Uzmanību, krāpnieks! (81)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Portāls TVNET šonedēļ saņēma apšaubāmu e-pasta vēstuli (skat. rakstā un resursos). Tajā bija piedāvājums ņemt kredītu. Sliktā latviešu valodā uzrakstītais teksts, visticamāk, tulkots ar interneta automātiskā tulkotāja palīdzību, aicināja kredītņēmējus nosūtīt dažādu personisku informāciju. Taču speciālisti iesaka uzmanīties no šādiem e-pastiem un nesūtīt savus datus.

Vēstulē piedāvāti dažādi kredītu veidi - piemēram, uzņēmējdarbībai, mājai vai auto.

Aizdevumu piešķir gan uzņēmumiem, gan privātpersonām. Procentu likme ir 3%.

Lai kredītu saņemtu, uz norādīto e-pastu jānosūta dažādi dati par sevi, piemēram, dzimšanas datums, dzimums un ģimenes stāvoklis.

Jānorāda arī adrese, tālrunis un e-pasts. Tāpat pieprasīts minēt arī ikmēneša neto ienākumus.

Foto: TVNET

Savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centra speciāliste Ieva Baldiņa-Brūklīte sarunā ar portālu TVNET ieteica uz šādu e-pasta vēstuli neatbildēt, jo tā, iespējams, ir krāpniecība.

Noteikti nevajadzētu elektroniski sūtīt savus kontu numurus un paroles. "Tas ir pēdējais, ko darīt," viņa teica.

Ja cilvēks kādam atklāj savu bankas kontu numurus un paroles, var rasties smagas situācijas.

Speciāliste norādīja, ka nav zināms, kur šie personu dati tiks vēlāk izmantoti. Informāciju var izmantot jebkur.

Arī a/s "Tiesību aizsardzības centrs" padomes priekšsēdētāja vietnieks Atvars Aniņš atzina, ka "šādi elektroniskie sūtījumi pārsvarā tiek sagatavoti tikai ar mērķi radīt interesi lētticīgo cilvēku vidū, lai vēlmē pēc kaut kāda mantiska labuma X persona būtu ieinteresēta uzturēt dialogu. Teksts ir pārtulkots tehniskā vidē, kas liecina par nevēlēšanos tērēt līdzekļus, veidojot sākotnējo komunikāciju."

Saprātīgi cilvēki šādus un līdzīgus piedāvājumus vienkārši ignorē.

"Šādu elektronisko sūtījumu mērķis ir radīt iespaidu, ka varētu būt iespēja saņemt „vieglu” naudu. Būtiska pazīme šādiem darījumiem, ka sarunas laikā ir jāpārskaita zināma summa pārskaitījuma tehniskai nodrošināšanai. Pārskaitot līdzekļus šo „tehnisko procedūru” veikšanai, cerībā, ka lētticīgie vēlreiz uzķersies, tiek paziņots par jaunām „izmaksām”."

"Kamēr tiek maksāts, visu laiku rodas nebeidzamas „formalitātes”. Lieki piebilst, ka pārskaitījums, par kuru segtas visas birokrātiskās izmaksas, nekad tā arī netiek veikts.
Tādēļ aicinu būt uzmanīgiem, jo šādi piedāvājumi netiek izteikti, ievērojot jūsu ekonomiskās intereses. Vēlams šādiem darboņiem nesniegt arī savus personas datus."

Portāls TVNET jau vairākkārt vēstījis, ka pēdējā laikā Latvijā ļoti aktīvi darbojas dažādi krāpnieki, kuri pa telefonu mēģina izkrāpt naudu no cilvēkiem. Bieži vien cietēji ir vecie cilvēki, kuriem krāpnieki zvana un stāsta, ka viņu tuvinieki ir briesmās.

Komentāri (81)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu