"Ceļu pārvaldes" lietā aizdomās turamais Mārtiņš Lauva

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

AS "Ceļu pārvalde" nu jau bijušajam valdes priekšsēdētājam Mārtiņam Lauvam (SC) kriminālprocesā par kukuļošanu viņa vadītajā uzņēmumā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs piemērojis aizdomās turamā statusu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB sāktajā kriminālprocesā aizdomās aizdomas ir par vairāku Krimināllikuma pantu pārkāpšanu par koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem, pavēstīja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Līdz ar to šajā KNAB lietā aizdomās turamā statuss piemērots jau piecām personām.

Lauvam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp aizliegums pildīt amatpersonas pienākumus. Viņš pirms dažām dienām pats atkāpās no amata.

Līdz šim Lauvam lietā bija statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Bijušais "Ceļu pārvaldes" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lauva, kurš 18.oktobrī pēc tikšanās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu nolēma atkāpties no amata, sacīja, ka viņam aizdomās turamā statuss neesot piemērots.

Jau ziņots, ka otrdien, 18.oktobrī, pēc tikšanās ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (SC) no amata atkāpās AS "Ceļu pārvalde" padomes priekšsēdētājs Sergejs Zaļetajevs (SC) un Lauva.

Tuvākajā laikā tiks sasaukta uzņēmuma akcionāru ārkārtas sapulce, kura lems par jauna padomes priekšsēdētāja un valdes priekšsēdētāja iecelšanu, kā arī par audita veikšanu AS "Ceļu pārvalde". Audits tiks veikts, pamatojoties uz Rīgas pašvaldībā saņemto informāciju par akciju sabiedrības "Ceļu pārvalde" noslēgto līgumu ar akciju sabiedrību "Citadele banka" par bankas garantiju izsniegšanu, ieķīlājot akciju sabiedrības nekustamos īpašumus un saimnieciskai darbībai nepieciešamo tehniku, un faktoringa līgumu ar SIA "Citadele līzings un faktorings", ieķīlājot sabiedrības krājumus un prasījuma tiesības.

Izsniedz miljoniem vērtas komercķīlas bez saskaņojuma domē

Septembra nogalē "Ceļu pārvalde" izsniegusi trīs komercķīlas, kuru kopējā vērtība ir 17 miljoni latu, - divas komercķīlas, katra trīs miljonu latu vērtībā, šā gada 26.septembrī izsniegtas SIA "Citadele līzings un faktorings", bet trešais darījums par 11 miljoniem latu noslēgts 30.septembrī, izsniedzot komercķīlu AS "Citadele banka", liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija.

Šie darījumi notikuši bez saskaņošanas ar uzņēmuma akcionāru - Rīgas domi. Ušakovs, kurš ir arī pašvaldības daļu turētājs AS "Ceļu pārvalde", šodien tikās ar Zaļetajevu un Lauvu, lai runātu par pēdējā laika notikumiem uzņēmumā un pieprasītu skaidrojumu par darījumiem, kuru rezultātā uzņēmuma aktīvi ieķīlāti par 17 miljoniem latu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvis Andris Vitenburgs jaunu informāciju izmeklēšanas interesēs nesniedz.

Jau vēstīts, ka KNAB sācis kriminālprocesu saistībā ar "Ceļu pārvaldes" amatpersonu kukuļošanu. Vitenburgs iepriekš informēja ‒ lai iegūtu un nostiprinātu pierādījumus saistībā ar prettiesiska labuma nodošanu "Ceļu pārvaldes" amatpersonām, 11.oktobra vakarā veiktas neatliekamas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšana kompānijā, un aizturētas četras personas. Izmeklēšanā noskaidrots, ka kukulis 10,5 tūkstošu latu apmērā nodots ar vairāku personu starpniecību un bija paredzēts par līguma noslēgšanu un pasūtījuma izpildi viena konkrēta apakšuzņēmēja interesēs. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka bijušās un esošās "Ceļu pārvaldes" amatpersonas veikušas pretlikumīgas darbības, lai šā uzņēmuma noslēgto līgumu izpildes dēļ gūtu noziedzīgus finanšu līdzekļus.

Saskaņā ar Vitenburga iepriekš sniegto informāciju kriminālprocesā iegūtie pierādījumi ir pietiekami, lai KNAB izmeklētājs atzītu četras aizturētās personas par aizdomās turētām vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā un to atbalstīšanā – starpniecība kukuļošanā, krāpšana lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana lielā apmērā. Savukārt viena "Ceļu pārvaldes" valsts amatpersona tika atzīta par personu, pret kuru ir sākts kriminālprocess par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un kukuļņemšanu.

Kriminālprocesā iesaistītajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

"Ceļu pārvalde" ir viens no lielākajiem Latvijas ceļu būves uzņēmumiem, kam ir vairāki ceļu remonta iecirkņi, kuri remontē ceļus gan Rīgā, gan visā Latvijā. "Ceļu pārvalde" ir dibināta 1991.gadā, kompānijas pamatkapitāls ir 1,67 miljoni latu, bet lielākais īpašnieks ‒ Rīgas dome (88,7%). Pērn "Ceļu pārvalde" strādāja ar 11,408 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 9,5% mazāk nekā 2009.gadā, un 1,876 miljonu latu zaudējumiem pretēji peļņai iepriekš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu