Ogrē izvaroto sievieti neinformē par zāļu devu pret HIV (121)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Nesen Ogrē izvarotā sieviete pēc notikušās vardarbības esot šokēta par Ogres slimnīcas ārstu attieksmi. Cietusī pēc izciestā uzbrukuma bijusi satriekta gan par uz slimnīcu nosūtītu tiesu medicīnas ekspertu - vīrieti, gan par ārstu rīcību, kuri neinformēja cietušo par iespēju 72 stundu laikā nekavējoties saņemt medikamentu devu, lai pasargātu no inficēšanās ar HIV, jo izvarotājs bijis AIDS slimnieks.

Kā jau TVNET ziņoja, Ogres policija šomēnes aizturēja kādu 1978.gadā dzimušu vīrieti, kurš septembrī izvarojis 29 gadus vecu sievieti. Vīrietis iepriekš bijis divas reizes tiesāts par analogiem noziegumiem un, pēc paša noziedznieka vārdiem, esot slims ar AIDS.

Cietušajai nozīmē ekspertīzes veicēju - vīrieti

Aijai, 18.septembra vakarā dodoties mājup, pie Ogres 1.vidusskolas uzbrucis vīrietis. Cietusī šo piektdien raidījumam Degpunktā atstāsta notikušo: „Es kliedzu, bija vairāki sitieni pa galvu un seju, tad attiecīgi notika viss pārējais. Viens brīdis bija tāds, kad viņš bija atjēdzies un gāja prom, un tad es varēju izsprukt un tikt mājās.”

Pēc pārdzīvotā vardarbīgā uzbrukuma Aija uzreiz izsaukusi Ogres policiju, uzrakstījusi iesniegumu iecirknī, taču tad cietušajai Ogres slimnīcā nācies piedzīvot kādu ne visai patīkamu procedūru, kur viņai vajadzēja gaidīt no Rīgas ierodamies tiesu medicīnas ekspertu.

„Taču es biju sašutusi par to, ka šajā situācijā man nozīmētais eksperts bija vīrietis. Medmāsa veda mani pa gaiteni uz ginekoloģijas nodaļu, viņa gāja pa priekšu, es vidū, un tas vīrietis aiz manis. Es bezmaz vai visu laiku atskatījos uz aizmuguri, ko dara šis vīrietis,” atzīst cietusī Aija.

Sākoties histērijas lēkmei, izlemj zvanīt vīram

Pēc tam Aija Ogres slimnīcā palikusi vienatnē un neesot sagaidījusi iejūtīgu attieksmi no slimnīcas personāla puses. Sieviete palātā bija atstāta viena un arīdzan piezvanīt viņai neesot ļāvuši. Aija norāda: „Tad, kad man tiešām sākās histērija un es vairs nevarēju noturēties, es sēdēju, apķērusi spilvenu un histērijā raudāju, un man neviens nevarēja pieskarties – ne iešpricēt, neko.”

Tikai pēc histērijas izpausmēm slimnīcas ārsti esot beidzot sapratuši, ka jāpiezvana vīram. Taču Aiju esot šokējis Ogres slimnīcas ārstu teiktais: „Atbrauciet un tieciet ar savu sievu galā.”

Šokēta par neinformēšanu saņemt zāles pret HIV

Pēc izvarotāja aizturēšanas atklājies fakts, ko atzinis pats noziedznieks, ka viņš esot slims ar imūndeficīta vīrusa (HIV) galīgo pakāpi – AIDS. Tāpēc Aija, ilgi nedomājot, zvanījusi uz AIDS centru Latvijas Infektoloģijas centrā.

„Tur man sacīja, ja noticis tāds gadījums, tad nekavējoties jābrauc, jo 72 stundu laikā dod zāles, paņem pirmās analīzes, principā, kā sapratu, tādējādi var pasargāt no inficēšanās ar HIV, tās ir zāles, kas momentā domātas imunitātei. Es biju šokā par to, ka Ogres slimnīca mani vispār par tādu lietu neinformēja,” sašutumu Degpunktā pauž Aija.

Savukārt Latvijas Infektoloģijas centrā gūts apstiprinājums, ka tāda iespēja patiešām pastāvot un, saņemot konkrētu procedūru, jebkāda inficēšanās esot faktiski izslēgta.

LIC steidzami lemj par specifisku ārstēšanu

Centra direktora vietniece Velga Ķūse Degpunktā atzina: „Ja tiešām ir šīs riska situācijas un kontakts ir bijis, jā, ir tā, ka 72 stundu laikā tam cilvēkam būtu jāierodas šeit Infektoloģijas centrā. Tad būtu jābūt līdzi iesniegumam, kurā aprakstīta tā situācija, kas notika, tad arīdzan mūsu speciālisti izvērtē šo situāciju un lemj par šo specifisko medikamentu nozīmēšanu.”

 Tagad Aijai esot atlicis vien paļauties uz likteni un gaidīt analīžu rezultātus, turklāt viņa neizslēdz iespēju vērties tiesā. Pēc notikušās vardarbības Aija aicina arī citas sievietes nepadoties: „Gribu mudināt visas sievietes, kurām kaut kas tāds ir nodarīts, lai nekaunas no policijas. Šajā gadījumā esmu sastapusies ar ļoti labu policijas attieksmi. Daudzām ir kauns aiziet, bet nav ko kaunēties, jo tu neesi neko izdarījusi.”

Savukārt Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti iesaka šādās situācijās uzreiz meklēt medicīnisko palīdzību, zvanot uz AIDS centra uzticības tālruni 67543777.

Komentāri (121)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu