Vidusjūra lēnām pārvēršas par «plastmasas jūru»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vidusjūra lēnām kļūst par «plastmasas jūru», piektdien brīdināja Pasaules Dabas fonds (WWF), aicinot pielikt nopietnākas pūles Vidusjūras attīrīšanai no plastmasas atkritumiem, vēsta tīmekļa medijs «The Local».

WWF sagatavotajā ziņojumā teikts, ka Vidusjūrā konstatēta rekordliela «mikroplastmasas» klātbūtne. Par mikroplastmasu uzskatāmas nelielas plastmasas daļiņas, kuru izmērs nepārsniedz piecus milimetrus. Šī plastmasa arvien biežāk tiek atrasta arī zivīs un citās jūras veltēs, tādējādi radot draudus arī cilvēku veselībai.

Mikroplastmasas daļiņu piesārņojums Vidusjūrā ir gandrīz četras reizes lielāks nekā citās atklātajās jūrās pasaulē.

WWF uzsver, ka galvenā problēma ir tā, ka plastmasa ir kļuvusi par nozīmīgu cilvēku dzīves sastāvdaļu, bet lielākā daļa izlietotās plastmasas netiek pārstrādāta.

Plastmasa veido 95% no visiem atkritumiem, kas peld Vidusjūrā vai atrodas tās pludmalēs.

Lielākā daļa plastmasas atkritumu Vidusjūrā nonāk no Turcijas un Spānijas, kā arī no Itālijas, Ēģiptes un Francijas, teikts WWF ziņojumā.

Lai risinātu piesārņojuma problēmu, ir nepieciešams noslēgt starptautisku vienošanos, lai ar tās palīdzību novērstu turpmāku plastmasas atkritumu nonākšanu jūrā un likvidētu jau esošo piesārņojumu.

WWF eksperti uzskata, ka Vidusjūras reģiona valstīm vajadzētu ievērojami palielināt izlietotās plastmasas pārstrādi otrreizējai izmantošanai, kā arī pilnībā aizliegt tādus vienreizlietojamos plastmasas izstrādājumus kā maisiņi vai pudeles.

Savukārt industrijai vajadzētu aktīvāk strādāt pie tādiem produktiem, kas ir draudzīgāki videi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu