Filipīnu bijušo «paradīzes pludmali» sakopj pirms salas slēgšanas tūristiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AARON FAVILA / TT NYHETSBYRÅN

Brīvprātīgie ceturtdien uzkopa kādreiz gleznaino Borakajas salu, vēsta aģentūra «Reuters». Nekontrolētā tūrisma sektora dēļ bijusī «paradīzes pludmale» grimst neattīrītos notekūdeņos un atkritumos, kas noveda pie Filipīnu prezidenta Rodrigo Dutertes paziņojuma, ka sala uz sešiem mēnešiem tiks slēgta tūristiem.

Borakajas iecienītākā pludmale pirmoreiz daudzu gadu laikā bija gandrīz tukša, jo tūristiem tā tika slēgta trešdien. Nākamajā dienā brīvprātīgie iesaistījās sakopšanā.

Borakaju ik gadu apmeklē apmēram divi miljoni tūristu. Dutertes paziņojums raisījis bažas par to, kā šo sešu mēnešu laikā iztiku varēs nopelnīt tūrisma sektorā strādājošie.

Borakajā ir apmēram 500 ar tūrisma nozari saistīti uzņēmumi, kuru kopējie ienākumi pērn pārsniedza vienu miljardu ASV dolāru.

Februārī Duterte nopēla salā strādājošos uzņēmumus, kuri neattīrītos notekūdeņus novirza jūrā, sakot, ka sala pārvērtusies par «mēslūdeņu krātuvi».

Vides ministrijas pārstāvis Jonass Leoness pagājušomēnes izteicās, ka tiekot apsvērta iespēja apturēt gaisa un kuģu satiksmi uz Borakaju, kā arī izvietot tur policistus. «Vajadzīga dzelzs dūre, lai sala atgrieztos tās iepriekšējā stāvoklī,» viņš uzsvēra. «Tas neturpināsies mūžīgi.»

Taču vietējie uzņēmēji šādu pieeju uzskata par netaisnīgu un aicina valdību sodīt pārkāpumos pieķertos, nevis slēgt tūristiem visu salu.

1000 hektāru lielajā salā ir vairāk nekā 500 viesnīcas. Borakajā strādā apmēram 17 000 cilvēku, bet vēl 11 000 ir pagaidu strādnieki būvniecības projektos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu