Videoekskursija ASV tārpu audzētavā: vai tā ir lauksaimniecības nākotne?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Noliktavā netālu no Sietlas-Takomas lidostas, ASV, sakrautas lielas, caurspīdīgas plastmasas kastes, kurās tūkstošiem tārpu lokās un barojas ar pūstošu ēdienu. Nezinātājam būtu grūti pateikt, ka šī ir dabai draudzīga audzētava, vēsta aģentūra «Reuters».

Insektu audzētava «Beta Hatch» pārstrādā tārpus olbaltumvielām bagātā zivju barībā.

Insektu audzēšanas sektors ASV pagaidām veido vien niecīgu daļu no dzīvnieku barības ražošanas industrijas, kuras ieņēmumi ir ap 400 miljardiem ASV dolāru gadā.

«Beta Hatch» savu produkciju ražo zivsaimniecības jomai, kurā pašlaik ir vislielākais pieprasījums pēc alternatīviem olbaltumu avotiem.

«Cilvēku skaitam turpinot pieaugt, mums nākotnē vajadzēs saražot apmēram divreiz vairāk pārtikas nekā tagad. Lai to paveiktu, mums vajadzēs daudzus jauninājumus. Akvakultūrā jo īpaši jāatrod alternatīvas zivju miltiem - šo olbaltumvielu avotu mēs iegūstam no okeāna, kas vairs nav atjaunojamais resurss. Insekti ir lieliska alternatīva zivju miltiem,» skaidro «Beta Hatch» vadītāja Virdžīnija Emerija.

Tārpu audzēšanai nepieciešams pavisam neliels ūdens daudzums, turklāt tos var barot ar graudaugu produktiem, kas nav piemēroti izmantošanai lopbarībā.

«Beta Hatch» ir neliels uzņēmums ar desmit darbiniekiem. Kompānija mēnesī saražo mazāk nekā tonnu tārpu.

Taču drīzumā uzņēmums paplašināsies, izbūvējot jaunas ražošanas telpas 465 kvadrātmetru platībā. «Es ceru, ka pēc dažiem gadiem mums būs simtiem audzētavu visā valstī, kas palīdzēs pārveidot organiskos atkritumus jaunās barības vielās,» norāda Emerija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu