Ultravioletās radiācijas indekss Rucavā sasniedzis līdz šim augstāko vērtību šogad

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Agrā piektdienas pēcpusdienā Rucavā, starp mākoņiem spīdot saulei, ultravioletās radiācijas indeksa (UVI) maksimālā vērtība sasniedza astoņus punktus, kas atbilst ļoti augstam līmenim, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Iepriekšējais lielākais rādījums bija 7,4 punkti otrdien, 12.jūnijā. Savukārt novērojumu vēsturē augstākā UVI vērtība tika reģistrēta pirms diviem gadiem - 2016.gada 25.jūnijā tā sasniedza 8,4 punktus.

Ultravioletā starojuma mērījumi Latvijā tiek veikti tikai Rucavas novērojumu stacijā.

Lai gan UVI maksimums piektdien pakāpās līdz astoņiem punktiem, tā vidējā vērtība bija būtiski zemāka, dienas vidū nedaudz pārsniedzot sešus punktus.

Kad saule spoži spīd starp mākoņiem, zemi sasniedz arī no mākoņiem atstarotā ultravioletā radiācija, tāpēc tās intensitāte saulainajos brīžos ir augstāka nekā tad, kad debesis ir skaidras.

Tuvākajās trīs nedēļās UVI brīžiem var pakāpties vēl nedaudz augstāk, pēc tam tas pakāpeniski samazināsies, jo saruks dienas garums un saules staru krišanas leņķis.

Šajā periodā, kad ultravioletais starojums sasniedz gada maksimumu, jāievēro īpaša piesardzība, uzturoties saulē. Laikā no plkst.11 līdz 16 nav vēlams ilgstoši atrasties tiešos saules saros - jāmeklē ēna, jālieto saulessargs vai jāvalkā galvassega un aizsargājošs apģērbs.

Cilvēki ar jutīgu ādu dienas vidū saulē var apdegt pat desmit minūtēs. Sauļošanās ilgumu var pagarināt, lietojot aizsargkrēmu. No saules jāsargā arī acis - vēlams nēsāt saulesbrilles, kurām ir ultravioleto staru filtrs.

Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, kā arī ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām, taču mērenās devās saules starojums cilvēka organismam ir vajadzīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu