degunradžu ragus, dažos reģionos esot ienesīgāka nodarbošanās par narkobiznesu.

Sudans bija vecs degunradzis, kurš cieta no dažādām kaitēm. Divas dzīvās mātītes ir viņa meita un mazmeita.

Sudans pagājušogad nokļuva ziņu virsrakstos, kad iepazīšanās aplikācija «Tinder» viņu pasludināja par «iekārojamāko vecpuisi pasaulē». Kampaņas mērķis bija savākt līdzekļus ziemeļu balto degunradžu sugas saglabāšanai.

Rietumu melnie degunradži pirms septiņiem gadiem tika pasludināti par izmirušiem malumedniecības dēļ. Visas piecas atlikušās degunradžu sugas ir apdraudētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu