Dzīvokļu īres sludinājumos nekaunīgi krāpj cilvēkus (243)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau atkal Latvijas interneta sludinājumu mājaslapās parādījušies uzņēmumi, kuri, uzdodoties par starpniekiem dzīvokļu izīrēšanā, apkrāpj iedzīvotājus. Pēc saņemtās lasītāja vēstules TVNET nolēma sīkāk pievērsties šim tematam.

"Sistēma darbojas šādi – mājaslapas sadaļā "nekustamie īpašumi" tiek ievietots sludinājums, kurā saimnieks izīrē dzīvokli," vēstulē redakcijai skaidro TVNET lasītājs Andris. "Uzmanību uzreiz piesaista fakts, ka par dzīvokļa īri tiek prasīta trīs četras reizes zemāka summa nekā parasti ir īres maksa šādiem dzīvokļiem. Tātad, ja redzam skaistu dzīvokli, kuru iespējams noīrēt par 150 latiem, sludinājumā tiek norādīts, ka to izīrē aptuveni par 50.

Tālāk, zvanot uz norādīto telefona numuru, atbild starpnieks. Visticamāk, tā būs sieviete, kura atbildēs, ka dzīvokli ir iespējams noīrēt un cena ir tik zema tāpēc, ka tā saimnieks brauc prom uz ārzemēm, nevar pārdot u. tml. Firmas pārstāvis informē: ja vēlamies uzzināt saimnieka telefona numuru, jāatbrauc uz ofisu, jāparaksta līgums un jāiemaksā noteikta naudas summa, kas svārstās no 30 līdz 100 latiem.

Kad summa tiek samaksāta, tā saucamais starpnieks iedod saimnieka telefona numuru un lūdz zvanīt pēc pāris stundām. Protams, nevienu pa šo numuru sazvanīt nevar. Kad tiek zvanīts starpniekam, arī viņa telefons ir izslēgts vai arī viņš pasaka, ka ir noslēgts līgums un tā vairs nav viņa atbildība, ja saimnieks ir izslēdzis savu tālruni. Kā vēlāk noskaidrojās, nekādi dzīvokļi šajās adresēs izīrēti netiek."

Kā vienu no šīm iestādēm vēstules autors nosauc Elizabetes ielā 103-26 darbojošos firmu "Jusma Aģentūra".

Dzīvokļu izīrēšanas viltus starpnieki nav jaunums – šādi cilvēku krāpšanas gadījumi bijuši arī pagājušogad. "Piezvanījām un aizgājām uz ofisu Čaka un Stabu ielas stūrī, kurš iekārtots mazā dzīvoklītī," 2008. gada sākuma notikumus atceras 21 gadu vecais students Mārtiņš, kurš kopā ar dzīvokļa biedri Zani bija nolēmis meklēt jaunu mājokli.

"Mums parādīja bildes no dzīvokļa, bet jocīgākais sākās tad, kad samaksājām 30 latu iemaksu. Izrādās, ka šim ofisam nebija kopētāja, tāpēc tur strādājošā sieviete mūsu noslēgto vienošanos kopēja ar koppapīru, bet dzīvokļa saimnieces numuru uzrakstīja uz vienkāršas rūtiņu lapas."

Izejot ārā, jauniešiem uzreiz izdevies sazināties ar potenciālā dzīvokļa saimnieci: "Sieviete pa telefonu bija ārkārtīgi laipna un sacīja, ka tobrīd neesot centrā, taču vakarā esot iespējams sarunāt tikšanos. Vienojāmies par laiku, un, aizejot uz norunāto vietu Valdemāra ielā, zvanījām viņai. Sākumā klausulē skanēja tikai gaidīšanas signāli un neviens neatbildēja, bet pēc kāda laika telefons bija izslēgts pavisam."

Abi jaunieši mēģinājuši sazināties ar sievieti nākamajā dienā, taču viņa tā arī nav atbildējusi. "Birojā sacīja: ja vēlamies, viņi mums meklēs dzīvokļus vēl divus mēnešus, taču vairs neatsaucāmies un nevienam par to arī neziņojām. Šī iemaksa ir neliela, viss izskatās diezgan ticami, un domāju, ka tas arī ir tas, uz ko cilvēki iekrīt," secina Mārtiņš.

Līdzīgs gadījums noticis šā gada pavasarī, kad 25 gadus vecais Oskars, meklējot dzīvokli, sazinājās ar kādu firmu Pērses ielā 16. Lai saņemtu kontakttālruni no potenciālā mājokļa saimniekiem, bija jāiemaksā 40 lati. Kad telefona numurs izsniegts, viņš piezvanījis, bet saimniece atrunājusies, ka neesot laika, un vēlāk viņu vairs nav bijis iespējams sazvanīt. Atgriežoties atpakaļ vietā, kur izsniegti kontakti, sekretāre parādījusi vēl vienu piedāvājumu, taču tas jaunieti vairs neieinteresēja.

Komentāri (243)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu