Puse no Rīgā nozagtajiem velosipēdiem nav bijuši pieslēgti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Velozādzību skaits strauji pieaudzis kopš aprīļa sākuma – galvaspilsētā nozagts jau vairāk nekā 100 velosipēdu. Puse no nozagtajiem braucamajiem nav bijuši pieslēgti.

Braucamos zog ne tikai no ielas, bet arī no daudzdzīvokļu māju balkoniem, žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Tikai viena piektdaļa jeb 20% zādzību izdarītas, pārkniebjot drošības slēdzeni, turpretim 25% gadījumu notikuši nepubliskās vietās. Turklāt pusē jeb 50% gadījumu velosipēdi nav bijuši pieslēgti. "Cilvēki kūtri rūpējas par savu īpašumu," secināja Grišins. Tāpēc svarīgi ir izglītot cilvēkus par to, kā pasargāt sevi un savu divriteni.

Šovasar notiks programmas "Noziedzības apkarošana un profilakse" otrais cēliens, kurā izglītos velosipēdu īpašniekus ‒ uz ielām policisti izsniegs bukletus, kuros būs izglītojošs materiāls, lai velosipēdu īpašnieki nepaliktu bez sava braucamrīka.

Pieķerti divi desmiti velosipēdu zagļu

Šosezon pie atbildības saukta jau 21 persona. Bet apdrošināšanā "Balta" ir iesniegti 12 iesniegumi par 16 velosipēdu zādzībām, sacīja AAS "Balta" atlīdzību pārvaldes speciāliste Anita Irbīte. Tas, pēc viņas teiktā, liecina par to, ka liela daļa zādzību notikušas cilvēku dzīvesvietās, zogot vairākus divriteņus vienlaicīgi.

Zog arī no "drošajām" vietām

Parādījusies jauna tendence – velosipēdi tiek zagti no vietām, kuras atrodas tuvu cilvēku mājokļiem un kurām var viegli piekļūt – šķūnīšiem, pagrabiem, kāpņu telpām, garāžām. "Šīs ir vietas, kuras cilvēki uzskata par drošām," informēja Grišins.

Velosipēda zādzība ir viegli izdarāms noziegums, kas prasa maz piepūles un zināšanu, tādēļ zagļi bieži vien ir neprofesionāļi. Lielākoties tās ir personas, kas lieto narkotiskās vielas, jo atlīdzība nepieciešama uzreiz. "Latvijā šis nav ienesīgs bizness – zagta velosipēda cena krītas pat piecas reizes," pavēstīja SIA "Velokurjers" valdes priekšsēdētājs Oļegs Stoļarovs-Zariņš.

Iespēja riteni reģistrēt un apdrošināt

Lai aizsargātu savu divriteni, ieteicams to reģistrēt, apdrošināt, vienmēr pieslēgt ar drošu slēdzeni vai pat iezīmēt ar speciālu marķējumu. Stoļarovs-Zariņš norādīja, ka uzticamas ir slēdzenes, kas maksā ne mazāk kā desmit latu. Pieslēdzot savu riteni, nedrīkst aizmirst pieslēgt ne tikai riepas, bet arī velosipēda rāmi.

Grišins iesaka divriteņus glabāt telpās un pieslēgt pie nepārvietojamiem objektiem.

Arī apdrošināšanas kompānijas piedāvā iespēju pasargāt velosipēdu, to apdrošinot līdz ar mājas iedzīvi. Turklāt kompensāciju var saņemt arī gadījumos, ja velosipēds tiek nozags ne tikai mājās, bet arī citviet, pastāstīja Irbīte.

Velosipēdu reģistrēšana var atvieglot dzīvi zādzības gadījumā

Velosipēda reģistrācija ir svarīgs velosipēda drošības pasākums, lai zādzības gadījumā īpašnieks varētu pierādīt, ka tas pieder viņam. Tas atvieglo arī policijas darbu – zagto velosipēdu īpašnieki tiek atrasti daudz īsākā laika posmā, jo ir reģistrēti datubāzē, līdzīgi kā ar automašīnām, klāstīja Stoļarovs-Zariņš.

CSDD arī jūnijā piedāvā bez maksas reģistrēt savus velosipēdus ar interneta starpniecību, minēja Stoļarovs-Zariņš.

"Nedrīkst būt slinki," uzsvēra Stoļarovs-Zariņš un piebilda, ka velokurjeri katru dienu pieslēdz un atslēdz savus riteņus apmēram 600 reižu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu