«Zilā karoga» sertifikāti piešķirti visām pieteiktajām peldvietām un jahtu ostām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Vides izglītības fonda (VIF) sertifikācijas programmas «Zilais karogs» sertifikāts piešķirts visām 20 pieteiktajām peldvietām un trīs jahtu ostām, informēja VIF pārstāvji.

Sertifikāts šogad piešķirts Engures novada kempinga peldvietai «Abragciems», Daugavpils pilsētas peldvietai «Stropu Vilnis» un Stropu ezera peldvietai, Jēkabpils pilsētas Radžu ūdenskrātuvei, Jūrmalas pilsētas Jaunķemeru, Bulduru, Dubultu, Dzintaru, Kauguru, Majoru un Mellužu peldvietām, Kuldīgas pilsētas Mārtiņsalas peldvietai, Liepāja pilsētas Dienvidrietumu un Beberliņu peldvietai, un «Peldvietai pie Stadiona», Limbažu pilsētas Lielezera peldvietai, Rīgas pilsētas Vakarbuļļu un Vecāķu peldvietām, Saulkrastu peldvieta «Centrs», kā arī Ventspils pilsētas pludmalei.

Savukārt jahtu ostu kategorijā sertifikāts piešķirts «Jūrmalas ostai», «Liepāja Marina» un «Pāvilosta Marina».

VIF pārstāvji norādīja, ka arī šogad, tāpat kā agrākos gados, sertifikāta saņēmēji īstenos izglītojošas un radošas aktivitātes vietējo izglītības iestāžu audzēkņiem, izmantojot dažādas radošas metodes. Piemēram, Kuldīgā skolēni iepazīs dabas daudzveidību, dodoties pārgājienā un piedaloties īpaši izveidotā spēlē, Ventspilī skolēni piedalīsies vizuālās mākslas konkursā un pilsētas vides olimpiādē, Liepājā radošo darbnīcu laikā pilsētā stādīs puķes, savukārt Limbažos gatavos putnu būrus, kopā ar speciālistiem vēros un iepazīs putnus, kā arī stādīs kokus.

Vairākās no «Zilā Karoga» izglītojošajām aktivitātēm tiks iesaistīti vietējie iedzīvotāji un pilsētas viesi - Jūrmalā vietējām biedrībām un nodibinājumiem tiks organizēts projektu konkurss, Jēkabpilī īpaša uzmanība tiks pievērsta makšķernieku un tūristu izglītošanā vides jomā, savukārt Kuldīgā radošajās un izglītojošajā vasaras skolā tiks aicinātas piedalīties ģimenes ar bērniem.

VIF pārstāvji arī skaidroja, ka gandrīz visi sertifikāta saņēmēji savās šī gada aktivitātēs iekļāvuši arī apkārtējās vides sakopšanas darbus. Engurē un Jūrmalā papildus izglītojošām aktivitātēm tiks nostiprinātas kāpas. Pirms darbu veikšanas tiks apsekota pludmale, lai saprastu, kur šādu darbu veikšana ir nepieciešama, pēc tam kopā ar speciālistiem pasākuma dalībnieki no apzāģēto pludmales kārklu zariem veidos kārklu pinuma žodziņus.

Kā ziņots, VIF sertifikācijas programmā «Zilais karogs» šosezon tika pieteiktas 20 peldvietas un trīs jahtu ostas.

Izskatot iepriekšējo gadu rezultātus un vērtējot nākamās sezonas pieteikumus, nacionālā žūrija apstiprināja arī virkni rekomendāciju, kas jāievieš, lai arī turpmāk pretendenti atbilstu «Zilā Karoga» standartiem, jo kritēriji katru gadu kļūst aizvien stingrāki. Šobrīd, lai iegūtu sertifikātu, peldvietām ir jāatbilst 33 kritērijiem, savukārt jahtu ostām - 36 kritērijiem.

Latvijā «Zilā karoga» kandidātus vērtē nacionālā žūrija, kuras sastāvā ir pārstāvji dažādām ar ilgtspējīgu saimniekošanu un vides aizsardzību saistītām institūcijām un organizācijām. Nacionālo žūriju vada Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, pagājušajā sezonā 45 valstīs plīvoja 4423 «Zilie karogi», no tiem Latvijā - 21.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu