Daugavas grīvā šogad ielaidīs vairāk nekā 600 000 lašu un taimiņu mazuļu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Daugavas grīvā šogad plānots ielaist vairāk nekā 600 000 lašu un taimiņu mazuļu, informē energokompānija AS «Latvenergo».

Jau otro gadu zivju mazuļi pirms ielaišanas tiek iezīmēti, nogriežot tiem taukspuru, kas palīdz speciālistiem un makšķerniekiem atpazīt pieaugušus mākslīgi audzētos lašus no tiem, kas dabiskā ceļā upēs iznārstojuši un attīstījušies. Tādējādi speciālisti var veikt izpēti par to, cik no ielaistajiem zivju mazuļiem pēc diviem līdz trim jūrā pavadītiem gadiem atgriežas upēs uz nārstu, pastāstīja «Latvenergo» pārstāve Ivita Bidere.

Vienā atvestajā kravā ir 27 000 lašu mazuļu ar vidējo svaru 27 grami. Ņemot vērā apjomīgo mazuļu skaitu, katras ielaišanas laikā notiek skaitīšana, ko veic uzskaites komisija, kuras sastāvā ir arī «Latvenergo» darbinieki.

Zivju ielaišana turpināsies arī nākamos mēnešus.

Bidere atzīmēja, ka katru gadu Daugavas baseina ūdenstilpēs kopumā tiek ielaisti 6 300 000 dažādu sugu zivju mazuļu un kāpuru. 2018.gada pavasarī un vasaras sākumā tiks izlaisti līdaku un nēģu kāpuri, jūnijā sīgas, jūlijā vienvasaras laši, augustā un septembrī zandarti un vimbas.

Katru gadu zinātniski pamatotā sugu sastāvā un skaitliskā apjomā Daugavā un tās baseina ūdenstilpēs notiek zivju mazuļu un kāpuru ielaišana. Zivju resursu pavairošanu Daugavā un tās baseina ūdenstilpēs atbilstoši savstarpēji noslēgtajam līgumam veic zinātniskais institūts «BIOR».

Šī gada pavasarī «Latvenergo» sadarbībā ar biedrību «Mēs zivīm» astoto gadu Daugavā pie Kaibalas un Ikšķiles izvietoja 400 zivju nārsta mākslīgās ligzdas. Tās Daugavā izvietoja maija pirmajā nedēļā. Ņemot vērā siltos laika apstākļus un ūdens temperatūras paaugstināšanos, zivis tajās ir iznārstojušas un šobrīd var uz tām vērot brekšu un raudu nārstu. Projekta īstenošanas gaitā novērots, ka no egļu zariem izveidotajās ligzdās nārsto arī citu sugu zivis, piemēram, asari un līņi.

Sadarbība ar biedrību, veicinot zivju dabisko nārstu, ir «Latvenergo» papildus atbalstīta iniciatīva zivju resursu atjaunošanas programmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu