Piecās Lietuvas pašvaldībās izsludināts stihisks sausums

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lietuvā turpinoties karstam un sausam laikam, piecās no 60 valsts pašvaldībām piektdien izsludināts stihisks sausums. Saskaņā ar Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienesta datiem, šādiem kritērijiem pašlaik atbilst situācija Lazdiju, Alītas, Marijampoles un Traķu rajonos un Kalvarijas pašvaldībā valsts dienvidos.

Sausā laika dēļ pieaugusi arī ugunsbīstamība mežos. Marijampoles, Viļņas un Alītas apriņķos tā sasniegusi augstāko līmeni.

Pēdējo reizi stihisks sausums dažās Lietuvas pašvaldībās, kurās trīsdesmit dienas pēc kārtas nebija lijis, tika izsludināts 2015.gadā, bet tikai uz pāris dienām, jo drīz pēc tam sāka līt.

Savukārt pašlaik sauss laiks tiek prognozēts vismaz līdz nākamās nedēļas vidum, bet netiek izslēgta arī iespēja, ka tas varētu turpināties līdz pat jūlijam.

Nopietns sausums iestājies arī Šaķu rajonā. Ja tuvākajās dienās nelīs, kritiska situācija var iestāties arī Varēnas, Viļņas, Šalčininku, Elektrēnu, Kaišadores, Birštonas, Druskininku, Jurbarkas, Kazlu Rūdas un Kupišķu pašvaldībās.

Zemkopības ministrija atkarībā no sausuma sekām gatavojas sniegt palīdzību zemniekiem.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījis ministrijas Lauksaimnieciskās ražošanas un pārtikas rūpniecības departamenta direktors Rimants Krasuckis, varbūt zemniekiem varētu tikt ātrāk izmaksāti tiešmaksājumi. Iespējams, varētu tikt lūgta palīdzība arī Eiropas Savienībai (ES).

«Ja izdegs sējumi un cilvēki zaudēs ienākumus, mēs spersim kaut kādu soļus - pirmām kārtām attiecībā uz drīzāku tiešmaksājumu izmaksu, lai atjaunotos apgrozāmie līdzekļi. (..) Kad novērtēsim, kā būs, vai tā būs valsts mēroga ārkārtējā situācija, protams, vērsīsimies pie Eiropas Komisijas (EK) pēc solidaritātes palīdzības vai atbalsta. Šobrīd vēl pāragri par to runāt, bet šī situācija satrauc,» viņš atzinis.

Pēc Krasucka teiktā, lauksaimnieki var apdrošināties pret sausuma radītajiem zaudējumiem un 65% šo apdrošināšanas izmaksu kompensē valsts, bet zemnieki ļoti maz izmanto šo iespēju.

Pērn Lietuvā zemnieki nopietni cieta no lietavām, un EK Lietuvai šo zaudējumu kompensēšanai piešķīra 26,21 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu