Par €7000 vēros bebrus, par €11 944 būvēs rotaļlaukuma sētiņu: Rīgas domes plāni šim gadam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas vides aizsardzības fonds šogad plāno īstenot vairākus projektus, kopumā tērējot aptuveni 824 000 eiro, no kuriem lielāko daļu jeb 391 000 eiro paredzēts atvēlēt parku infrastruktūras atjaunošanai un uzturēšanai, aģentūra LETA noskaidroja domē.

53 613 eiro tiks tērēti piesārņotās vietas attīrīšanai pašvaldības īpašumā pie Dzelzceļa muzeja starp dzelzceļu un Uzvaras bulvāri, 50 000 eiro meliorācijas novadgrāvju tīrīšanai un atjaunošanai, bet vēl 62 073 eiro pētījuma veikšanai, izmantojot portatīvo sensoru sistēmu, par efektīvu smaku piesārņojuma monitoringu industriālas teritorijas tuvumā Rīgā.

Vēl fonds plāno tērēt 12 000 eiro zaļo veloceliņu uzturēšanai, 150 000 eiro - meliorācijas sistēmu tehniskā aprīkojuma atjaunošanai, 9878 eiro - Ķīšezera ekspluatācijas noteikumu aktualizēšanai un citiem projektiem.

Deputāti pievērsa uzmanību vairākām fonda iecerēm. Piemēram, deputāte Jura Strīķe (JKP) jautāja par sētiņas uzstādīšanu pie Vērmanes parkā esošā bērnu rotaļu laukuma, kam plānots tērēt 11 944 eiro, kas esot «ievērojama summa».

Rīgas domes vides pārvaldes pārstāve Evija Piņķe skaidroja, ka sētas uzstādīšana nepieciešama, lai pasargātu zālienu no izmīdīšanas, bet augstās izmaksas, iespējams, skaidrojamas ar to, ka «neviens nevēlas redzēt drāšu pinumu, bet estētiski veidotu žogu».

Tāpat deputāti vērsa uzmanību uz plāniem turpināt Rīgas kanālā mītošo bebru piebarošanu. Piņķe paskaidroja, ka bebru piebarošanas izmaksas nav pieaugušas un tās, tāpat kā pērn, ir aptuveni 7000 eiro. Tomēr tēriņus palielinās fonda iecere uzstādīt jaunas sētas koku aizsargāšanai no bebriem.

Deputāts Ojārs Judrups (LA) jautāja, vai lētāk bebrus nebūtu izķert, taču Piņķe pauda pārliecību, ka tas varētu būt risinājums vien «uz nedēļu» un tad uzrastos jauns bebrs. Komitejas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) uz to ironizēja, piebilstot «un, ja nu atnāktu videi nedraudzīgs bebrs, piebarotā vietā?».

Deputāte Evita Zālīte-Grosa (JKP) savukārt jautāja, kā koku apsekošanu un novērtēšanu varētu panākt arī citos Rīgas parkos, jo šogad Vērmanes dārzā tam plānots tērēt teju 6000 eiro. Piņķe sacīja, ka Vērmanes dārza apskate primāri izvēlēta, balstoties uz SIA «Rīgas meži» lūgumu, jo parkā esot daudz aizsargājumu koku un tas ir populārs sabiedrisko pasākumu norises punkts. Citus parkus apsekot plānots nākamajos gados.

Jautājuma skatīšanas izskaņā Strīķe norādīja, ka viņas pārstāvētajai partijai šķiet nepieņemami, ka projektu pieteicēju loks ir ierobežots, jo fondam dažādus vides projektus var iesniegt tikai Rīgas domes departamenti vai pašvaldības kapitālsabiedrības. Līdz ar to viņas frakcija balsojumā atturējās, taču deputātu vairākums nobalsoja par fonda ieceru atbalstīšanu un jautājuma virzīšanu skatīšanai Rīgas domes sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu