Aizturētais jaunietis varētu būt aplaupījis deviņas bankas

Toms Ostrovskis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

17 gadus vecais jaunietis, kurš pagājušajā nedēļā tika aizturēts pēc laupīšanas mēģinājuma "Swedbank" filiālē Rīgā, Vienības gatvē, varētu būt pastrādājis kopumā deviņas banku laupīšanas, turklāt policija uzskata, ka viņam bijis arī līdzdalībnieks - 1979.gadā dzimis vīrietis, kuru likumsargi vakar aizturējuši.

Papildināts viss teksts

Bankām uzbrūk kopš 23. februāra

Kā šodien preses brīfingā žurnālistus informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Andris Stūrainis, banku laupīšanas uzbrukumi, par kuriem tiek turētas aizdomās abas minētās personas, pastrādāti, sākot no 23.februāra, kad notika laupīšana "Hipotēku bankas" norēķinu grupā Rīgā, Melnsila ielā, līdz pat pagājušajai nedēļai, kad tika mēģināts aplaupīt "Swedbank" filiāli.

Kā informēja policija, 17 gadus vecajam jaunietim bijusi nelabvēlīga ģimene, viņa vecāki agri nomira, viņš dzīvoja ar aizbildņiem. "Viņš ir viens no tiem, kas iemācījās izdzīvot uz ielas," skaidroja Stūrmanis.

Viņš arī norāda, ka jaunietim sākotnēji laupīšanas šķitušas ļoti interesantas un viņš, iespējams, neapzinājās guvumu. Vienā no epizodēm puisis nebija gatavs, ka bankas darbinieki dos tik daudz naudas, tādēļ sabāzis to kabatās.

Atšķirībā no 17 gadus vecā jaunieša, kuram nav kriminālas pagātnes, otrs aizturētais vīrietis iepriekš ir četras reizes sodīts par mantiskiem noziegumiem.Abas aizturētās personas ir savstarpēji pazīstamas.

Abi aizturētie nav radinieki, iespējams, iepazinušies caur paziņām. Policija pārbauda, vai vecākā persona jaunieti ir ievilkusi uzbrukumu pastrādāšanā.

Laupītāju guvums Ls 4500

Kā norādīja Stūrainis, izmeklētājiem pagaidām ir zināmi deviņi laupīšanas uzbrukumi, par kuriem aizdomās tiek turētas minētās personas. No šiem deviņiem gadījumiem pieci bijuši laupīšanas mēģinājumi, bet četras - laupīšanas. Kopsummā nolaupīti apmēram 4500 lati.

Rīgas reģiona Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks žurnālistiem atklāja, ka

pirmajā reizē likumsargu uzmanību piesaistījis fakts, ka personas darbojušās ārkārtīgi nepārliecinoši un bijis redzams, ka tām trūkst pieredzes šāda veida noziegumos.

Pēc aizturēšanas policijas darbinieki pie abiem vīriešiem atraduši šaujamieročiem līdzīgus priekšmetus, kuri tiks pārbaudīti. Tāpat plānots veikt ekspertīzes, lai noskaidrotu, vai aizturētās personas nav garīgi nelīdzsvarotas.

Abi vīrieši no uzbrukumu vietām devušies prom ar taksometru, sabiedrisko transportu vai motorolleru, informēja Stūrainis.

Ziņo par spridzekļiem lielveikalos

Pirms pēdējā uzbrukuma aizdomās turamie bija ziņojuši, ka vairākos lielveikalos Rīgā ir ievietoti spridzekļi, tādējādi mēģinot novērst likumsargu uzmanību. Policija apgalvo, ka aizturētie rūpīgi negatavojās uzbrukumiem, kā to darītu profesionāli grupējumi, piemēram, ilgstoši novērojot aplaupāmo banku filiāles.

Abām aizturētajām personām kā drošības līdzekli tiesa ir piemērojusi apcietinājumu,

pastāstīja Stūrainis.

Policijai pagaidām nav informācijas par citiem iespējamajiem laupīšanas uzbrukumu līdzdalībniekiem.

Lai atklātu banku laupīšanas uzbrukumus, Valsts policijā tika izveidota atsevišķa izmeklēšanas grupa, kas pārbaudīja kopumā apmēram 1000 personas, kas varētu būt saistītas ar uzbrukumiem.

Kā ziņots, pēdējo mēnešu laikā notika vairākas laupīšanas banku filiālēs.

27.aprīlī par laupīšanas mēģinājumu AS "Swedbank" filiālē Rīgā, Vienības gatvē 51, aizturēts 17 gadus vecs jaunietis bez kriminālas pagātnes.

14.aprīlī tika aplaupīta "Swedbank" filiālē Rīgā, Dzelzavas ielā 51, un toreiz laupītāja guvums bija aptuveni 2400 latu.

Savukārt 12.aprīlī laupītājs mēģināja aplaupīt divas AS "Latvijas Krājbanka" filiāles - Dzelzavas ielā 55 un Brīvības ielā 430a. Iespējams, abus laupīšanas mēģinājumus bija veicis viens un tas pats cilvēks, pieļāva policija.

Nevienā no bankas filiālēm nauda nav nolaupīta, un nedz klienti, nedz darbinieki nav cietuši.

Laupa vairākās bankās

25.martā notika divi laupīšanas mēģinājumi - "Latvijas Krājbankas" filiālei Rīgā, Brīvības gatvē 224, kā arī VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku bankas") filiālei, kas atrodas Brīvības ielā 110.

23.februārī un 8.martā notika laupīšana "Hipotēku bankas" norēķinu grupā Rīgā, Melnsila ielā 22, 16.martā laupīšana notika "SEB bankas" filiālē Rīgā, Mellužu ielā 1, bet pēc dienas, 17.martā, laupītāji bija nolūkojuši "Latvijas Krājbankas" filiāli Juglā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu