Par autortiesību pārkāpumiem apsūdzētas divas personas (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrā septembrī sākta kriminālvajāšana pret divām personām par autortiesību objektu neatļautu izmantošanu interneta vietnē "www.e-biblioteka.lv", apliecināja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks.

Šīm personām celtas apsūdzības pēc Krimināllikuma 148.panta 2.daļas - par autortiesību tīšu pārkāpšanu, ja tā izdarīta, pārkāpjot autora tiesības uz darba izmantošanu, vai par blakustiesību tīšu pārkāpšanu, ja šīs darbības izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Minētais likuma pants vainīgās personas paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Lai gan prokuratūra patlaban nekādu plašāku informāciju nesniedz, aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka apsūdzības celtas minētās interneta vietnes uzturētājfirmas valdes locekļiem.

Valsts policijas (VP) Ekonomikas policijas pārvalde (EPP) šo procesu pēc vairāku fizisko un juridisko personu iesniegumiem sāka 2009.gada 12.novembrī.

No šā gada 29.marta Valsts policijas (VP) Ekonomikas policijas pārvalde (EPP) ir saņēmusi vairāku kriminālprocesā neiesaistīto fizisko personu identiskus iesniegumus par viņu tiesību aizskaršanu saistībā ar interneta vietnes "www.e-biblioteka.lv" darbības apturēšanu, kā arī lūgumus interneta vietni atjaunot.

Izmeklēšanā tika konstatēts, ka neatļauti komerciālā apritē esošo grāmatu skaits pārsniedz 400 vienības. Lai nodrošinātu pieradījumu veseluma saglabāšanu un izpēti, kā arī lai pārtrauktu autortiesību objektu neatļautu izmantošanu, šā gada 18.martā, pamatojoties uz lēmumu par izņemšanas izdarīšanu, tika izņemti (nevis "arestēti") serveri, uz kuriem atrodas interneta vietne "www.e-biblioteka.lv". Jau 19.martā izņemtiem serveriem tika nozīmēta kibertehniskā ekspertīze.

LETA jau ziņoja, ka marta vidū vairāki sabiedrībā pazīstami rakstnieki, žurnālisti, sabiedriskie darbinieki vērsās Ekonomikas policijā ar pretenzijām pret "www.e-biblioteka.lv" servera arestu, pilnībā pārtraucot e-bibliotēkas darbību un tādā veidā pārkāpjot šo cilvēku autortiesības.

Kā bija teikts vēstulē, "rupji aizskartas mūsu lasītāju un skatītāju intereses, ar šo rīcību Ekonomikas policija ir pārkāpusi mūsu Autortiesību likumā noteiktās tiesības uz publiskā patapinājuma atlīdzību, ko aprēķina atbilstoši autora darba lasīšanas, skatīšanās reižu (izsniegumu) skaitam bibliotēkā, tā nodarot mums mantiski novērtējamus zaudējumus".

Vēstules autori lūdza atdot e-bibliotēkas serverus, lai tā pēc iespējas ātrāk varētu atsākt darbību un lietotāji atgūtu pieeju šo autoru darbiem, kā arī pārbaudīt, vai lēmumu par serveru arestu pieņēmusī amatpersona nav veikusi tīšu pārkāpumu, jo saskaņā ar e-bibliotēkas veidotāju SIA "Ideju Foruma bibliotēka" vadības sniegtajām ziņām visi to izdevēju pārstāvēto autoru darbi, kuri vērsušies ar iesniegumu policijā, bibliotēkas lietotājiem nebija pieejami.

"Par to, ka nav ievēroti samērīguma un tiesību normu saprātīgas piemērošanas principi, mums šaubu nav, jo dažu darbu dēļ ir apturēta pieeja vairāk nekā desmit tūkstošiem darbu," teikts vēstulē.

Vēstule tika adresēta EPP priekšniekam Gatim Gudermanim un uzraugošajai Finanšu un ekonomikas noziegumu Izmeklēšanas prokuratūras prokurorei Kristīnei Markovai.

Vēstuli bija parakstījuši vairāki sabiedrībā zināmi literāti, sabiedriskie darbinieki, žurnālisti, piemēram, Guntis Berelis, Nora Ikstena, Imants Ziedonis, Māra Zālīte, Laima Muktupāvela, Knuts Skujenieks, Juris Kronbergs, Jānis Rokpelnis, Pauls Bankovskis, Lelde Stumbre, Lato Lapsa, autors Aleksejs Loskutovs, autors, sabiedriskās politikas centrs "Providus", Krimināltiesību politikas eksperts, Latvijas Policijas akadēmijas Krimināltiesību katedras lektors Andrejs Judins, filmu režisori Ansis Bērziņš, Roze Stiebra un citi.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, policija izmeklēšanā noskaidrojusi, ka interneta vietnē "www.e-biblioteka.lv" SIA "Ideju foruma bibliotēka" veic autortiesību objektu - grāmatu - reproducēšanu digitālajā, audio un video formātos, publiskošanu un padarīšanu pieejamu sabiedrībai tādā veidā, ka tam var piekļūt individuāli izraudzītā vietā un laikā bez attiecīgās autortiesību īpašnieka atļaujas, tādejādi pārkāpjot vairākas Autortiesību likumā ietvertas normas.

Šā gada martā, veicot attiecīgās mājaslapas apskati, tika konstatēts, ka iesniedzēju autortiesību pārkāpums turpinās un izplatās jau attiecībā uz vairākiem autortiesību objektiem. Turklāt lapā "www.e-biblioteka.lv" tika konstatēts, ka informācija par dažiem no autortiesību objektiem jau tika izdzēsta, kas liecināja par apzinātu noziedzīga nodarījuma pēdu un pierādījumu slēpšanu, līdz ar to tika pieņemts lēmums par serveru izņemšanu, uz kuriem atrodas mājaslapa "www.e-biblioteka.lv".

E-bibliotēka ir digitālā bibliotēka, kas veidota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Atbalstu e-bibliotēkas darbībai pauduši Latvijas Invalīdu biedrību pārstāvji, vēršot Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzmanību uz valsts iestāžu aktivitātēm, cenšoties ierobežot informācijas pieejamību invalīdiem.

Biedrības "Ideju forums" valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags e-bibliotēkas mājaslapā toreiz informēja, ka e-bibliotēka darbojas saskaņā ar visiem Latvijā spēkā esošiem likumiem, tostarp Autortiesību likumu un Bibliotēku likumu. Viņš uzskata, ka kļūdaina likumu tulkošana, kriminālprocesa uzsākšana un serveru arests liecina vienīgi par to, ka tiesībsargājošās institūcijas tiek izmantotas no dažu indivīdu puses, kas, iespējams, cenšas sasniegt sev personiskus mērķus un tādējādi netieši diskriminē cilvēku ar īpašām vajadzībām tiesības.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu