Latvijā varētu parādīties jauna un bīstama narkotiskā viela (125)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/canoncan

Policijas prognozes liecina, ka šogad arī Latvijā varētu parādīties jauna un ļoti bīstama narkotiskā viela - parametoksiamfetamīns, kura izcelsmes valsts ir Ķīna. Tur šī viela ir legāla, lai gan visur Eiropā jau iekļauta aizliegto vielu sarakstā un, piemēram, Norvēģijā, jau prasījusi deviņu cilvēku dzīvības.

Kā intervijā pastāstīja Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins, šī jaunā narkotiskā viela Latvijā vēl nav parādījusies, un maz ticams, ka tā varētu šeit kļūt īpaši populāra, bet mūsu valsti varētu izmantot kā tranzītvalsti. Šīs vielas, kas ir gan tabletēs, gan pulverī, iedarbība esot ilgstoša. Proti, narkomāns, to apēdot, gaida drīzu iedarbošanos, bet, to nesagaidījis, ieņem vēl vienu devu. Tad cilvēkam paaugstinās ķermeņa temperatūra - no 41 līdz pat 46,6 grādiem, un cilvēks vienkārši "sadeg".

No šā gada 1.janvāra aizliegto vielu sarakstā arī tiks iekļauta vēl viena jauna viela - sintētiskā marihuāna jeb JWH. Tas ir augu izcelsmes produkts, ko apmiglo ar sintētiskajām narkotikām. Latvijā viens grams šīs vielas maksā ap 10 latu.

Tomēr joprojām Latvijas narkomāni visvairāk iecienījuši heroīnu, kas ir arī visizdevīgākais to dīleriem. Viens grams heroīna var maksāt no 45 līdz 100 latiem. Par vienu čeku, kas iesācējam narkomānam ir viena deva, tirgoņi prasa aptuveni piecus latus.

Otrajā vietā iecienītāko narkotiku vidū ir amfetamīns. Viens grams šīs vielas maksā piecus līdz desmit latus. Krīzes ietekmē ir samazinājies kokaīna lietotāju skaits, un arī tā cenas ir nedaudz kritušās. Tagad viens grams kokaīna maksā 30 - 60 latu. Savukārt izklaides vietās joprojām popularitātes augšgalā ir MDMA tabletes. Pie kluba viena tablete maksā ap trīs latiem, bet kluba iekšienē, kur risks ir lielāks, tabletes cena jau var sasniegt pat septiņus latus.

Latvijā pagaidām plašas sintētisko narkotisko vielu ražotnes nav atklātas, bet 2010.gadā Rīgas reģiona policisti ir atklājuši trīs ievērojama apmēra marihuānas audzētavas. Tomēr galvenā valsts, no kuras Latvijā tiek ievesta marihuāna, ir Nīderlande, kur šī viela ir legāla. Heroīns mūsu valstī nonāk no Krievijas, sintētiskās vielas - no Lietuvas un citām Eiropas valstīm, bet kokaīns - no Latīņamerikas.

Runājot par marihuānas audzēšanu, Grišins atminējās, ka šogad policisti iznīcinājuši kādu divu jaunu puišu dzīvoklī ierīkotu mini audzētavu. Abi jaunekļi internetā bija pasūtījuši sēklas, nepieciešamo literatūru un savā iebūvētajā sienas skapī nolēmuši izaudzēt pāris stādiņus marihuānas. Viņi sava darba augļus nesagaidīja - policisti stādus iznīcināja. Pēc Grišina teiktā, literatūra un sēklas marihuānas audzēšanai, kas esot visai sarežģīta lieta, maksājot ap 800 latu, nemaz nerunājot par tiem līdzekļiem, kas nepieciešami dažādu iekārtu iegādei.

Cīņa ar nelegālo narkotisko vielu apriti bija viena no 2010.gada policijas prioritātēm, kā arī paliks par tādu šogad. 2010.gada 11 mēnešos Rīgas reģionā reģistrēti 1253 noziedzīgi nodarījumi nelegālas narkotisko vielu aprites jomā. Salīdzinot ar pagājušā gada analogu laika posmu, skaits šādu noziegumu skaits ir samazinājies par 210. Tomēr pieaugums vērojams tieši kriminālprocesos, kas sākti par narkotisko vielu glabāšanu un realizēšanu. Saistībā ar noziegumiem narkotisko vielu apritē gada 11 mēnešos ir aizturētas 389 personas, no kurām 104 atrodas apcietinājumā.

Grišins sacīja, ka 2010.gadā izdevies aizturēt arī dažus "nopietnus" dīlerus, kas arī ir policijas prioritāte. Mazāk uzmanības tiek pievērsts tā sauktajām "kājām" dīleru gradācijā - tie ir cilvēki, kuri no pircēja aiznes naudu dīlerim, un otrādi - preci klientam. Par "kājām" kļuvuši arī daudz cilvēku, kuri tā dēvētajos "treknajos gados" strādājuši dažādos palīgdarbos būvniecībā, saņemot pieklājīgu naudu. Tad viņi sākuši lietot narkotikas, bet, zaudējot darbu, bija jāmeklē veids, kā vienkāršāk un ātrāk nopelnīt. Iesaistīšanās narkotiku tirgošanā šiem cilvēkiem kļuva par nepieciešamību - vajag naudu, lai nopirktu devu.

Pieaudzis ir ne tikai dažāda līmeņa dīleru skaits, bet arī lietotāju skaits, uzskata policija, lai gan neviens šādus datus neuzskaita, cik daudz, kāda vecuma un profesiju cilvēki lieto šīs bīstamās vielas.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis aģentūrai LETA, vērtējot aizvadītā gada tiesībsargājošo iestāžu veikumus, atzīmēja panākumus divu kokaīna kravu atrašanā Rīgas ostā. Aprīlī Rīgas ostā tika atrasta 200 kilogramu kokaīna krava, kuras vērtība ir no 8 līdz 14 miljoniem latu, bet vairumtirdzniecībā tā varētu būt ap 5 miljoniem latu. Savukārt pirms Ziemassvētkiem tika atrasta 80 kilogramu kokaīna krava, kuras aptuvenā vērtība melnajā tirgū ir četri miljoni latu.

Arī Kviesītis apliecināja, ka viena no 2011.gada policijas prioritātēm būs cīņa narkotiku apkarošanai.

Komentāri (125)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu