Iedzīvotājus pārsteidz netipiski smilšu veidojumi jūras krastā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook

Kāda sociālā tīkla «Facebook» lietotāja publicējusi attēlus, kuros redzami visai nedabiski smilšu veidojumi jūras krastā, vietā, kur ar jūru satiekas upe. Veidojumi atrodas netālu no Sīkraga.

Latvijas Universitātes profesors Ģirts Stinkulis norādījis, ka šādus veidojumus līdz šim neesot redzējis, lai gan nodarbojas ar ģeoloģiju. Vienlaikus viņš norāda, ka veidojumi esot līdzīgi tā saucamajiem jardangiem - vēja un tā nestās smilts erozijas formām.

«Doma ir tāda, ka vējš izpūš sauso smilti, bet atstāj un apstrādā (erodē) kaut kādā ziņā konsolidētāku, blīvāku materiālu. Parasti jardangus veido cieti ieži tuksnešos, ko ilgi appūš vējš, bet tamlīdzīgi veidojumi fotoattēlos fiksēti arī Mičiganas ezera pludmales smiltīs (tur tos skaidro ar vietām palikušu ledu smiltī) un citur,» viņš norāda.

Acīmredzot vietā, kur uzņemtas šīs fotogrāfijas, smilts iepriekš bija mitra. Iespējams, taisnība esot arī izteiktajiem komentāriem par upes ūdens ietekmi uz smilts mitrumu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu