Tiesa ierosina Tautas partijas maksātnespējas lietu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pieņēmusi izskatīšanai Tautas partijas (TP) novembra beigās iesniegto maksātnespējas pieteikumu un ierosinājusi tās maksātnespējas lietu.

Kā informēja tiesas pārstāvis Jānis Jaksons, TP maksātnespējas lietu tiesa izskatīs rakstveida procesā piektdien, 16.decembrī.

TP iesniegtais maksātnespējas pieteikums izskatīšanai pieņemts 9.decembrī, jo novērsti iepriekš tiesas konstatētie trūkumi.

Jau ziņojām, ka tiesa iepriekš TP iesniegto maksātnespējas pieteikumu atstāja bez virzības un lika TP iesniegt pamatojumu par to, kāpēc par nodomu iesniegt maksātnespējas pieteikumu tiesā organizācija savus biedrus informējusi elektroniskā pasta vēstulēs un ar publikāciju "Latvijas Vēstnesī".

Tiesa atzina, ka, iesniedzot maksātnespējas procesa pieteikumu tiesā, TP nav norādījusi nevienu normatīvo aktu, kas atļauj biedrībai par nodomu šādu pieteikumu iesniegt tiesā savus biedrus informēt ar publikāciju oficiālajā laikrakstā un ar e-pasta vēstulēm.

Jau ziņojām, ka TP likvidatore un bijusī ģenerālsekretāre Ramona Pitena iepriekš sacīja, ka TP kasē ir apmēram 3000 latu, bet ir pieteicies viens kreditors - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) -, kas vēlas no partijas piedzīt 1 027 366 latus.

21.jūlijā Pitena oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicēja paziņojumu par TP darbības izbeigšanu un tās likvidāciju, norādot, ka prasījumi pret TP piesakāmi trīs mēnešu laikā. Šajā laikā TP pieteicies viens kreditors - KNAB ar prasījumu 1 027 366,67 latu apmērā.

Kā jau ziņojām, 22.septembrī Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments pēc TP kasācijas sūdzības izskatīja administratīvo lietu saistībā ar KNAB priekšnieka 2008.gada 22.aprīļa lēmumu par pārsniegtā pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēra - 235 856,17 latu - un prettiesiski saņemto ziedojumu - kopsummā 791 510,50 latu - ieskaitīšanu valsts budžetā. Nepārsūdzamā spriedumā Senāts atstāja spēkā KNAB lēmumu.

Pirmā bilance, kas tika iesniegta KNAB pēc lēmuma par TP likvidēšanu, liecināja, ka TP kasē bija apmēram 9000 latu, sacīja Pitena. No šiem līdzekļiem tika maksāts auditoriem, naudu prasījusi arī partijas slēgto līgumu laušana un darbinieku atlaišana, pastāstīja likvidatore.

Jau ziņots, ka TP pārkāpumu KNAB konstatēja pēc 2006.gada 9.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas. Toreiz KNAB uzdeva partijai ieskaitīt budžetā 235 856 latus - summu, kas pārsniegusi pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, un 791 510 latus - summu, ko KNAB atzinis par neatļauti saņemtiem ziedojumiem un dāvinājumiem.

Veicot pārbaudi, KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp TP priekšvēlēšanu kampaņu un vairāku juridisko personu veidotajām pozitīvisma kampaņām, kuras bija vērstas tieši uz TP reklamēšanu, kādēļ tika veicināta partijas popularitāte 9.Saeimas priekšvēlēšanu periodā.

Līdz ar to citu juridisko personu izdevumi par šo kampaņu veidošanu, kā arī papildus atklātie partijas priekšvēlēšanu izdevumi tika pieskaitīti TP priekšvēlēšanu izdevumiem, tādējādi vēlēšanu izdevumu limitu pārsniedzot par vairāk nekā 700 000 latu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu