Vaškevičam uzrāda apsūdzību par kukuļdošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādreizējam valsts galvenajam kontrabandas apkarotājam Vladimiram Vaškevičam Ģenerālprokuratūra uzrādījusi apsūdzību par kukuļdošanu. Ja Vaškevičs tiks notiesāts, viņam draud brīvības atņemšana no trim līdz astoņiem gadiem. Bet līdz notiesājošam spriedumam Vaškevičs tiks uzskatīts par Finanšu ministrijas darbinieku, jo bez notiesājoša sprieduma, pārtraucot darba attiecības, pastāv iespēja tiesāties un pieprasīt kompensāciju.

Papildināts ar 4. un 5. apakšvirsrakstu

Sods no 3 līdz 8 gadiem

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne informēja, ka prokurors Arvis Miglāns nolēmis Vaškeviču saukt pie kriminālatbildības par kukuļdošanu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu no trim līdz astoņiem gadiem.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka laikā no 2010.gada decembra līdz 2011.gada janvārim

Vaškevičs, būdams valsts amatpersona, atkārtoti nodevis kukuļus. Kopumā kukuļi nodoti 52 880 eiro un 5600 latu apmērā.

Parāda pārbaudes lietu

2011.gada 31.janvārī Vaškevičam pēc viņa lūguma VID amatpersona uzrādīja Muitas pārvaldes Inspekcijas daļas Riska vadības nodaļas pārbaudes lietu par uzņēmumu "Kravu termināls".

Pēc iepazīšanās ar pārbaudes lietas materiāliem Vaškevičs paņēma no šā pārbaudes materiāla astoņas lapas par "Kravu termināla" noformētajām alkoholisko dzērienu kravām, pēc kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Vaškeviču aizturēja.

Kukulis par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu

Kukuli Vaškevičs VID amatpersonai deva, lai tā kukuļdevēja un viņa pārstāvētās personas interesēs ietekmētu VID lietvedībā esošās pārbaudes lietas izskatīšanas procesu, tās dēļ nodrošinātu tām labvēlīgu lēmumu pieņemšanu un nekonstatētu pārkāpumus konkrēta uzņēmuma darbībā, kā arī VID struktūrvienības neveiktu pārbaudes par konkrētām personām un uzņēmumiem, kuru intereses pārstāv kukuļdevējs.

Izmeklēšanas materiāli liecina, ka VID amatpersonai šie kukuļi doti arī par citām darbībām, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, muitas administrēšanas jomā un nodokļu samaksas kontrolē.

Prokuratūra gan norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina nozieguma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Vaškevičs savu vainu noliedz un sola palīdzēt

Uzreiz pēc atbrīvošanas no apcietinājuma intervijā interneta portālam "Kriminal.lv" Vaškevičs atzina, ka nav vainojams viņam uzrādītajās apsūdzībās, tāpēc viņš kā cilvēks, kurš labi pārzinot operatīvo darbību un izmeklēšanas procesu, palīdzēs šīs lietas izmeklētājiem noskaidrot taisnību.

Prokurors izteikumos ir atturīgs

Kriminālprocesu uzraugošais prokurors Miglāns pēc Vaškeviča apcietināšanas teica, ka kukuļi augstai VID amatpersonai doti vairākkārt. Kriminālprocess esot sākts šā gada janvārī, un izmeklēšanas laikā veiktas vairākas operatīvās darbības, tostarp fiksēts, ka Vaškevičs atkārtoti dod kukuļus.

Prokurors iepriekš bija ļoti atturīgs, atbildot uz jautājumiem par iespējamo kukuļu saņēmēju, tomēr viņš norādīja, ka tā ir augsta VID amatpersona, kuras pakļautībā atrodas vai vismaz atradās operatīvie darbinieki. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecināja, ka kukulis, iespējams, dots VID ģenerāldirektora vietniekam muitas jomā Tālim Kravalim. Viņš gan iepriekš sacīja, ka nevar apstiprināt šo informāciju, un no sīkākiem komentāriem atturējās.

LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka izmeklētāji ierakstījuši vismaz vienu Vaškeviča un Kravaļa sarunu, kas notikusi netālu no VID ēkas. Portāls "Pietiek.lv" iepriekš vēstīja, ka Kravalim piemērota liecinieka aizsardzība.

Apmaiņā pret 60 000 iepriekš tika uz brīvām kājām

Jau vēstīts, ka KNAB toreizējo FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku Vaškeviču aizturēja šogad janvāra beigās, bet 2.februārī tiesa nolēma viņam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu. 28.martā savukārt Vaškevičs apmaiņā pret 60 tūkstošu latu drošības naudu cietumu pameta.

Vaškevičam gan tika piemēroti jauni drošības līdzekļi – aizliegums izbraukt no valsts, tikties ar konkrētām personām un ieņemt amatu FM.

Jūlijā FM paziņoja, ka Vaškevičs pārcelts citā amatā Nodokļu analīzes departamentā formālu iemeslu dēļ, kas saistīti ar FM reorganizāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu