SPKC aicina izmantot atkritumu savākšanai piemērotus darbarīkus un cimdus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Lielās talkas laikā visdrošāk lietot atkritumu savākšanai piemērotus darbarīkus, tostarp grābekļus, dārza dakšas, speciālus piederumus atkritumu uzslaucīšanai, lai savāktās lapas un citi priekšmeti nebūtu jāņem ar rokām, norāda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti.

Tāpat speciālisti atgādina, ka atkritumu savākšanai jālieto biezi, pēc iespējas grūtāk caurdurami atkritumu maisi, bet rokās noteikti jābūt cimdiem no iespējami bieza materiāla. Talkas dalībniekiem jāizvairās spiest ar rokām vai piespiest sev klāt savāktos atkritumu maisus, jo tajos var būt asi priekšmeti.

SPKC aicina neaizmirst, ka starp zariem, lapām un atkritumiem, kas mētājas uz zemes, var būt arī stikli, atlūzas vai šļirces. Līdz ar to jābūt īpaši uzmanīgiem, ar rokām atkritumus savācot un liekot maisos. Visdrošāk atrastās šļirces un adatas savākt necaurduramos konteineros, piemēram, plastmasas pudelēs, kuras iespējams aizskrūvēt. Šļirces un adatas nevajadzētu izmest sadzīves atkritumu konteineros, bet gan meklēt iespēju tās nodot vietās, kur utilizē medicīnas atkritumus. Šļirces iespējams nodot arī HIV profilakses punktos.

Speciālisti norāda, ka pirms darbu sākšanas jānovērtē vide, kur sakopšanas darbi paredzēti. Uzmanīgi jārīkojas ar talkas inventāru un nezināmas izcelsmes atkritumiem, piemēram šļircēm, stikla lauskām un citiem priekšmetiem. Tāpat būtu ieteicams lietot aizsargbrilles, strādājot ar tehniku. SPKC aicina talkas dalībniekus arī atturēties no alkohola lietošanas, kas nereti ir iemesls traumu gūšanai.

Vienlaikus speciālisti aicina talkas laikā uzmanīt bērnus, kuri nereti gūst savainojumus, darbojoties ar asiem priekšmetiem. Tāpat bērniem jāļauj kopt tikai drošas vietas, kurās nav bīstamu atkritumu. Bērnus nedrīkstētu atstāt bez uzraudzības, it īpaši, ja tuvumā ir atklātas ūdenstilpes, akas, grāvji un citas vietas, kur var gūt traumas.

SPKC uzsver, ka, ja talkas laikā gadījies savainoties, tūlīt pēc negadījuma jākonsultējas ar ārstu, it sevišķi gadījumos, ja gadījies sadurties ar izmestu šļirci vai ja cilvēks nav vakcinējies pret stingumkrampjiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu