Banku laupītājs mazs naivs puišelis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvinieki uzskata, ka 17 gadus veco jaunieti pastrādāt banku laupīšanas piespiedis līdzzinātājs - vairākkārt sodītais vīrietis, raksta žurnāls "SestDiena".

Pastrādājis deviņas banku laupīšanas

Kā ziņots, jaunietis, kurš pagājušajā nedēļā tika aizturēts pēc laupīšanas mēģinājuma "Swedbank" filiālē Rīgā, Vienības gatvē, varētu būt pastrādājis kopumā deviņas banku laupīšanas, turklāt policija uzskata, ka viņam bijis arī līdzdalībnieks - 1979.gadā dzimis vīrietis, kuru likumsargi šonedēļ aizturējuši. Banku laupīšanas uzbrukumi, par kuriem tiek turētas aizdomās abas minētās personas, pastrādāti, sākot no 23.februāra, kad notika laupīšana "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" norēķinu grupā Rīgā, Melnsila ielā, līdz pat pagājušajai nedēļai, kad tika mēģināts aplaupīt "Swedbank" filiāli.

Puiša paziņas nespēj tam noticēt

Kā raksta "SestDiena", neviens no jaunieša paziņām un tuviniekiem nevarēja pat iedomāties, ka puisis varētu būt banku laupītājs.

"Cilvēki, kas viņu pazīst, nespēj tam noticēt," žurnālam stāstījis aizturētā puiša vecākais brālis. "Viņi saka: "Nevar būt! Tas nav iespējams!"" Arī viņam nav radušās nekādas aizdomas par brāļa laupītāja gaitām. Aizturētais jaunietis ir ļoti runīgs, tādēļ brālim bijis grūti noticēt, ka viņš divus mēnešus tik sekmīgi slēpis savus piedzīvojumus.

"Runāja viņš daudz, tēloja lielu varoni. Taču es nekad neticētu, ka gājis laupīt bankas. Viņš ir mazs, naivs puišelis," vērtē aizturētā puiša aizbildnes 19 gadus vecā meita, kura jaunietim bijusi vecākās māsas vietā.

Aizbildne uzskata, ka pieaugušais līdzdalībnieks iebiedējis puisi

Aizturētais bija bārenis, pēc vecāku nāves viņu audzina aizbildne. Viņai ziņa par puiša līdzdalību aplaupīšanās bijusi milzīgs šoks. "Pirms tam internetā lasīju, ka aplaupīta kārtējā banka, bet nevarēju iedomāties, ka tas ir viņš. Kad naktī uzzināju, ka mans bērns ir banku laupītājs, pasaule sagriezās kājām gaisā."

Jaunietis laupītāja gaitās vienmēr devās pa dienu, banku darba laikā, tādēļ aizbildnei viņa prombūtne neradīja nekādas aizdomas, jo viņa domāja, ka zēns ir skolā. "Kā tu varēji mierīgi nākt mājās, kad biji aplaupījis banku?" prasīja sieviete, policijas izolatorā tiekoties ar aizturēto. Viņš atbildējis: "Es nesapratu, ko darīju. Man bija bail."

Aizbildne uzskata, ka pieaugušais līdzdalībnieks iebiedējis puisi un piespiedis viņu piedalīties banku aplaupīšanā.

Zēns pārcietis abu vecāku nāvi

Aizturētais jaunietis ir sievietes mirušās draudzenes dēls, zēnu viņa pazīst no divu gadu vecuma. Puisim bijis dramatisks liktenis, jo nācies pārdzīvot abu vecāku nāvi. Kad zēnam bija pieci gadi, nomira viņa tēvs, bet 2007.gadā aizsaulē aizgāja arī mamma. Vecākais brālis jau bija pilngadīgs, bet puisi audzināšanā paņēma viņa tēva māsīca. Viņai bija grūti tikt galā ar pusaudzi, kurš ļoti pārdzīvojis mātes pāragro nāvi. Kad zēnam bija 14 gadu, viņu pie sevis paņēma mātes draudzene, kura kļuva par viņa aizbildni. "Viņš nav mans dēls, bet es uzskatu viņu par savējo."

Aizbildnei pašai pēdējos gados nav klājies viegli, jo viņas vīrs kļuvis agresīvs un sācis viņu iekaustīt. Sieviete bija spiesta aiziet no sev piederošās mājas un kopā ar bērniem meklēt citu dzīvesvietu.

"Es centos nodrošināt viņu pamatvajadzības: lai bērni būtu paēduši, apģērbti," stāsta aizbildne, un viņai šķiet, ka atstājusi novārtā bērnu emocionālās vajadzības. Aizturētā jaunieša brālis gan uzsver, ka puisim nebūtu pamata sūdzēties par nabadzību, jo viņš vienmēr bijis pabarots un apģērbts. Arī viņš pats vienmēr centies palīdzēt brālim ar naudu, piedāvājis veikt sīkus darbiņus.

Jelgavas arodskolā apguvis apdares darbus

Jelgavas arodskolā puisis apguvis apdares darbus. Mācījies viduvēji, saņēma stipendiju (9,5 lati mēnesī), bet papildus varēja pretendēt uz Eiropas stipendiju, kas bija 30 latu mēnesī. Profilā portālā "www.draugiem.lv" viņš sevi raksturo kā "slaistu karaļvalsts jauno princi", kurš slinko vismaz 23 stundas diennaktī, tomēr tuvinieki stāsta, ka jaunietis bija gatavs godīgi strādāt, lai tiktu pie naudas.

Pagājušā gada vasarā jaunietis pēc sludinājuma internetā pieteicies darbā kādā automazgātavā. Tur arī sākās ceļš, kas viņu noveda līdz banku laupītāja titulam. Priekšnieks tur bija vīrietis, kurš ātri vien atradis kopīgu valodu ar zēnu. Arī viņš bija bārenis, audzis bērnunamā. Vīrietis uzmeties puisim par lielu draugu, solījies būt tēva vietā. "Visnotaļ simpātisks, pieklājīgs vīrietis," savus pirmos iespaidus par automazgātavas priekšnieku atceras aizbildne, kura bieži apmeklēja jaunieti darbavietā. Tikai vēlāk viņa uzzināja, ka vīrietis vairākus gadus ir pavadījis cietumā, bija notiesāts par laupīšanu.

Kā raksta "SestDiena", visticamāk, tieši agrāk sodītajam vīrietim ienāca prātā doma piepelnīties ar banku aplaupīšanu. "Mans brālis nav muļķis, bet nekam tādam viņam prāta nepietiktu. Acīmredzot bija kāds gudrs padomdevējs," spriež aizturētā jaunieša brālis.

Puisis izpildīja tiešos uzbrukumus

Puisim tika atvēlēta uzbrukumu tiešā izpildītāja loma. Vīrietis viņam pastāstīja, uz kuru banku jāiet un kas jādara, lai tiktu pie naudas. Viņš pats bankā nerādījās, tādēļ vīrieša vainu būs grūti pierādīt. Par jaunieša drošību līdzzinātājs pārāk nerūpējās, jo pusaudzis gāja laupīt bez īpašas gatavošanās un piesardzības. "Hipotēku bankas" filiāli puisis aplaupījis bez cimdiem, pār acīm pārvilcis vienkāršu adītu cepuri. Citreiz viņš izmantojis brāļa motociklista ķiveri.

Līdzzinātājs sarūpējis gāzes pistoli, jaunietis bija "bruņojies" arī ar ziepēm, kam bija jāizskatās pēc spridzekļa. Vairākas reizes laupītājs bija spiests pamest banku tukšām rokām. Zinot aizturēto, jaunieša brālim nav grūti iedomāties šādu laupīšanas scenāriju: "Bankā ienāk mans brālis un saka: "Labdien, bankas laupīšana. Atdodiet naudu!" Viņam atbild, ka naudas nav. Viņš droši vien teiktu: "Nu labi, tad neko." Un ietu projām."

Puiša guvums - jaunas bikses un sporta apavi

Banku laupītāju guvums bijis diezgan pieticīgs, jo pa visām reizēm kopā izdevies iegūt tikai pāris tūkstošu latu. Visu naudu pievācis agrāk sodītais vīrietis, bet jaunietim atvēlējis tikai jaunas bikses un sporta apavus. "Es pirms Lieldienām iztīrīju māju, nevienu miljonu neatradu," drūmi pajoko aizbildne. "Nekādu naudu es pie viņa neredzēju. Katru rītu devu viņam 1,50 latus pusdienām."

Jaunietis teicis, ka gribot sapelnīt naudu un palīdzēt aizbildnei, trijatā ar viņas meitu aizbraukt kādā ceļojumā. Sieviete spriež, ka līdzzinātājs piesolījis jaunietim vieglu peļņu un labāku dzīvi, bet pēc pirmās laupīšanas jau licis lietā draudus. Pēc viņas domām, puisis pats gribējis, lai viņu pieķer. Pēdējā laikā viņš raizējies par aizbildnes un viņas meitas drošību, jo līdzzinātājs izteicis draudus par tumšām ieliņām. Aizbildne uzskata: varbūt pat labāk, ka jaunietis ir apcietinājumā, jo pašlaik viņš ir pasargāts no līdzdalībnieka atriebības.

Aizbildne cenšas sagrabināt naudu advokātam

Sieviete tagad cenšas sagrabināt naudu advokātam, lai izpestītu jaunieti no cietumsoda. Pēc viņas domām, puisis ir upuris, nevis noziedznieks. Viņa paziņas ir ļoti pārsteigti, ka zēns iekūlies tādās nepatikšanās. "Tas ir ļoti negaidīti. Viņš nav ļauns, bet tāds nervozs, hiperaktīvs. Diezgan pieklājīgs, viegli iespaidojams puisis," puisi raksturo arodskolas 2.kursa audzinātāja. "Atraktīvs, foršs puisis. Runātīgs, jautrs. Vienmēr kaut ko izdomā," par jaunieti stāsta kāds viņa kursabiedrs.

Par banku aplaupīšanu jaunietim draud Krimināllikuma 176.pants, kas paredz diezgan bargu sodu. Aizbildne cer, ka jaunietim izdosies tikt cauri sveikā ar nosacītu sodu. Viņa brālis gan šaubās, vai tiesu izdosies iežēlināt ar bāreņa statusu, jo tas nevar attaisnot banku laupīšanu.

Aizbildne, vaicāta, kā tagad jūtas jaunietis, atbild: "Sūdīgi, un tas vēl ir maigi teikts." Sieviete baidās skandāla dēļ zaudēt darbu, vai arī viņu varētu saukt pie atbildības par aizbildņa pienākumu nepildīšanu. Kad ieradusies policijā, viņai teikuši, ka vēl ir iespēja atteikties no jaunieša un pārtraukt jebkādas saistības ar viņu. Sieviete par šādu priekšlikumu negribēja ne dzirdēt: "Kā gan es varu atteikties no viņa? Tas būtu tāpat, kā noraut sev roku vai kāju."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu