Policija nesodīs pieķerto hakeri par 516 uzbrukumiem (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kāds privātas interneta mājas lapas īpašnieks piedzīvojis centīgus kibernoziedznieka jeb tā sauktā hakera ielaušanās mēģinājumus. Informācijas tehnoloģiju speciālists Igors vienudien stundas laikā esot konstatējis 516 hakera darbības, lai piekļūtu viņa administrētajai mājas lapai. Cietušais ar pierādījumiem un iespējamo hakera identitātes informāciju vērsies policijā, taču tur ierosināt lietu atteikuši – mēģinājums uzlauzt portālu neesot uzskatāms par pastrādātu kibernoziegumu.

Novēro hakera izmisīgos centienus iekļūt lapā

Rīdzinieks Igors ikdienā strādā vairākos darbos. Būdams informācijas tehnoloģiju (IT) speciālists, viņš brīvajā laikā veidojot interneta mājas lapas. Viens no sirdij tuvākajiem projektiem Igoram esot viņa draudzenes mājas lapas veidošana. Ar šo projektu aizrāvies viņš esot bijis 4.novembrī, domādams par papildu uzlabojumiem. Taču šajā dienā vīrietis pamanījis aizdomīgas darbības, kas liecinājušas par hakera centieniem uzlauzt viņa administrēto mājas lapu.

Igors raidījumam Tautas balss par notikušo stāstījis: „Es pamanīju, ka cilvēks mēģina nomainīt administrācijas paroles; tad, kad viņam tas neizdevās, viņš mēģināja meklēt citiem lietotājiem paroles pa lapu. Atkal tas neizdevās, tad viņš mēģināja pa failiem, pa mapītēm staigāt un atrast kaut kādas ievainojamas vietas, bet viņam tas neizdevās.” Kopumā Igors stundas laikā konstatējis, ka serveris uzrādījis 516 hakera pretlikumīgas darbības, lai uzlauztu portālu www.loriflame.lv.

Cietušais policijā saņem atteikumu sodīt hakeri

IT jautājumos zinošais Igors pēc IP adreses izskaitļojis iespējamos ļaundari un ar savāktajiem pierādījumiem devies taisnā ceļā uz policiju. „Kā es saprotu, tad likumdošana ir nepilnīga, un to man arī paskaidroja šis kibernoziegumu nodaļas speciālists,” sašutis ir Igors. Policisti esot viņam paskaidrojuši, ka mēģinājums ielauzties interneta mājas lapā neesot noziegums, tāpēc vienīgais veids, kā saukt hakeri pie atbildības, esot ļaut tam patiešām ielauzties lapā, tas ir, pieļaut reālu nozieguma izdarīšanu.

Pēc Igora domām, tādai policijas bezspēcībai pret šādiem gadījumiem nevajadzētu būt: „Ja viņš ir veicis šādas nepareizas darbības ar nodomu iegūt svešus datus, iegūt piekļuvi tur, kur viņam nav jāpiekļūst, tad arī tādā gadījumā cilvēks varētu vērsties tiesībsargājošās iestādēs un saņemt aizsardzību pret to, lai viņš tiek saukts pie atbildības.” Cietušais uzskata, ka viņa rīcībā esot ieraksti no servera, kas apliecinot hakera uzbrukumus.

Tas faktiski ir tas pats, kas biroja telpās videonovērošana, kur fiksēts mēģinājums ielauzties telpās. „Sanāk, es neko nevaru izdarīt, viņš par mani var vienkārši smieties un turpināt. Gan jau viņš ne man vienam to dara, tāpēc ka internetā ir ļoti daudz atsaukušies tieši par šo cilvēku, ka viņš visādus brīnumus sadarījis,” tā Tautas balsij atzinis Igors.

Hakeris "Tava māte": Mērķis nebija ļaunprātīgs

Igors par iespējamo ļaundari un nelikumību veikšanu uzskatot kādu hakeri, kurš IT forumos sevi dēvējot par „Tava māte”. Tautas balss, sazinoties ar šo cilvēku, guva apstiprinājumu, ka hakeris patiešām Igora veidotajā mājas lapā rosījies, taču sevi uzskatot par tādu kā interneta drošības sanitāru, nevis kibernoziedznieku, kurš ļaunprātīgi uzlauž portālus.

Cilvēks ar segvārdu „Tava māte” intervijā Tautas balsij skaidrojis, ka reti, tomēr šad tad veicot „sanitāra” darbu: „ Katru reizi atrodot kaut kādu ievainojamību mājas lapā, tādi cilvēki kā es, kas to dara nevis ļaunprātības pēc, bet zināšanu dēļ, viņi vairāk iemācās atkal aizsargāt savas sistēmas.” Uzzinot, ka tieši viņš tiekot turēts aizdomās par Igora mājas lapas uzlaušanas mēģinājumiem, hakeris „Tava māte” noliedzis, ka būtu tur uzdarbojies veselu stundu.

„Ja man būtu kaut kas izdevies, es viņam būtu arī uzrakstījis, bet, tā kā es vienkārši tikai iegāju caur pārlūkprogrammu un tās standarta, nu, pusminūti es tur kaut ko. Stundu? Nē! Teikšu tā, ja es būtu gribējis tur kaut ko izdarīt, tad es būtu arī izdarījis, bet man tiešām nebija tāds mērķis viņam tur ļaunprātīgi kaut ko. Jebkurā gadījumā es neuzskatu, ka tas būtu kaut kāds pārkāpums jebkurā nozīmē,” tā Tautas balsij apgalvoja hakeris „Tava māte”.

Par pārkāpumiem IT vidē jāziņo policijai

Savukārt Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Aleksandrs Buko intervijā Tautas balsij atzinis, ka par šādiem gadījumiem, kad esot aizdomas par pārkāpumiem, ir noteikti jāraksta iesniegums policijas kompetentai iestādei.

Buko skaidrojis: „Šeit ir jārunā par divu veidu atbildībām: pirmā ir kriminālatbildība, ko šādos gadījumos ir ārkārtīgi sarežģīti pierādīt; bet jebkurā gadījumā nav jāizslēdz arī administratīvā atbildība. Protams, ir jāpēta situācija, detalizēti jāskatās visi faktiskie apstākļi, bet jebkurā gadījumā katra tiesību pārkāpuma gadījumā ir tomēr atbildības neizbēgamības princips - šinī gadījumā vairāk, protams, administratīvās atbildības.”

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu