Armijā iegādātas dārgākas formas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis kriminālprocesa materiālus Ģenerālprokuratūrai, rosinot saukt pie kriminālatbildības Nacionālo bruņoto spēku (NBS) amatpersonu par bezdarbību un divas komercuzņēmuma amatpersonas par krāpšanu, kas radījusi valstij zaudējumus lielā apmērā saistībā ar publisko iepirkumu.

Birojā portālam TVNET pavēstīja - kriminālprocesa materiāli liecina, ka kāda komercuzņēmuma amatpersonas saistībā ar 2006.gadā vairāku miljonu latu apmērā noslēgto iepirkuma līgumu tā izpildes laikā vairāku gadu garumā, iespējams, ir veikušas krāpnieciskas darbības, lai iegūtu paaugstinātu maksu par tā piegādātajiem lauka formas tērpiem NBS vajadzībām.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka par iepirkumu atbildīgā NBS amatpersona nav veikusi nepieciešamās darbības – nav pārbaudījusi no uzņēmuma saņemto informāciju un nav veikusi cenu palielinājuma pamatotības izvērtējumu.

Lieli zaudējumi

Apstiprinot uzņēmuma pieprasījumus paaugstināt NBS piegādājamo izstrādājumu izgatavošanas cenu un nododot piestādītos rēķinus apmaksai,

NBS amatpersona pieļāvusi nepamatotu sadārdzinājumu.

Kriminālprocesa ietvaros veiktās grāmatvedības ekspertīzes rezultātā konstatēts, ka trīs gadu laikā valsts budžetam nodarīti mantiski zaudējumi lielā apmērā – kopumā gandrīz 48 000 latu.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības NBS amatpersonu par bezdarbību (Krimināllikuma 319.panta otrā daļa) un divas komercuzņēmuma amatpersonas par krāpšanu lielā apmērā (KL 177.panta trešā daļa).

Par vienu formas tērpa komplektu - 700 lati

Portāls TVNET jau vēstīja par NBS komandiera ģenerālmajora Raimonda Graubes apgalvoto, ka Latvijas karavīru formas tērpi ir ļoti moderni un kvalitatīvi. Viņš šopavasar intervijā TVNET noraidīja kāda bijušā karavīra izteikto kritiku, ka formas esot nekvalitatīvas un tām ātri pazūdot kvadrātiņi. TVNET noskaidroja, ka viens karavīra formas tērpa komplekts maksā aptuveni 700 latu.

Kopumā Graube Latvijas armijas iepirkumus saistībā ar formas tērpiem vērtēja kā veiksmīgus. "Mums ir divas ļoti veiksmīgas jauniegādes bruņotajos spēkos – forma un ieroči."

Lauka formas tērpa komplektā ietilpst:
- triju līmeņu apakšveļa (cenas no 10 Ls pirmajam līmenim līdz 24 Ls trešajam līmenim);
- vēsā laika kostīms (jaka, bikses);
- lauka formas tērps (cepure, jaka (viņa jakas cena - 46 Ls), bikses (viņa bikšu cena - 49 Ls));
- lietus kostīms (Gore-Tex tehnoloģija) (jaka, bikses);
- ziemas virsjaka;
- īpaši auksta laika kostīms;
- vēsa/auksta laika cimdi un cepure;

- zābaki (siltam laikam (viņa zābaku cena - 34 Ls), aukstam laikam (Gore-Tex tehnoloģija) (viņa zābaku cena - 57 Ls)).

Visas lauka formas tērpa komplekta sastāvdaļas, kuras ir šujamas, tiek šūtas Brasas cietumā. Tas nozīmē, ka ieslodzīto rokās top teju viss karavīru apģērbs, izņemot zābakus un ziemas jakas, kā arī īpaši auksta laika kostīmus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu