Mācītājs Lēvalds par zēniem interesējies jau sen (80)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Aizdomās par nepilngadīgu zēnu seksuālu izmantošanu aizturētā mācītāja Agra Pāvila Lēvalda draugi, luterāņu mācītāji, atraduši viņam advokātu, jo netic, ka A.Lēvalds būtu vainīgs. Advokāts Juris Močuļskis kategoriski noliedz pret A.Lēvaldu izvirzītās aizdomas, uzskatot, ka mācītāju cenšas iegāzt "kāda no ganāmpulka avīm", šodien vēsta laikraksts „Diena”.

Ar šo avi viņš domā konkrētu personu - arī šajā lietā aizturēto Bērnu slimnīcas sargu Oskaru Štameru, mācītāja paziņu, kurš regulāri viņu apciemojis. A.Lēvalds esot uzzinājis par O.Štamera seksuālajām attiecībām ar nepilngadīgajiem, taču to ļoti nosodījis, licis izbeigt, un 2009. gada pavasarī esot centies informēt policiju, apgalvo advokāts.

Tomēr policija jau par deviņām epizodēm, kurās figurē O. Štamers un A. Lēvalds, uzskatot, ka tās ir pierādītas, un materiālus nosūtījusi uz prokuratūru. Pēc sākotnējās informācijas, cietušie nākuši no nelabvēlīgām ģimenēm, daļai bija garīga rakstura traucējumi, vīrieši viņus piedzirdījuši vai uzpirkuši.

Lēvalds audzis bez vecākiem

„Diena” noskaidrojusi, ka bērnību Agris Lēvalds pavadīja Saldū Cieceres internātpamatskolā, kur auga bez vecākiem. Jau pamatskolā Agris samulsinājis savu klases audzinātāju, atklājot viņai, ka ļoti vēlas kļūt par mācītāju. Sākot mācības Kuldīgas 2. vidusskolā, Agris sāka dzīvot pie savas tantes Margas Kuldīgas novadā, Kurmāles pagastā.

1986. gadā ordinēts par katoļu mācītāju, A.Lēvalds kalpojis daudzās draudzēs Kurzemē, pēdējā bija Aizputē. 2004. gada martā viņš izsaukts pie Liepājas un Kurzemes bīskapa Vilhelma Lapeļa, kurš pateicis: "Par tevi ir nelabas ziņas." Medijiem V. Lapelis nesen teica, ka A. Lēvalds smagi pārkāpis Dieva baušļus. Kad pirms dažiem gadiem nomira tante Marga, A. Lēvalds mantoja pusi viņas mājas – nelielu baltu ķieģeļu namiņu.

Sākumā A. Lēvalds centies nedaudz piepelnīties ar tulkojumiem, tad sācis Rīgā strādāt par stāvlaukuma sargu. Ik pēc nedēļas, divām atgriezās mājās Kurmālē.

Dzirdēja sāpju kliedzienu

Sākumā lauku namiņā A. Lēvalds dzīvojis diezgan mierīgi, taču kaimiņi drīz pamanīja, ka pie viņa brauc arvien vairāk mašīnu.

Kaimiņiene Mārīte reiz pamanījusi, ka pie A. Lēvalda mājām mašīnā aizmugurējā sēdeklī sēž nepilngadīgi puikas. Taču visvairāk viņai sirdī iedūrusies epizode pirms pāris gadiem, kad dzirdējusi no A. Lēvalda mājas puses bērna kliedzienu. Tas izklausījies pēc sāpju kliedziena, viņa pat izskrējusi no mājas.

"Bija piebraukusi mašīna. Tas bērns no tālienes izskatījās mazs – mazāks par desmit gadiem. Šausmīgi kliedza un skrēja, un viens lielais skrēja pakaļ. Bet tas nebija Agris, jo viņu es pēc auguma būtu pazinusi," atceras Mārīte.

Aptuveni 14 gadus vecu pusaudzi A. Lēvalda mājās 2008. gada nogalē redzējis arī viņa klasesbiedrs Uģis. Viņš iebraucis pie mācītāja aizdot viņam desmit latus, kā A. Lēvalds bija lūdzis. Kad Uģis devis naudu, A. Lēvalds uzreiz to sniedzis zēnam, abi vēl klusi sačukstējušies. Mācītājs vēlāk skaidrojis, ka nauda bijusi vajadzīga puikam mājupceļam, tā kā viņš nedzīvo Kuldīgā.

A. Lēvaldu draugi un paziņas arī raksturo kā ļoti nepraktisku, viņš algojis puišus saimnieciskiem darbiem. Viens no palīgiem, kuldīdznieks Jānis (vārds mainīts; 21), kuram mācītājs maksājis "simbolisku naudu" par darbu, saka: "Lielākoties piekritu strādāt, jo viņš man apsolīja atdāvināt traktoru."

Kad A. Lēvalds solīto nepildīja, Jānis palīgā vairs nav nācis. Jānis arī atminas, ka viņš pamanījis mācītājā it kā homoseksuālas tieksmes, jo viņš centies pieskarties puiša rokām un kājām. Kad devis Jānim naudu, pasniedzis to maigi, ar glāstiem, reiz pat aicinājis nākt dzīvot pie sevis. Jānim palīdzēt darbos dažkārt nācis kāds puisis no kursa. Kad mācītājs palūdzis kursabiedram "parādīt kājiņas", kursabiedrs mācītājam piesolījis "pa muti".

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu