KNAB kratīšanas trīs oligarhu īpašumos, RD, "airBaltic", Brīvostā un citur

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki jauna kriminālprocesa ietvaros šodien veikuši kratīšanas Aivara Lemberga ģimenei piederošajā Puzes īpašumā, kā arī Andra Šķēles SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) telpās. KNAB veicis kratīšanu arī Rīgas brīvostā, Venstpils domē, "airBaltic" un citur. Kopā KNAB bija ieguvis 42 kratīšanas tiesības, kuras sankcionēja Rīgas Centra rajona tiesa.

Pievienota jaunākā informācija

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) apstiprināja, ka notikusi kratīšana ostas pārvaldes telpās, bet Šķēle apliecināja, ka KNAB pārstāvji viesojušies viņa firmas birojā. Jaunākās ziņas liecina, ka kratīšana veikta arī Rīgas domē, bet Ventspilī esot aizzīmogots pilsētas mēra Aivara Lemberga kabinets. Kratīšana Ventspils domē gan pagaidām vēl neesot veikta.

Lemberga vietnieks Jānis Vītoliņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka Lembergs šorīt zvanījis viņam un brīdinājis, ka kavēsies uz tikšanos ar ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski (V), bet cerot, ka pēcpusdienā varēs ierasties Ventspilī.

Savukārt Andris Šķēle stāstīja, ka KNAB darbinieki esot "paviesojušies uzņēmuma [UVK] viena darbinieka kabinetā", bet viņa īpašumos kratīšanu KNAB neesot veicis.

Šķēle kratīšanas saista ar nākamajā nedēļā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Pēc neoficiālas informācijas, kas ir portāla rīcībā, kratīšana nenotiek saistībā ar tā saukto Ventspils amatpersonu lietu, kas jau tiek izskatīta tiesā, nedz arī saistībā ar tiesvedību Anglijā, bet gan jauna kriminālprocesa ietvaros, ko Latvijas tiesībsargi ir ierosinājuši pēdējā pusgada laikā.

Lembergs notiekošo saista ar Rīgas ostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām

Savukārt pats Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš dienas pirmajā pusē nebija sazvanāms, šo pēcpusdien ziņu aģentūrai LETA telefoniski pavēstījis, ka viņa īpašumā

Puzē veiktā kratīšana esot saistīta ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām.

Lembergs ar ironiju pastāstīja: "Šorīt atbrauca pazīstami ciemiņi, lai sveiktu sakarā ar to, ka ir beigusies [Valsts] prezidenta kandidātu izvirzīšana un ir iestājušās pēdējās 10 dienas līdz prezidenta vēlēšanām." Uz jautājumu, kas tie bijuši par ciemiņiem, Lembergs atbildēja: "No KNAB (Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja]".

Lembergs norādīja, ka viņi veikuši kratīšanu saistībā ar Rīgas brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētāja vēlēšanām.

"Es esot to procesu pretlikumīgi iespaidojis, būdams Ventspils domes deputāts. Man gan absolūti nav skaidrs, kāds Ventspils domei ar to sakars,"

sacīja Lembergs.

Lembergs arī teica, ka KNAB darbinieki esot izņēmuši dokumentus, "kas saistīti ar LNG [sašķidrinātās gāzes] terminālu".

Lembergs apstiprināja, ka viņš neesot arestēts un jau tuvākajā laikā plāno ierasties Ventspils domē.

KNAB interesējas par oligarhu slēptajām īpašumtiesībām Rīgas ostā

Rīgas ostas pārstāvis advokāts Jānis Rozenbergs sacīja, ka Rīgas Tirdzniecības ostā notiek kratīšana, meklējot dokumentus saistībā ar Andri Šķēli, Aināru Šleseru un Aivaru Lembergu.

Viņš pastāstīja, ka uzrādīts lēmums par kratīšanas izdarīšanu, kurā bija minēts, ka kriminālprocess ierosināts un kratīšana tiek veikta saistībā ar šo triju pilsoņu – Šķēles, Šlesera un Lemberga – slēptajām īpašumtiesībām Rīgas Tirdzniecības ostā (RTO) un kaut kādos ārzonu uzņēmumos.

KNAB izmeklētāja advokātam apstiprinājusi, ka pret visām trīs amatpersonām sākts kriminālprocess.

Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks pastāstīja, ka arī pie viņa Rīgas domē trešdienas rītā ieradušies KNAB pārstāvji un veikuši kratīšanu kabinetā, paņemot datoru un ostas kravu apgrozījuma datus.

Viņa rīcībā nebija informācijas, kādēļ šādas aktivitātes tiek veiktas, taču Ameriks pieļāva iespēju, ka notiek "pieaugušo spēles". Viņš nezināja teikt, kur vēl kratīšanas veiktas un vai ir arī kādas aizturētās personas.

Kratīšana paredzēta arī Ventspils domē

Portāls "ventasbalss.lv" ziņo, ka Lemberga īpašumā pašlaik notiek KNAB sankcionēta kratīšana, bet pēcpusdienā tā tiks veikta arī pilsētas domē. Pašlaik nav skaidrs, vai mērs ir arestēts vai tikai pieaicināts piedalīties šajā procedūrā. Lemberga darba kabineta durvis ir aizzīmogotas, tās apsargā kāds vīrietis.

Neierodas uz tikšanos

Ventspils pilsētas domes Pilsētas mārketinga nodaļas vadītājas vietas izpildītāja Kristīne Duļbinska sacīja, ka Lembergs plkst.11 neesot ieradies uz tikšanos ar ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski (V) Ventspils domē. Par neierašanās iemesliem Duļbinska neesot informēta.

Duļbinska ap pulksten 13.30 portālam TVNET sacīja, ka viņas rīcībā nav nekādas oficiālas informācijas, kas apstiprinātu vai noliegtu informāciju par kratīšanu Lemberga īpašumā. Viņa solīja - tiklīdz šāda informācija būs, viņa sniegs ziņas arī TVNET.

Viņai nebija informācijas, vai Lembergs šodien redzēts Ventspils domē. Vakar Duļbinska pati Lembergu nebija sastapusi, taču pieļāva, ka viņš devies ierastajās gaitās saistībā ar tiesvedībām.

Duļbinska esošo situāciju salīdzināja ar laiku pirms četriem gadiem, kad Lembergu aizturēja.

Vairāk informācijas par tagadējo situāciju varētu sniegt tiesībsargājošās iestādes.

Ventspils domes pārstāve atklāja, ka Lemberga un Kristovska tikšanās šodien bija paredzēta Ventspils brīvostā. Viņai nebija informācijas, vai arī Ventspils ostā veikta kratīšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu