Par kaitējumu veselībai no 4 slimnīcām pieprasa 40 000 latu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāda Valkas iedzīvotāja vēlas piedzīt no četrām ārstniecības iestādēm Valkas slimnīca, "Linezers", Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūra un Paula Stradiņa klīnisko slimnīcu 40 000 latu par veselībai nodarīto kaitējumu, kā rezultātā paciente kļuvusi par invalīdi.

Rīgas apgabaltiesa šodien slēgtā sēdē sāka izskatīt Ausmas Romules iesniegto prasību pret Valkas slimnīcu, slimnīcu "Linezers", Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūru (TPSVA) un Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu. Sievietes advokāts Ronalds Rožkalns žurnālistiem norādīja, ka ārstēšanas procesa rezultātā, kas sācies jau 2001.gadā, paciente ir kļuvusi invalīde un pašlaik ir paralizēta, kas, pēc prasītājas ieskatiem, ir tiešas sekas vairāku slimnīcu ārstu neizdarībai. Lietas izskatīšana šodien tika atlikta, jo Valkas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Jānis Batalauskis uz tiesas sēdi bija ieradies bez nepieciešamās pilnvaras. Nākamā tiesas sēde notiks 2006.gada 24.janvārī plkst.10. Pēc prasītājas lūguma tiesa nolēma kā trešās personas lietas izskatīšanā pieaicināt pacientes ārstēšanās iesaistītos minēto četru ārstniecības iestāžu mediķus. Slimnīcu pārstāvji medijiem sīkākus paskaidrojumus un savu viedokli par notikušo sniegt nevēlējās. Stradiņa slimnīcas juridiskā direktore Ilona Voicāne vien sacīja, ka viņas pārstāvētās ārstniecības iestādes mediķi snieguši tikai nelielu atbalstu ārstēšanas laikā - pusotru stundu garu konsultāciju pacientei. Pārbaudi Valkas slimnīcā, TPSVA un slimnīcā "Linezers" 2002.gada rudenī veikusi Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija (MADEKKI). Slimnīcā "Linezers" un TPSVA atklāti pārkāpumi ārstēšanas procesā, bet Valkas slimnīcā pārkāpumi nav konstatēti, aģentūrai LETA pastāstīja MADEKKI vadītāja Aija Mežsarga. Slimnīcas "Linezers" ārstei profesorei Helēnai Mikažānei par izdarītajiem pārkāpumiem 2002.gadā tika izteikts mutisks brīdinājums. MADEKKI atzinumā teikts, ka mediķe nav izvērtējusi pacientes muguras sāpes un tādējādi nav nozīmēta adekvāta rentgenoloģiskā izmeklēšana. Turklāt, neskatoties uz pacientei konstatēto sepsi, netika pieaicināts konsultants diagnozes un terapijas precizēšanai. Savukārt TPSVA ārstam Guntaram Mauriņam par pārkāpumiem pacientes ārstēšanas procesā 2002.gadā piemērots 100 latu naudas sods. MADEKKI atzinumā teikts, ka pacientei nebija nozīmēta bakterioloģiskā izmeklēšana, ka, neskatoties uz iekaisumu, priekšlaicīgi tika pārtraukta antibakterioloģiskā terapija, kā arī paciente tika izrakstīta no slimnīcas, neņemot vērā, ka iepriekš viņai bijusi paaugstināta temperatūra. Atzinumu šajā lietā sniedzis arī Valsts tiesu medicīnas ekspertīžu centrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu