Latvijā atklātā marihuānas audzētava - lielākā Baltijā (146)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šā gada martā atrastajā līdz šim Latvijā lielākajā marihuānas audzētavā uzgājis kopumā 139,6 kilogramus, no kuriem 48,9 kilogrami ir jau izžāvētas narkotiskās vielas, bet 90,7 kilogrami - vēl zaļu marihuānas augu masa, apstiprināja Ieņēmumu dienesta Komunikācijas nodaļas priekšniece Agnese Grīnberga.

Papildināts ar informāciju par konfiscētās marihuānas aptuveno vērtību

Atrastais narkotisko vielu un to iegūšanai paredzēto augu daudzums VID licis secināt, ka Muitas kriminālpārvalde nākusi uz pēdām ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā lielākajai marihuānas audzētavai, atzīmēja VID pārstāve.

Saskaņā ar VID Muitas kriminālpārvaldes ekspertu aplēsēm kopējā marihuānas vairumtirdzniecības cena lēšama ap 344 500 eiro (242 000 latu).

VID savas aplēses pamato ar to, ka viena izžāvētas marihuānas kilograma vairumtirdzniecības cena ir ap 5 000 eiro (3 500 latiem) kilogramā, tādejādi izžāvēto 48,9 kilogramu cena ir aptuveni 244 500 eiro (172 000 latu). No 90 kilogramiem nežāvētas marihuānas sanāktu aptuveni 20 kilogrami marihuānas ap 100 000 eiro (70 000 latu) vērtībā.

Aizturētie tuviniekiem stāstījuši, ka atrodas ārzemēs

Jau ziņots, ka VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki iepriekš veiktās operācijas rezultātā bez lielas pretestības marihuānas audzētavā aizturēja divas personas. Aizturētie bija Latvijas pilsoņi, kuru atrašanās šajā teritorijā tika rūpīgi maskēta, piemēram, tuviniekiem stāstot, ka viņi atrodas darbā ārzemēs.

Pēc VID lūguma Kuldīgas rajona tiesa šā gada 21.martā uz pirmstiesas izmeklēšanas laiku abām personām piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu, kas gan patlaban apstrīdēts Kurzemes apgabaltiesā.

Aizdomas par marihuānas audzētavu jau ilgāku laiku

Pēc VID sniegtās informācijas, marihuānas audzētava bijusi 525 kvadrātmetru plaša un augi diedzēti divos stāvos. Patlaban tā ir demontēta, stādi un audzētavas aprīkojums izņemti - tiem patlaban ir lietisko pierādījumu statuss.

Pēc VID aplēsēm, viena marihuānas kilograma vairumtirdzniecības cena esot ap 5000 eiro (3500 lati) kilogramā.

Audzētava tika atklāta pirms pusotra gada sāktā kriminālprocesa gaitā, kurš sākts pēc trīs kilogramu marihuānas izvešanas mēģinājuma no Latvijas uz Igauniju. VID jau ilgāku laiku bijušas aizdomas par šādas vērienīgas audzētavas pastāvēšanu.

Audzētava atradusies ļoti nomaļā reģionā, meža ielokā.

Marihuānas audzēšanai ticis speciāli piemērots trīs ēku komplekss.

Marihuānas smaržu nomāc ar cūkām un vistām

Lai nomāktu marihuānai raksturīgo smaržu, kompleksā tika audzēti arī mājlopi - cūkas un vistas. Māja bijusi arī labi apsargāta, tās teritorijā bijuši trīs sargsuņi, kā arī speciāls kustību sensora aprīkojums, tāpēc speciālajā operācijā tikuši pieaicināti arī Aizsardzības ministrijas speciālisti.

Pēc VID aplēsēm, šī audzētava eksistējusi trīs gadus, pēdējos divus tajā notikusi aktīva ražošana. Kad iepriekš tiesībsargājošās iestādes atklāja plašu marihuānas audzētavu Talsu rajonā, šī ražotne gan bijusi uz apmēram gadu "pieklususi".

Saražotā produkcija, visticamāk, bijusi paredzēta Baltijas un Skandināvijas tirgum.

Komentāri (146)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu