Viltus dzintars atkal parāda zobus (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ugunsnelaimi pirmdien J.Janševska ielā Liepājā, kur izdega bērnistaba, nav vis izraisījušas bērnu rotaļas ar uguni, kā sākotnēji norādīja ugunsdzēsēji. Uzliesmojis fosfors, kas līdzinās dzintaram un ko puisēns kā dārgumu bija pabāzis zem spilvena.

Cietušās ģimenes radiniece pastāstīja, ka ģimene jau sen bija devusies pie miera, kad vecāku istabā ieskrējis piecus gadus vecais dēliņš un sūdzējies mammai, ka viņam ir ļoti karsts spilvens. Kamēr vecāki mierinājuši dēlēnu, ka viņam rādījies slikts sapnis, no bērnistabas, kurā nakšņo četri vecākie bērni, izskrējušas arī lielākās ģimenes atvases – zēna gultiņa bijusi liesmās.

Bērnistaba izdegusi, taču ģimene un tuvinieki pateicas Dievam, ka paši nav cietuši – ka puisēns laikus pamodās.

Cietušie jūtas nepamatoti apvainoti, jo ugunsdzēsēji norādījuši, ka ugunsnelaime izcēlusies bērnu rotaļu dēļ. Viņi ir pārliecināti, ka ugunsgrēku izraisījis viltus dzintars. Puisēns pludmalē salasījis dzintara graudiņus. Acīmredzot uzskatīdams priedes asaras par lielu vērtību, bērns tās pabāzis zem spilvena. Kāds no graudiņiem droši vien bijis fosfora gabaliņš, kas siltumā uzliesmojis.

Viltus dzintars ir padomijas mantojums – fosfors, kas ļoti līdzīgs priežu asarām. Fosfors mūsu pludmalē tiek izskalots tāpēc, ka padomju laikā Liepājas rajona piekrastē jūrā tika spridzinātas ar fosforu pildītas sprāgstvielas. Baltā fosfora blīvums ir tuvs ūdens blīvumam, tādēļ tas var nonākt krastā, jau iepriekš skaidrojuši speciālisti, kuri brīdina, ka fosfora piesārņojums Baltijas jūrā varētu būt aptuveni 1600 kvadrātkilometru platībā. Līdz šim, uzlasot neīsto dzintaru, apdegumus jau guvuši daudzi. Un nav iespējams prognozēt, kad piekrastē atkal varētu tikt izskalots viltus dzintars – tas var notikt tagad vai arī pēc 100 gadiem. Dzintara zvejnieki no pieredzes stāsta, ka viltus dzintars visvairāk nāk krastā tāpat kā īstais dzintars – gan pavasara, gan rudens vētru laikā. Nezinātāji no jūras izskaloto fosforu nevar atšķirt no īstā dzintara, ja nu vienīgi fosfora gabaliņi esot irdenāki. Nožūstot un siltumā viltus dzintars uzliesmo, turklāt liesmu nodzēst ir ļoti grūti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu