Kā Ziemassvētkus svin ieslodzītie (49)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sagaidot Ziemassvētkus un Jauno gadu, visdažādākie pasākumi notiek arī Latvijas cietumos. Ieslodzītajiem tiek dota iespēja piedalīties prāta un sporta spēļu turnīros, skatīties filmas un televīzijas pārraides, kā arī baudīt svētku uzvedumus un koncertus, informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Piemēram, Daugavpils cietuma Daugavpils nodaļā ar mūža ieslodzījumu notiesātajiem šodien tiek lasīta minilekcija un demonstrēta filma, bet pēc tam plānota tās apspriešana. Tikmēr nepilngadīgie piedalās meistarklasēs par jaungada atklātņu noformēšanu. Citi notiesātie var piedalīties novusa turnīrā, spēlēt intelektuālo spēli "Brein rings" un florbolu.

Rīt, 25.decembrī, Daugavpils cietuma Daugavpils nodaļā ieslodzītajiem notiks tenisa turnīrs un viktorīna "Kas? Kur? Kad?". Savukārt 26.decembrī cietumā plānots Ziemassvētku koncerts un šaha turnīrs.

Ziemassvētku basketbola turnīrs

Tikmēr Daugavpils cietuma Grīvas nodaļā šodien notiek basketbola turnīrs, Ziemassvētku dievkalpojums un filmu skatīšanās uz lielā ekrāna.

Līdzīgi pasākumi Daugavpils cietumā sagaidāmi arī gadumijā.

Šķirotavas cietumā koncerts par godu svētkiem notika jau vakar, kad ieslodzītajiem uzstājās muzikanti no restorāna "Belorusija", savukārt otrajos Ziemassvētkos koncertu sniegs paši notiesātie.

Pirms svētkiem visi dekorē telpas

Jelgavas cietumā pirms Ziemassvētkiem notika telpu dekorēšana, kurā iesaistījās ap 590 ieslodzīto. Šodien ieslodzītajiem plānots Jelgavas Baptistu draudzes koncerts-dievkalpojums, kā arī paciņu izsniegšana uz mūžu notiesātajiem un apcietinātajiem. Apmēram 40 ieslodzīto piedalīsies dambretes turnīrā starp dažādām notiesāto vienībām.

Dievkalpojumi un koncerts

Rīt, 25.decembrī, Jelgavas cietumā mītošie varēs piedalīties galda tenisa turnīrā, bet gan pirmajos, gan otrajos Ziemassvētkos plānota rīta lūgšana un dievkalpojums, kā arī notiesāto instrumentālā ansambļa koncerts.

Liepājas cietumā šonedēļ viesojās dažādas kristīgās organizācijas, bet šodien notiek šaha, dambretes un novusa turnīri. Savukārt gada nogalē Liepājas cietumā plānotas dažādas sporta nodarbības un bez novusa - arī galda tenisa turnīrs. Jaunā gada pirmajā dienā ieslodzītie varēs apmeklēt svētku dievkalpojumu, ko vadīs cietuma kapelāns.

Spēlēs spēles

Tikmēr Valmieras cietumā vakar notika Ziemassvētku kristīgās mūzikas koncerti, bet šodien un rīt, 25.decembrī, ieslodzītie piedalīsies galda tenisa turnīrā. Otrajos Ziemassvētkos Valmieras cietuma ieslodzītie varēs spēlēt dažādas galda spēles un novusu, savukārt 29.decembrī atkal gaidāmi kristīgās mūzikas koncerti. Vecgada dienā notiesāto vienībās notiks galda spēļu turnīrs, bet jaunā gada pirmajā dienā plānota televīzijas pārraižu skatīšanās, tāpat arī 2.janvārī.

Atklāta tipa cietumā dodas izbraukumā

Savukārt lielākā daļa Olaines cietuma atklātā tipa nodaļas ieslodzīto svētku dienās dodas īslaicīgā izbraukumā ārpus cietuma teritorijas, tāpēc vairums brīvā laika pasākumu tur tiek organizēti pirmssvētku vai pēcsvētku dienās, savukārt notiesātie, kuri svētku dienas pavadīs cietuma teritorijā, pēc izvēles varēs spēlēt galda tenisu vai novusu un piedalīties sporta nodarbībās. 31.decembrī Olaines cietumā noslēgsies zīmēšanas konkurss "Ziemassvētku brīnums" un notiks tā dalībnieku apbalvošana.

Nepilngadīgo iestādē teātra uzvedums un evaņģelizācija

Tikmēr Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem decembra pēdējās divās nedēļās notiek bibliotēkas organizēta akcija "Uzraksti vēstuli Ziemassvētku vecītim!". Vakar iestādē tika demonstrēts Cēsu Valsts ģimnāzijas muzikāli teatrālais uzvedums "Vai es protu muļķis būt?", bet rīt, 25.decembrī plānots kristiešu draudzes "Zilais krusts" evaņģelizācijas pasākums. Tāpat no rītdienas līdz 27.decembrim jauniešiem notiks volejbola turnīrs, bet 28.decembrī plānotas sacensības biatlonā.

Savukārt Iļģuciema sieviešu cietumā notiesātās īpašos psiholoģisko slodzi un depresiju mazinošos pasākumos var piedalīties jau visu novembri un decembri. Šādu iespēju viņām nodrošinājusi cietuma vadība kopā ar sabiedriskajām organizācijām un citiem labas gribas cilvēkiem. Kā norāda Ieslodzījuma vietu pārvaldē, tieši gada pēdējie divi mēneši ieslodzījuma apstākļos ir visdepresīvākie un psiholoģiski smagāk pārdzīvojamie, tāpēc šādas aktivitātes ir ļoti nepieciešamas.

Pasākumi svētku laikā plānoti arī citos Latvijas cietumos.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu