Saeimas deputāts apsūdzēts krāpšanā lielā apmērā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas deputāts Juris Silovs no "Saskaņas centra" apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga". Blēdība, iespējams, pastrādāta vēl laikā, kad Silovs pildīja Garkalnes novada domes priekšsēdētāja pienākumus - amatpersona slēpusi pēdas avārijai, ko izraisīja ar dienesta automašīnu. Silovs notikušajā iesaistīja arī sievu, izmānīja apdrošināšanas atlīdzību, bet tagad abi ar dzīvesbiedri nonākuši uz apsūdzēto sola. Pirmajai tiesas sēdei jānotiek jau pēc divām nedēļām, un parlaments ir nebijuša precedenta priekšā - kā tiesāt deputātu, kurš līdz ar nonākšanu Saeimā ieguvis imunitāti.

Jurim Silovam saņemt vēlētāju atbalstu Garkalnē 2005.gadā notikušajās pašvaldību vēlēšanās nebija nekādu grūtību. Garkalnes novada domes priekšsēdētāja krēslā viņš nosēdēja ilgi, taču trīs gadus pēc ievēlēšanas sāka parādīties runas par Silova it kā reibumā izraisītu autoavāriju, kura pēdas viņš rūpīgi slēpis.

"Nekā personīga" rīcībā ir ziņas, ka avārija notikusi ar pilnīgi jaunu "Toyota Land Cruiser", ko dome bija iegādājusies par iedzīvotāju naudu – ap 30 tūkstošiem latu. Ar melno jaudīgo džipu brauca galvenokārt Silovs pats, arī liktenīgajā dienā, dodoties mājās Upesciemā no kādām svinībām. Silovam auto neizdevās savaldīt un tas ietriecās kokā. Cieta gan pats Silovs, gan spēkrats. Iespējams, bailes tikt pieķertam, braucot reibumā, bija iemesls, kāpēc Silovs apgalvoja, ka avārijas brīdī pie stūres nav sēdējis viņš, bet gan sieva Jeļena. Apdrošinātājs nelabotu auto par savu naudu, ja zinātu, ka sadursmes brīdī to vadījis autovadītājs alkohola reibumā. Aculiecinieki stāsta, ka Silova dzīvesbiedres automašīnā nebija un viņa ieradusies notikuma vietā īsi pēc notikušā.

Notikušo slēpa, labošanas laikā braukāja ar tādu pašu džipu

Sasistā automašīna esot tikusi rūpīgi slēpta. Notikušais nebūtu nācis gaismā, ja kāda domes amatpersona „Wess Motors” pagalmā neuzietu un nenofotografētu pamatīgi saskādēto dienesta auto. Silovs bija pratis sarunāt ar auto dīleri un, kamēr auto laboja, vietā brauca tieši ar tādu pašu Toyota džipu. Pat numura zīmes bijušās līdzīgas, lai domē neviens blēdīšanos nepamanītu. Skādi novērsa par domes naudu. Vērīgā amatpersona vērsās KNAB, birojs konstatēja, ka notikusi krāpšana, un pēc piekritības lieta nonāca Ekonomikas policijā.

Tagad domē nestrādā ne amatpersona, kura mēru pieķēra, ne pats Silovs. Viņš pārcēlies uz Saeimu. Juris Silovs 10.Saeimas vēlēšanās kandidēja no „Saskaņas centra” saraksta un saņēma vairāk nekā trīstūkstoš vēlētāju plusiņu. Taču Ekonomikas policija turpināja sen iesākto izmeklēšanu un vēl krietni pirms vēlēšanu sarakstu iesniegšanas, pagājušā gada 14.jūnijā pret Silovu un viņa sievu prokuratūra sāka kriminālvajāšanu par krāpšanu lielā apmērā.

Frakcijas vadītājam krimināllieta - pirmā dzirdēšana

Lai arī Silovs apgalvo, ka par notikušo informējis Saeimas frakciju, tās vadītājs Jānis Urbanovičs par sava biedra nedienām uzzināja no raidījuma.

Žurnālists: "Jūs arī frakcijas biedrus esat informējis?"

Juris Silovs, Saeimas deputāts (SC): "Ir informēti, ir. Visiem ir sapratne. Es tā ceru. Visi ir cilvēki, visi staigā pa zemi. Katram viss kas var gadīties."

Žurnālists Jānim Urbanovičam: "Kad jūs sastādījāt vēlēšanu sarakstus, vai zinājāt, ka pret viņu izvirzīta apsūdzība par krāpšanu?"

Jānis Urbanovičs, "Saskaņas centra" Saeimas frakcijas vadītājs: "Par ko?"

Žurnālists: "Par krāpšanu!"

Jānis Urbanovičs: "Ē, es tikai tagad to uzzināju."

Žurnālists: "Te ir tiesas kalendārs - Silovs, Silova. Apsūdzēti par krāpšanu."

Jānis Urbanovičs: "Viņš kaut ko teica pāris nedēļas atpakaļ, ka it kā kriminālprocess. Toreiz man nebija laika, tagad gan man atradīsies. Toreiz diemžēl neuzklausīju viņu."

Žurnālists: "Vai tā būtu bijusi problēma, lai viņu iekļautu sarakstā, ja jūs būtu zinājis par krimināllietas aprisēm?"

Jānis Urbanovičs: "Katrā ziņā, es joprojām neesmu drošs par to, ka viņš ir patiesi apsūdzēts. Iespējams, ka viņš ir nevainīgs, vai ne?"

Žurnālists: "Ekonomikas policija atradusi pietiekamus pierādījumus viņa tiesāšanai, tāpat prokuratūra, kas uzraudzīja šo lietu!"

Jānis Urbanovičs: "Nu tad mums nekas cits neatliek kā gaidīt!"

Draud piecu līdz 13 gadu cietumsods

Krimināllikuma pants, pēc kura deputāts Silovs apsūdzēts, ir smags un paredz cietumsodu no pieciem līdz trīspadsmit gadiem vai arī naudas sodu līdz 27 tūkstošiem latu. Pirmā tiesas sēde nozīmēta jau 26.aprīlī.

Sargā deputāta imunitāte

Bet līdz ar iekļūšanu Saeimā Silovs ieguva deputāta imunitāti, un tā viņu sargā. Lai izdotu deputātu kriminālvajāšanai vai citādai personas brīvībai ierobežošanai, Saeimas deputāti tam piekrīt vai nepiekrīt balsojot. Apsūdzību pret Silovu cēla, vēl pirms viņš ieguva imunitāti. Tomēr vairākums "Nekā personīga" aptaujāto juristu uzskata, ka Saeimai vienalga tagad ir jāizdod Silovs tiesāšanai, tikai jautājums - kādā procedūrā. Ja deputāti izlemtu, ka Silovam tiesas priekšā jāstājas, viņš zaudētu tiesības apmeklēt Saeimas sēdes un saņemtu tikai pusi no atalgojuma.

Mārtiņš Mits, Juridiskās augstskolas prorektors: "Domāju, tā loģika ir saprotama, ja pār cilvēku klājas aizdomu ēna, ka viņš ir izdarījis noziedzīgu nodarījumu, tad viņš vairs nav tiesīgs lemt savu vēlētāju vārdā. Līdz ar to pēc analoģijas Saeimai būtu jālemj kaut arī šajā stadijā, lai šī persona būtu nododama tiesas priekšā."

Vainu neatzīst

Silovs varētu arī mandātu nolikt un pasargāt frakcijas un Saeimas reputāciju. Taču, visdrīzāk, to nedarīs, jo apsūdzību uzskata par nepamatotu un sevi par vainīgu neuzskata.

Pēc sociālantropoloģes Dagmāras Beitneres domām, lielākā atbildība gulstas uz "Saskaņas centra" pleciem, jo tā vēlētājiem noklusēja par sava deputāta kandidāta gaidāmo tiesvedību.

Dagmāra Beitnere, sociālantropoloģe: "Tas, pirmkārt, ir "Saskaņas centra" jautājums, kā viņi to pieļāva.

Ir daudz rūpīgāk jāskatās par tiem cilvēkiem, kas nonāk vēlēšanu sarakstos,

un, protams, mēs dvēselē katram ielīst nevaram, bet mums kā sabiedrībai tomēr ir jāpieprasa, lai Saeimā būtu godīgi cilvēki, kuru dzīve ir caurskatāma, lai mums atkal nebūtu kārtējais pārsteigums ar Boldāna sekotājiem. Tas nozīmē, ka atkal viens deputāts būs izrauts no darba aprites un valsts viņam maksās algu."

Juris Silovs: "Es atturēšos no vērtēšanas! Tiesa lems, tad jau redzēs."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu