Mefedrons Rīgā tirgots kā vannas sāls (48)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ kevindooley

Narkotisko vielu mefedronu kā vannas sāli var nopirkt kādā frizētavā Rīgā. Tā atrodas tikai dažus desmitus metru attālumā no Rīgas Psihiatrijas un Narkoloģijas centra, kur ārsti cenšas glābt narkotiku upurus, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Britu laikraksta The Sun žurnālisti Latvijas vārdu padarīja slavenu ar to, ka tieši no Rīgas Lielbritānijā nonāk bīstama narkotiskā viela mefedrons. Anglijā tā nav aizliegta, bet to lietojot ir miruši vairāki jaunieši. Latvijā aizliegto mefedronu žurnālistiem pārdeva kāds narkotiku tirgotājs Abidi Amirs. Viņš britu žurnālistiem lepojies, ka pierīgā viņam pieder narkotiku ražotne un tas ir plaukstošs bizness. Raidījums noskaidroja, ka liela daļa no Abidi stāstītā angļu žurnālistiem nav patiesība.

Martā muitas kriminālpārvalde aizturēja milzīgu mefedrona kravu lidostā. Sūtījums pienācis no Indijas, kur šī viela ir atļauta. Šī sūtījuma saņēmēji šobrīd atrodas apcietinājumā.

«Nekā personīga» atklāja, ka mefedronu kā vannas sāli var nopirkt kādā frizētavā Rīgā.

The Sun žurnālists Olivers Hārvejs, uzdodoties par pircēju, Rīgā tikās ar narkotiku tirgoni Abidi Amiru. Izvelkot no melnas somas plastikāta iepakojumus, narkotiku izplatītājs demonstrēja anglim ap pieciem gramiem smaržojošas baltas ķīmiskas vielas.Abidi lielījies, ka mefedronu spēj piegādāt līdz pat 50 kg mēnesī. Viņš saņemot izejvielas no Ķīnas un Pierīgā viņa uzdevumā tās pārstrādājot kādā farmaceitiskā uzņēmumā.

Cilvēks ar nelatvisko vārdu Abidi ir Latvijas pilsonis, Latvijas pasi ieguvis naturalizācijas ceļā pirms četriem gadiem. Latvijā viņam ir ģimene, sieva un bērns. Abidi dibinātā uzņēmuma «Rasta» juridiskā adrese Vējavas iela 10 izrādījās viņa dzīvesvieta.

Abidi angļu žurnālistam par ražošanu izlielījās nepatiesi. Tā viņš vēlējās atstāt nopietna biznesmeņa iespaidu. Patiesībā Abidi ar savu rūpalu nodarbojās turpat mājās un garāžā. Viņš saņēma mefedronu no Indijas un Ķīnas un pārsaiņoja to mazākās devās. Pārdeva kā vannas sāli vai tēju. Tirgošanās ar narkotikām galvenokārt notika internetā.

Līdz pagājušā gada rudenim tirgū strādāja Abidi veikaliņš «Rasta». Tas aizvērās, kad mefedronu Latvijā iekļāva aizliegto vielu sarakstā. Arī pats Abidi vairs mājās nav sastopams. Droši avoti Nekā personīga stāstīja, ka mefedronu bija iespējams iegādāties arī citviet Rīgā.

Dažus desmitus metru no Narkoloģijas centra frizētavā vēl nesen bija iespējams iegādāties vannas sāli. Zinātāji stāstīja, ka vannā bērt to nevajadzēja, jo mazajā paciņā bija mefedronam līdzīgas iedarbības viela. Šobrīd vielas sastāvu pēta laboratorijā.

Martā milzīgu mefedrona kravu -10 kg lielu sūtījumu no Indijas, lidostā izdevās aizturēt muitas kriminālpārvaldei. Ir apcietināti trīs vīrieši, kuriem sūtījums bija domāts. Arī viņi mefedrona tirgošanai izveidotas firmas telpās sūtījumu svēra un dozēja mazākās devās. Tirgoņi bija plānojuši 1 gramu mefedrona pārdot par 8 latiem. No viena grama ir iespējams pagatavot astoņas devas.

Mefedrons pašlaik ir aizliegts tikai piecās valstīs. Latvijā kopā ar 26 citām jaunām vielām aizliegto sarakstā to iekļāva pērn. Šis amfetamīna ķīmiskais atvasinājums radīts pirms gadiem četriem. Zinātniskajā literatūrā mefedronu sauc par 21.gs. extasy. Tā ir labi pazīstama kluba narkotika –cilvēks kļūst jautrs un nenogurst.

Narkotiku apkarošanas iestādes atzīst, ka cīņa ar narkotiku tirgotājiem ir ļoti smaga, jo ķīmijas industrija progresē strauji un narkotiku apkarotāju laboratorijas tam netiek līdzi. Jau piecus gadus Eiropā darbojas Agrīnās brīdināšanas sistēma, kas palīdz ātrāk konstatēt kādu no jauna radītu narkotisku vielu vai tās atvasinājumu. Pašlaik nav konkrētu kritēriju, kas noteiktu, kad viela ir jāaizliedz. Sarakstā tiek iekļautas tās vielas, kuras izraisījušas neskaidras intoksikācijas, to lietošana beigusies ar nāvi, kā arī vielas, kuru izplatīšanā iesaistījusies organizētā noziedzība.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu