Tiesnesei Poļikarpovai piespriež trīs gadus cietumā (93)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Izskatot bijušās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājas Irēnas Poļikarpovas kukuļņemšanas krimināllietu apelācijas kārtībā, Augstākā tiesa (AT) nosprieda Poļikarpovu sodīt ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem un daļēju mantas konfiskāciju.

Jau vēstīts, ka Poļikarpova apelācijas instances tiesai atzina savu vainu un materiālo vērtību pieņemšanas faktu. Pēdējā vārdā apsūdzētā lūdza tiesu noticēt, ka atzīšanās sirdī notikusi jau pirms četriem gadiem un ka viņa ir sodījusi sevi pati, zaudējot darbu un sabojājot veselību.

Pirmās instances tiesa Poļikarpovai piesprieda astoņu gadu cietumsodu. Savukārt vakar tiesu debatēs, ievērojot grozījumus Krimināllikumā (KL), prokurors Poļikarpovu lūdza sodīt ar piecu, nevis astoņu gadu cietumsodu.

Savukārt aizstāve lūdza tiesu piemērot Poļikarpovai KL 55.panta nosacījumus un notiesāt viņu nosacīti. Kā apsūdzētās atbildību mīkstinošus apstākļus aizstāve minēja vaļsirdīgu atzīšanos, pozitīvu raksturojumu un neaptraipītu darba mūžu 42 gadu garumā. Advokāte lūdza tiesu atcelt Rīgas apgabaltiesas tiesas spriedumu daļā par Poļikarpovai piemēroto cietumsodu, taisot jaunu nolēmumu, kurā apsūdzētajai būtu paredzēts nosacīts sods.

Protests par AT spriedumu iesniedzams AT Senātam.

Jau vēstīts, ka kriminālprocesu, kurā kopā ar Poļikarpovu apsūdzēta arī bijusī Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnese Beatrise Tālere, AT Krimināllietu tiesu palāta vakar sadalīja divās atsevišķās lietvedībās. No pamata kriminālprocesa tika izdalīta Tāleres lieta, kuras izskatīšanas datums pagaidām vēl nav zināms, savukārt attiecībā pret Poļikarpovu lieta tika skatīta un tiesas izmeklēšanu izdevās pabeigt.

Otra par kukuļņemšanu apsūdzētā bijusī tiesnese Tālere šā gada 13.jūlijā pēc ilgas slimības nomira. Tomēr apelācijas instances tiesai būs jāizvērtē un jāiztiesā lieta attiecībā pret Tāleri, vērtējot viņas vainu un iespēju reabilitēt vai nereabilitēt mirušo apsūdzēto.

Kā ziņots, 2007.gada 1.februārī Saeima atbalstīja atļaujas došanu Poļikarpovas un Tāleres saukšanai pie kriminālatbildības. Šī bija pirmā reize, kad pie kriminālatbildības sauc tiesneses, kas pirms tam nav atceltas vai aizgājušas no amata.

Abas tiesneses Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja 2006.gada 10.oktobrī.

Komentāri (93)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu