Oligarhu lietā iesaistītas 11 personas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tā saucamajā oligarhu lietā kopumā ir iesaistītas 11 personas, tajā skaitā sešas amatpersonas, šodien žurnālistiem paziņoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

(Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju.)

Veiktas 42 kratīšanas

Lietā figurē 26 komercsabiedrības, izteikti pieci palīdzības lūgumi ārvalstīm, taču to, kurām, Strīķe nekonkretizēja. Lietas izmeklēšanas laikā jau veiktas 42 kratīšanas, kuras var vērtēt kā sekmīgas, jo iegūta virkne priekšmetu un dokumentu, kas ir būtiski lietas tālākā virzībā, norādīja Strīķe.

"Zinot pierādījumus, es skaidri zinu, ka šī lieta neizgāzīsies,"

Viņa norādīja, ka visbiežāk spekulācijas par šo lietu izplata un kultivē ieinteresētās un lietā iesaistītās personas. Konkrētus pierādījumus gan viņa atteicās nosaukt, vien atklājot, ka tie ir dokumenti un citi izmeklēšanai nozīmīgi priekšmeti.

Kā ziņots, KNAB vērienīgās kratīšanas ar tā dēvētajiem oligarhiem saistītajos īpašumos trešdien veicis saistībā ar 20.maijā ierosinātu kriminālprocesu pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Vilnītis informāciju ieguvis no medijiem

Biroja šefs Normunds Vilnītis, kurš tikai pirmdien atgriezās darbā pēc atvaļinājuma, žurnālistiem atklāja, ka par vērienīgajām kratīšanām uzzinājis vien no medijiem.

Atvaļinājumu vērienīgās lietas dēļ viņš nav pārtraucis, jo pagājušogad brīvdienās bijis tikai vienu nedēļu un juties noguris. "Es taču neesmu robots," teic Vilnītis. Ātrāka atgriešanās pēc viņa domām, būtu iegansts runām, ka KNAB priekšnieks atkal izrādot pastiprinātu interesi par kādu no lietām. "Tagad ar tīru sirdsapziņu varu ķerties klāt darbam," viņš saka.

Lemberga seifs joprojām neatvērts

Jautāta par to, kāpēc KNAB veicis kratīšanu Ventspils mēra Aivara Lemberga dzīvesvietā un vēlējies to darīt arī Saeimas deputāta Aināra Šlesera mājās, bet neesot izrādījis interesi par kratīšanu Andra Šķēles īpašumos, Strīķe skaidroja, ka tas bijis atkarīgs no izmeklētājiem.

Lemberga domes darba kabinetā esošo seifu joprojām nav izdevies atvērt, apliecina Strīķe, kuras rīcībā pirmdienas rītā neesot bijusi informācija par jaunumiem šajā lietā.

Kratīšanas veiktas ar Lembergu un Šķēli saistītos īpašumos

KNAB izmeklētāji veica kratīšanu aptuveni 40 objektos, tajā skaitā pie Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") un ar Andri Šķēli (TP) saistītos uzņēmumos. KNAB bija lūdzis atļauju veikt kratīšanu arī Saeimas deputāta Aināra Šlesera (LPP/LC) dzīvesvietā, taču Saeima ceturtdien nolēma neatļaut KNAB veikt kratīšanu deputāta īpašumā. Tieši pēc šā deputātu lēmuma Valsts prezidents Valdis Zatlers sestdien paziņoja, ka rosina atlaist Saeimu.

Kā ziņots, no KNAB izplatītās informācijas noprotams, ka izmeklētāju uzmanības centrā ir Šlesers, bet kratīšanas pie Lemberga un Šķēles firmā bijušas saistītas ar šo izmeklēšanu.

KNAB sāktajā kriminālprocesā esošie materiāli saturot ziņas, ka Šleseram slēpti pieder kapitāldaļas vienā no lielākajiem Rīgas ostas termināliem - SIA "Rīgas Tirdzniecības osta", aviokompānijas "airBaltic" līdzīpašniecē SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" un vēl virknē galvenokārt ar nekustamo īpašumu biznesu saistītos uzņēmumos - SIA "Zaķusala Estates", SIA "Jaunrīgas attīstības uzņēmums", SIA "Euroline" un SIA "Abi krasti". Šlesers savā valsts amatpersonas deklarācijā nav norādījis, ka viņam pieder kapitāla daļas minētajos uzņēmumos, un apgalvo, ka īpašnieks ir viņa draugs un biznesa partneris Viesturs Koziols.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu