Kinoteātra slepkava raksta doktora darbu par ieročiem (49)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Par slepkavību kinoteātrī aizturētais Nikolajs Zikovs jau iepriekš interesējies par ieroču tēmu. Par to viņš rakstījis arī doktora darbu. Zikovs studiju laikā uzcītīgi un neatlaidīgi pētīja ieroču brīvāku lietošanu ASV. Taču saistībā ar šo tēmu viņam bija problēmas atrast doktora darba vadītāju. Zikovs kā pasniedzējs bijis nosvērts un izturēts.

Pievienots Zikova doktora darba vadītāja Zenona Indrikova stāstītais

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne Kristīne Strada-Rozenberga aizturēto Zikovu kā studentu neatminas, taču ir zināms, ka viņa sekmes augstskolā bijušas labas. 

Viņa sarunā ar portālu TVNET pastāstīja, ka Zikovs universitātē studējis gan pamata, gan maģistra programmā. Savukārt doktora studijas Zikovs sācis Policijas akadēmijā, bet turpinājis Latvijas Universitātē.

"Man viņš nav palicis atmiņā ne labā, ne sliktā nozīmē," Strada-Rozenberga teica, taču norādīja, ka viņa sekmes bijušas labas.

Universitātes doktorantūrā Zikovs studējis līdz pagājušā gada oktobrim, kad atskaitīts kā programmu izpildījis. Tagad viņš ķēries pie doktora darba rakstīšanas.

Zināms, ka slepkavas doktora darba tēma saistīta ar ieročiem.

Viņa pauda viedokli, ka šis gadījums juristu tēlu sabiedrībā būtiski neietekmē. Esot arī policisti, kuri brauc dzērumā, vai ārsti, kuri kaut ko ne tā izdara, taču kopējo profesijas tēlu tas nepasliktina.

Taču vienlaikus juristiem jājūt pastiprināta atbildība par likuma normu ievērošanu. "Gadījumos, kad citi cilvēki var kaut ko neievērot, juristiem jābūt caurspīdīgiem kā stikliņiem."

Nepatīkami un satraucoši

Gan cilvēciski, gan profesionāli šis gadījums esot ļoti nepatīkams un satraucošs.

"Tā ir cilvēciska traģēdija," Strada-Rozenberga vērtēja notikušo un nesaistīja ar Zikova profesionālo darbību.

Viņai konflikta cēloņi un norise esot zināma tikai pēc medijos atstāstītajiem viedokļiem. "Ja tas tiešām ir bijis tā, kā raksta medijos, tad tas ir grūti izskaidrojams, absolūti muļķīgs izlēciens."

Nevar atrast doktora darba vadītāju

Savukārt Juridiskās fakultātes Valsts tiesību zinātņu katedras vadītājs Ringolds Balodis portālam TVNET stāstīja, ka, pabeidzis universitātē maģistrantūru, Zikovs vēlējās studēt doktorantūrā un tādēļ meklēja doktora darba vadītāju. 

Viņš vēlējās rakstīt par ASV konstitūcijas otro labojumu, kas saistīts ar ieroču brīvāku piešķiršanu un lietošanu.

Taču neviens universitātes pasniedzējs nevēlējās kļūt par šā doktora darba vadītāju,

jo Zikovam neizdevās pārliecināt, ka darbā apskatītā tēma būtu vērtīga. Par šo pašu tēmu viņš rakstīja gan diplomdarbu, gan maģistra darbu.

Tad Zikovs devās uz Policijas akadēmiju, kur par viņa doktora darba vadītāju piekrita būt Zenons Indrikovs. Taču, tā kā akadēmija tika pievienota universitātei, Juridiskā fakultāte Zikovu un viņa doktora darbu saņēma "mantojumā".

Pats Zikovs uzskatīja, ka viņa doktora darbs ir tādā stadijā, ka to var aizstāvēt. Tam gan nepiekrita darba vadītājs. Arī katedrā sasauktā komisija nolēma, ka Zikova doktora darbs tikai attāli līdzinās promocijas darbam un pie tā vēl daudz un dikti jāstrādā.

Kā students Zikovs bijis uzcītīgs, taču Balodis atturējās viņu vērtēt kā cilvēku.

Zikovs bijis nosvērts un izturēts

Portāls TVNET sazinājās arī ar Indrikovu. Viņš stāstīja, ka par Zikova doktora darba vadītāju piekritis būt tādēļ, ka kāds cits students pie viņa rakstījis doktora darbu par pretēju tēmu. 

Teorētisko kursu Zikovs pabeidzis pietiekami labi. Vadot nodarbības, viņš bijis nosvērts un izturēts.

Taču viņam radušās problēmas ar doktora darbu. To par neatbilstošu atzina gan darba vadītājs, gan komisija: "Nevarēju atzīt to par zinātnisku darbu." Argumenti bijuši vienpusēji.

Viņa mērķis bija panākt Latvijas Satversmes izmaiņas, lai visiem būtu brīvākas tiesības lietot ieročus.

"Taču darbā nebija ne smakas no pietiekamiem argumentiem."

Pēc darba izbrāķēšanas Zikovs uzrakstījis iesniegumu par atskaitīšanu no doktorantūras. Taču pagājušā gada nogalē viņš zvanījis Indrikovam un teicis, ka ņems vērā viņa piezīmes un turpinās pilnveidot doktora darbu.

Arī pēc lielās doktora darba kritikas Zikovs bijis savaldīgs.

Vai nēsāja ieroci?

Indrikovam nebija tiesību un viņš arī nejautāja Zikovam, vai viņš nēsā ieroci, taču visās lekcijās, ko viņš vadīja, vienmēr licis studentiem uz nodarbību ierasties bez ieročiem. Pasaulē bijuši starpgadījumi saistībā ar ieročiem izglītības iestādēs. "Tā ir aksioma - auditorijā ierocis nav vajadzīgs. To vajag tikai tur, kur vajag!"

Jāizvērtē ieroču piešķiršana

Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs sarunā ar portālu TVNET sacīja, ka par slepkavību aizturēto Nikolaju Zikovu nepazīst. Sestdien notikušo slepkavību viņš komentēja:

Valstī ir pārāk daudz psihiski nelīdzsvarotu personu, kurām ir ieroču nēsāšanas atļauja.

Būtu rūpīgi jāizvērtē cilvēku loks, kuriem piešķirt ieroču nēsāšanas atļauju. Turklāt jāizvērtē būtu arī sabiedrībā augsti stāvošas personas un viņu tiesības lietot ieročus: "Jāizvērtē visi pēc kārtas un bez izņēmuma."

Jautāts, vai un kā notikušais varētu ietekmēt juristu tēlu sabiedrībā, Borovkovs teica: "Jautājums ir dumjš, un tikpat dumja būtu atbilde."

Kā piešķir ieroču atļauju?

Savukārt Valsts policijas pārstāvis Andris Melkerts sarunā ar TVNET uzsvēra, ka ieroču iegūšanas normatīvi Latvijā ir vieni no visstriktākajiem visā Eiropas Savienībā (ES). To, kas ir spēkā patlaban, ES gatavojas pieņemt tikai ar 2014.gadu.

Lai iegūtu šaujamieroci, nepieciešams uzrakstīt iesniegumu pēc savas deklarētās dzīvesvietas vai īpašuma atrašanās vietas, norādot motivāciju ieroča iegūšanai. Ir prasība iesniegumam pievienot vēl vairākus dokumentus – apliecību par pirmās medicīniskās palīdzības kursu beigšanu, šaujamieroča prasmju eksāmena nokārtošanas dokumentu, medicīnisko vai ģimenes ārsta uzziņu ar narkologa un psihiatra atzinumu vai ārstniecības komisijas atzinumu par psiholoģisko un veselības stāvokli.

Tāpat personas dzīvesvietā nepieciešams izveidot speciālu, normatīvajiem aktiem atbilstošu vietu ieroča glabāšanai, ko pēcāk pārbauda arī Valsts policija. Tiek pārbaudīts arī, vai uz ieroča turētāju neattiecas ieroču lietošanas ierobežojumi un vai viņš neatrodas policijas uzskaitē – likuma pārkāpuma gadījumā tiesības uz ieroča glabāšanu tiek atņemtas.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu