Biķerniekos apgānīti ebreju kapi (40)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagaidām nezināmi ļaundari sestdienas naktī jaunajos Ebreju kapos Rīgā apgāzuši apmēram 40 pieminekļu, vairāki no tiem aprakstīti ar necenzētiem vārdiem, uz tiem uzzīmēti kāškrusti. Daļa nogāzto pieminekļu aplieti ar sarkanu krāsu un aprakstīti ar ebrejus aizskarošiem uzrakstiem latviešu, krievu, vācu un angļu valodā. Uz dažiem pieminekļiem uzvilktas svastikas.

Ar dzeltenu krāsu aprakstīti arī kapu vārti, uz kuriem uzvilkti kāškrusti un vairākās valodās rakstīts sauklis "Nāvi žīdiem!", notikuma vietā novēroja BNS. Notikuma vietā sastaptais īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Nils Muižnieks pastāstīja, ka "izskatās, ka šeit vairākas stundas darbojusies cilvēku grupa, jo vienam cilvēkam nav pa spēkam nogāzt vairāk nekā pusotru metru augstos pieminekļus. Policija atradusi arī vandaļu pēdu nospiedumus, no kuriem daži, izskatās, pieder meitenēm". Muižnieks šobrīd aizvieto ārzemju komandējumā esošo iekšlietu ministru Māri Gulbi, tomēr norādīja, ka šis notikums skar arī viņu kā integrācijas ministru. "Šis ir integrācijas un tolerances jautājums, un mūsu uzdevums ir vērsties pret jebkuras nacionalitātes ekstrēmistiem un antisemītiem," sacīja ministrs. "Galvenais uzdevums ir atrast vainīgos un darīt visu, lai šāds notikums nekad vairs neatkārtotos. Gan savā, gan valdības vārdā es paužu dziļu nožēlu par šeit notikušo incidentu un ar vislielāko nosodījumu vēršos pret tā veicējiem. Mēs solidarizējamies ar Ebreju kopienu tās nelaimē," sacīja Muižnieks. Viņš norādīja, ka arī Biķernieku ebreju memoriālā ar krāsu aprakstīti vairāki vārtu stabiņi, tomēr tas noticis jau pirms vairākām dienām, un ministrs abus atgadījums nesaista. Latvijas Ebreju kopienas vadītājs Arkādijs Suharenko pauda skumjas par notikušo, "nav tik būtisks materiālais kaitējums, bet morālā trauma gan ir milzīga. Svētdienās ebreji parasti nāk uz kapiem, lai apciemotu savus aizgājējus, bet ko viņi te ieraudzīs? Protams, tiklīdz būs iespējams, mēs centīsimies postījumus iespējami ātrāk novērst, lai cilvēkiem rīt nebūtu tik liels šoks". "Šī ir vēršanās pret valsti, ne tikai pret ebrejiem. Tuvojoties referendumam par Latvijas iestāju Eiropas Savienībā, kādi ļaundari cenšas valsti nomelnot citu priekšā," pauda Suharenko. Ebreju kopiena kapu apgānīšanu saista ar Latvijā gaidāmo Pasaules ebreju kongresu, referendumu par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā un Izraēlas Kneseta prezidenta spīkera Reuvena (Rubija) Rivlina trešdien paredzamo vizīti Latvijā. Ministru prezidents Einars Repše kategoriski nosodīja vandalisma aktu ebreju kapos, BNS uzzināja valdības Komunikācijas departamentā. "Nav piedodams šis noziegums, kuru nakts melnumā pastrādājuši Latvijas ienaidnieki," paziņoja Repše. Premjers ir uzdevis kārtību sargājošām institūcijām veikt pilnīgu šī nozieguma izmeklēšanu. Pašlaik notikuma vietā strādā policija, kas aptaujā iespējamos lieciniekus. Zvīdre apliecināja, ka policija tuvākajā laikā ierosinās krimināllietu par kapu apgānīšanu un piesaistīs notikuma izmeklēšanā Drošības policiju. Zvīdre arī pastāstīja, ka plānotas sarunas ar Rīgas pašvaldības policiju par iespējamu pastāvīga policijas posteņa izvietošanu kapu tuvumā.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu